Sobotka z ČSSD nadává na Zemanovu vládu. A možná má proč

27.06.2013 7:24

Jako předvolební propagaci SPOZ označuje rozčílený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sestavovanou vládu Jiřího Rusnoka. Vadí mu, že někteří oslovení ministři mají vést volební kandidátky Zemanovců a nyní se budou moct zviditelnit. A zejména ho rozčiluje případ Marie Benešové, která je stále ještě členkou jeho ČSSD.

Sobotka z ČSSD nadává na Zemanovu vládu. A možná má proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Vláda Jiřího Rusnoka podle Lidových novin velmi vyděsila předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten se obává konkurence v příštích volbách, kterou by pro jeho stranu mohla představovat SPOZ, pokud se někteří její krajští lídři budou zviditelňovat ve vládních funkcích. Sám Sobotka už Rusnokův kabinet označil za „předvolební propagaci SPOZ“. Trnem v oku je mu zejména Marie Benešová, která navzdory blízkému vztahu s prezidentem Zemanem, stále je členkou ČSSD a donedávna dokonce byla její místopředsedkyní.

"Martin Pecina má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministru zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti Benešová ve středních Čechách,“ žasne Sobotka.

V tom se shoduje se zástupci dosavadní pravicové koalice. Zejména odstupující ministr financí Miroslav Kalousek vystupuje proti kabinetu velmi ostře. „Pevně doufám, že toto trapné intermezzo brzy skončí a pan prezident se bude rozhodovat jako prezident,“ pronesl Kalousek na adresu vlády, která je spojována s prezidentem Zemanem.  

Na Sobotkovy výtky reagoval předseda SPOZ Zdeněk Štengl s pobavením: „Pan Sobotka mě vybízí k zajímavým a novým nápadům. Budu o nich muset v budoucnu přemýšlet,“ říká pro Lidové noviny. Sama Marie Benešová se prý snaží Sobotku kontaktovat, aby si s ním vše vyříkala, ten jí však nebere telefon.

Zajímavostí je, že se Stranou práv občanů - Zemanovci je spojen i sám premiér Rusnok. Podílel se na jejich ekonomickém programu a dokonce za ně před třemi lety neúspěšně kandidoval v komunálních volbách.   

MF DNES ale spekuluje, že navzdory Sobotkovu odporu by nakonec ČSSD mohla přispět k tomu, že Rusnokova vláda dostane ve sněmovně důvěru. Ochotu o ní uvažovat již naznačily Věcí veřejné a strana LIDEM, které by s komunisty a ČSSD daly dohromady většinu. Za určitých okolností by dokonce mohlo stačit, aby Sobotka a jeho blízcí, kteří se o vládě vyjadřují velmi ostře, pouze opustili sněmovnu a snížili hlasovací kvorum. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…