Sobotkův kabinet projedná převod 1,5 miliardy Kč na opravy krajských silnic

26.02.2017 16:21

Návrhem na rozdělení 1,5 miliardy korun na opravy krajských silnic se bude v pondělí zabývat vláda. Jde o částku, kterou chce ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) rozdělit z vládní rozpočtové rezervy na opravy silnic druhé a třetí třídy. K těmto penězům by kraje mohly získat 2,5 miliardy korun, které z loňského roku zůstaly na účtech Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Kromě rekonstrukcí silnic nižších tříd hodlají kraje peníze z rezervy využít na zvýšení platů řidičů v linkové autobusové dopravě.

Sobotkův kabinet projedná převod 1,5 miliardy Kč na opravy krajských silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Peníze na silnice ale kraje nemají jisté. Proti vynaložení peněz z rezervy se minulý týden vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj není rozumné na začátku roku rozpustit téměř polovinu ze čtyřmiliardové vládní rozpočtové rezervy.

Návrh Ťoka a jeho stranického šéfa a ministra financí Andreje Babiše je ke krajům štědřejší než v minulosti. Původně vláda žádala, aby ministerstvo dopravy našlo pro mimořádnou dotaci krajům zhruba tři miliardy korun, což odpovídá příspěvku resortu loni. Koncem ledna Ťok na jednání s kraji řekl, že z fondu dopravy je možné krajům přispět dvěma miliardami korun, následně částku o 500 milionů korun zvýšil.

Opačná situace panuje v otázce ochoty vládních stran přidělit krajům peníze na zvýšení mezd šoférům linkových autobusů. Řidičům nařízením vlády od ledna vzrostly minimální platy. Zatímco premiér Sobotka chce, aby vláda jednala s kraji o možnosti pokrýt tuto sumu ze státního rozpočtu, zástupci ANO byli proti. Navýšení mezd podle odhadu krajů vyjde zhruba na 800 milionů korun ročně.

Od začátku letošního roku vláda zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí. Ne všichni dopravci podle odborů ale šoférům tyto peníze v lednových výplatách vyplatili. Týká se to zejména firem působících v Jihomoravském kraji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…