Sobotka trvá na tom, že stát podíl v OKD prodal za tržní cenu

03.04.2014 14:04

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že stát v roce 2004, kdy byl ministrem financí, prodal podíl v důlní společnosti OKD za tržní cenu. Sdělil to dnes ČTK v reakci na informace deníku MF Dnes, podle nichž byla pravděpodobně skutečná hodnota OKD v době prodeje výrazně vyšší. Podle TOP 09 nese Sobotka za privatizaci politickou zodpovědnost, ODS považuje za pravděpodobné, že Česku způsobil značnou škodu.

Sobotka trvá na tom, že stát podíl v OKD prodal za tržní cenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Stát v roce 2004 prodal minoritní akciový podíl v OKD za tržní cenu, nad cenu, kterou stanovil posudek a také nad cenu, kterou stanovil ve svém stanovisku ÚOHS," napsal dnes Sobotka ČTK. Stát tehdy prodal 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora, říká premiér

„V listopadu 2005 ale podle MF Dnes začala Evropská komise privatizaci vyšetřovat kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla přitom Evropská komise a posléze i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu NOVOTA, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy přibližně 2,5krát více, než byla cena prodejní.

„Celá kauza vypadá jako závažná machinace při privatizaci, která je doplněna střetem zájmů současného premiéra. Pan Sobotka spolu se svým zákulisním hráčem a vlivným advokátem (Radkem) Pokorným pravděpodobně způsobili naší republice značnou škodu," uvedl v prohlášení za ODS poslanec Bohuslav Svoboda. Sobotka by se podle něj měl ke všem podezřením vyjádřit.

Reakci státu pro vyšetřování Evropské komise vypracovala podle deníku advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol., tedy zástupce kupce OKD, který měl přitom zájem na tom, aby se poskytnutí nepovolené veřejné podpory neprokázalo. „Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora," uvedl k tomu dnes Sobotka, podle něhož stanovisko pro EK za Ministerstvo financí pravděpodobně podepsal tehdejší náměstek Eduard Janota.

Politická odpovědnost premiéra je prý jasná

To dnes ale důrazně odmítl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vzhledem k tomu, že mrtvý se ohradit nemůže, tak já se ohrazuji za svého dlouholetého kolegu, přítele, spolupracovníka. Eduard Janota měl vždycky na starosti veřejné rozpočty, ve kterých byl brilantní. Nikdy neměl kompetenci a nikdy nezasahoval do privatizačních kauz, jakýchkoliv," řekl dnes ČTK Kalousek, který se postavil proti tomu, „aby kdokoliv, cokoliv se odvažoval svalovat na mrtvého".

„O politické odpovědnosti (Sobotky) nemůže být pochyb, tu nese nejenom on, ale nese ji i jeho premiér v té době. On koneckonců byl první místopředseda vlády," podotkl také Kalousek. Cenu za prodej podílu v OKD ale hodnotit nechtěl.

Sobotka, který je dlouholetým přítelem advokáta Pokorného, dnes ve svém prohlášení také uvedl, že za „majoritní podíl v OKD, který včetně podnikových bytů nechaly před rokem 1998 divoce zprivatizovat pravicové vlády, stát nedostal ani korunu". O tomto faktu se podle něj zcela účelově nemluví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…