Sobotkův boj se Zemanem zdaleka nekončí, varuje komentátor

08.11.2013 16:01

Za rozkolem v ČSSD stojí prezident Miloš Zeman a ten Sobotkovi hned tak nezapomene, že s ním prohrál jedno kolo sporů o směřování ČSSD. O tom je přesvědčen komentátor Martin Fendrych. Zeman podle něj využije každého Sobotkova zaváhání a hodí mu klacky pod nohy. A klacky pod nohy tím hodí i vládě jako celku, ačkoli lidé stojí spíše o vládu, která by byla pevná a zařídila by fungující stát.

Sobotkův boj se Zemanem zdaleka nekončí, varuje komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezdu ČSSD vystoupil také nový prezident Miloš Zeman

Komentátor Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz poznamenává, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyhrál ve své straně jen první kolo. A to navíc kolo, které většinu občanů nijak moc nezajímá. Místopředsedové naklonění prezidentovi Miloši Zemanovi opustili své posty, ale Sobotka bude jejich hlasy potřebovat pro fungování stabilní vlády. Tu si občané skutečně přejí a doufají, že bude líp. Jenže Zeman nezapomíná.

Jde o to být slušný

„Aby byla vláda pevná, musí se opírat o seriózní podporu vlastních poslanců ve sněmovně a o své senátory v horní komoře. Víme z let minulých, jak i zpočátku silný kabinet Petra Nečase dojel na rozklad Věcí veřejných a na kmotry. Zatím jako nejslabší článek vypadá poslanecký klub ČSSD. Kolik v něm sedí zemanovců? Podle některých odhadů jich je přes 20, z toho tvrdé jádro čítá okolo 15 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má dohromady 113 poslanců...“ upozorňuje komentátor.

Jak vidno, autor je jednoznačně přesvědčen, že útok na Sobotku řídil prezident Miloš Zeman a ten využije každé chyby, kterou Sobotka coby premiér udělá. Nebude to přitom mít nijak snadné. V případné koalici s ANO a KDU-ČSL se bude muset spolehnout na jednotu svého klubu. Ta ale není pevně daná a podle Fendrycha nelze ani vynutit. „Neexistuje žádný stoprocentní způsob, jak si vynutit loajalitu. Jde prostě a jednoduše o to, jestli je poslanec slušný, nebo ne. Až dosud byli slušní poslanci v drtivé menšině,“ míní Fendrych.

Jednoduchý program pro občany

Rozkladný vliv Miloše Zemana podle komentátora případným koaličním partnerům ČSSD nevoní a mohou se tak rozhodnout zůstat mimo kabinet a pouze podporovat menšinovou vládu ČSSD. Je ale otázka, zda by pak miliardář Andrej Babiš stojící v čele hnutí ANO dokázal nastolit kurz změny vládnutí, který sliboval voličům v předvolební kampani. Uvěřilo mu 19 procent lidí.

„Tři strany by měly sestavit jednoduchý program vládnutí: podporu a vyčištění justice a policie, podporu nejslabších občanů v zemi, podporu podnikání, průhledný stát. Připustit, aby občané maximálně kontrolovali stát,“ poznamenává závěrem autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…