Sobotka si může říkat předseda, ale stejně stranu odevzdal Zemanovi, glosoval Kalousek

08.08.2013 19:34

V pořadu České televize Interview ČT24 vystoupil místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten útočil zejména na levici, která se podle něj sjednotila pod vedením prezidenta Miloše Zemana. Rýpal ale i do ODS, která je podle něj stále pod vlivem kmotrů.

Sobotka si může říkat předseda, ale stejně stranu odevzdal Zemanovi, glosoval Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se Kalousek omluvil přítomným novinářům za svou občasnou prchlivost

Hned v úvodu se jej moderátorka ptala na možnost, že by jeho strana po volbách vytvořila koalici s ČSSD. „Pokládám spolupráci za vyloučenou, protože je zřejmé, že ČSSD už ovládá Miloš Zeman,“ ujistil ke spekulacím o povolební spolupráci své strany se sociální demokracií. Podle Kalouska totiž „došlo ke sloučení levice, ČSSD s KSČM i SPOZ a jejím lídrem je Miloš Zeman“.

Rozhodující osobností v ČSSD tedy rozhodně není Bohuslav Sobotka. „Může si říkat, že je předsedou, my mu tak také budeme říkat, ale budeme vědět, že o všem, co dělá ČSSD, rozhoduje Miloš Zeman,“ poznamenal k tomu Kalousek. „Pan předseda Sobotka odevzdal sociální demokracii panu Zemanovi,“ zopakoval během pořadu několikrát.

Miloše Zemana  považuje za nebezpečí, protože prý jednoznačně usiluje o změnu režimu a o vytvoření prezidentského systému. „Principy, které zastávali Masaryk nebo Havel, prezident Zeman zavrhl a prohlásil za idiotské,“ upozorňuje předseda TOP 09.

Podle Kalouska je takové jednání v naši historii naprosto nevídané. „I Václav Klaus, který jinak měl obrovský tah na branku, ctil umírněnost prezidentského úřadu,“ uvedl.

Byl by prý radši, kdyby souboj s aktivistickým prezidentem Zemanem svedla současná sněmovna, a proto nechtěl předčasné volby, dokud byla šance sestavit většinovou vládu. „Doufejme, že příští sněmovna bude toho zápasu schopna. Pokud ano, tak ty volby mohou být zdravý restart. Ale pokud budou mít síly Miloše Zemana ve sněmovně většinu, tak nás čeká změna režimu. Ta může být pro někoho velmi vítaná, i pro část veřejnosti, která volá po tvrdé ruce,“ myslí si Kalousek.

„Neustále mluvíte o prezidentu Miloši Zemanovi. Vy z něj máte velký strach,“ poznamenala moderátorka Daniela Drtinová. „Já z něj nemám strach, ale je to poprvé, kdy se prezident stává neformálním lídrem parlamentních sil,“ ohradil se místopředseda TOP 09.

A nakonec zaútočil i na ODS, když se jej moderátorka ptala, zda se neobává, že by se do čela této strany mohl vrátit její zakladatel Václav Klaus. „Kdo bude stát v čele ODS, není podstatné. Nakonec včera se ukázalo, že ať bude v čele té strany kdokoliv, tak vždy bude částečně ovládána kmotry,“ zakončil rýpnutím do bývalého koaličního partnera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…