Sociální demokracie byla vždy korouhvička, řekl rudý poslanec. Rozpitval před lidmi českou levici i Babiše

23.04.2014 8:34

REPORTÁŽ Poslanec a krajský a plzeňský zastupitel Jiří Valenta (KSČM) objíždí regiony, aby informoval nejen své voliče, ale všechny zájemce, o svých, především poslaneckých, aktivitách. Při těchto „spanilých jízdách“ se zastavil rovněž v šumavské Sušici, kde se setkal se zhruba necelou třicítkou především starších občanů. A diskuse tu byla jako již tradičně na Valentových setkáních bohatá.

Sociální demokracie byla vždy korouhvička, řekl rudý poslanec. Rozpitval před lidmi českou levici i Babiše
Foto: Michal Drabík
Popisek: Jiří Valenta

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Na začátku však poslanec za KSČM dopodrobna informoval o své činnosti v Poslanecké sněmovně, jednotlivých výborech a podvýborech. Uvedl, že strana trochu předpokládala, že se bude podílet na koalici, ale vyjednávání dalo jiný směr. „Nejsme stranou starých lidí,“ prohlásil na úvod a pochvaloval si také vzdělanostní složení komunistického poslaneckého klubu. „Nezapomínejte, že jsme v Unii, a tak ze Štrasburku dostáváme smlouvy jen na vědomí, protože unijní právo je nám nadřazené.“

Vrátil se pak ke KSČM, o které prohlásil, že doby, kdy byli jako komunisté nechtění, jsou již naštěstí pryč. A to jak ve sněmovně, tak mezi lidem. „Předhazovali nám stále stejná témata - politické procesy, měnovou reformu, ale lidi dnes hlavně zajímá nezaměstnanost a vše, co je aktuálně pálí. ODS tady ve společnosti kralovala - a kde je dnes… Máme druhý nejlepší volební výsledek od roku 1990 a myslím, že příště to bude ještě lepší.“ Vybídl rovněž zájemce o osobní setkání, aby jej neváhali navštívit v jeho poslanecké kanceláři v budově městského a krajského výboru KSČM v Plzni, kde, jak doslova řekl, „zdědil“ místo po bývalé poslankyni Ivaně Levé. Má i její asistentku, takže žádné novoty se podle něj „nekonají“ a využívá tak zkušeností profesionála.

Anketa

Zakázali byste KSČM?

13%
87%
hlasovalo: 6068 lidí

Od Unie k Rusku

Hodně dotazů směřovalo na sušickém setkání k Evropské unii. Týkaly se například také čerpání peněz z jednotlivých fondů. Valenta k tomu mj. uvedl: „V efektivitě není jen chyba na naší straně. Možné je i to, že celá administrativa je zcela záměrně složitá, aby odradila řadu lidí nebo snahu o dotace přinejmenším pořádně ztížila. Tím nevyčerpáváme potřebné množství peněz,  což může vyhovovat větším státům.“ Podobné je to podle něj i v právu veta, kdy jsou „salámovou“ metodou oklešťovány menší státy, začínají se přehlasovávat, a to pro naši malou zem není vůbec dobré znamení. „Jak dlouho takto Evropská unie může vydržet?“ položil si otázku Valenta. „Přijímá se každá země, která chce. Když jsme do Unie vstupovali, říkalo se, že nebude evropský prezident - a už je! Prostě, vzdalujeme se od původní myšlenky.“

O Rusku pak Valenta prohlásil, že to už dávno není Sovětský svaz, od socialismu se již dávno odklonil a probíhají tu normální kapitalistické vztahy.

Modrající ČSSD

„Ze sociální demokracie se vytrácí levicovost a nastupuje pravice,“ řekl, reagujíc na dotaz ohledně spolupráce s ČSSD. „Je tu pravé a levé křídlo. Na jedné straně haškovci a sobotkovci, na druhé dienstbierovci. A ztrácí vlastně všichni. Ministr zahraničí Zaorálek se najednou stal pravičákem, ale ještě před volbami byl pomalu komunista. To se nejvíc projevuje v jeho přístupu k Ukrajině. Klasické, sociálně demokratické křídlo, to je Foldyna a Jandák.“

V reakci na přístup ČSSD k církevním restitucím pak Valenta uvedl, že se nerozhodnost začíná sociální demokracii vracet. „Teď už to nejde pořádně vrátit zpět a oni dělají všechno proto, aby s tím něco provedli. Docela pozdě. Obrací jako korouhvička, ale už je pozdě. Ostatně, ona sociální demokracie byla vždy taková. Kdyby totiž v historii byla opravu tak zásadová a chránila pracující lid, nemuseli vzniknout komunisté."

Ransdorf, Babiš... A ti druzí

Na dotaz ohledně mediálních „tanečků“ ohledně Miloslava Ransdorfa Jiří Valenta uvedl, že on je studnice moudrosti pro komunisty. Neměl za sebou kádrovou minulost a je velmi vzdělaný. No a to se právě pravici nelíbí, ba co víc, toho se obává…

K Andreji Babiši pak uvedl, že s mocí neví, jak má nakládat. „Sdružení ANO rychle vyrostlo, má problém posbírat kvalitní lidi za tak krátkou dobu. On tak trochu vydírá současnou koalici s tím, že vždy zahrozí, že odejde. Přitom já si myslím, že tato vláda vydrží. ANO už nemusí mít lepší výsledek."

A do třetice - k Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury komunistický poslanec řekl, že myšlenka obecního referenda není zcela reálná, protože by bylo nutné překopat celý ústavní systém.

K dotazu o zákazu či přísné regulaci lichvy pak Valenta řekl, že KSČM je samozřejmě proti ní, ale pravice to považuje za podnikání. „To je pořád reminiscence na dobu Václava Klause, kdy se nemyslelo na dolních deset milionů, ale horních deset tisíc lidí.“

Občanští demokraté si podle Valenty zavinili situaci sami, a to i v samotné Plzni, „modré baště“, kde už ale zase je pro voliče komunistická myšlenka zajímavá.

Neradostné vize zdravotnictví

I když podle Valentových slov on není žádný odborník na zdravotnictví, musí se obávat, aby to nedopadlo jako ve Spojených státech. „Chudým bude ordinována jen ta nejnutnější a nejlevnější péče a vše budou řídit zdravotní pojišťovny.“ Připomněl při tom Ústavou zajištěný rovný přístup k péči o zdraví a myšlenku, že měla být jen jedna zdravotní pojišťovna a nikoliv řada podnikajících subjektů.

Na závěr svého hodinu a půl trvajícího setkání poslanec Jiří Valenta prognózoval úspěch komunistů ve volbách do Evropského parlamentu. „Svého času jsme měli pět poslanců. Nyní jsou to tři a myslím, že tři až čtyři to zase budou.“ Na úplný konec pak dodal: „Každá doba potřebuje symboly. Ty minulé chce vždy zlikvidovat, aby se na ně zapomnělo. To je účelové a vidíme to i dnes.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…