Šok: Zdechovský odsoudil obchod s elektřinou přes Lipsko. A chce plyn napřímo

21.06.2022 7:54

Bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček již dlouho se svými kolegy kritizuje vládu, že nic nedělá s cenami plynu, za které může to, že Česko nemá dlouhodobý kontrakt. Nyní se mu dostalo podpory ze strany vládního europoslance Tomáše Zdechovského. Který byl překvapen tím, že souhlasí s tím, co Janeček říká. „Teď se vláda Petra Fialy bude snažit vyjednat, musí se snažit vyjednat, aby i Česká republika byla součástí širší skupiny států Evropské unie, které si vyjednají dlouhodobý kontrakt na plyn,“ řekl.

Šok: Zdechovský odsoudil obchod s elektřinou přes Lipsko. A chce plyn napřímo
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský a bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Již delší dobu skupina energetických expertů, jejímiž členy jsou kupříkladu bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček a také analytici Vladimír Štěpána a Ivan Noveský, naléhá na vládu, aby jim umožnila vyjednat dlouhodobý kontrakt, který by Česku zajistil stabilní dodávku plynu za ceny mnohonásobně nižší, než za jaké nyní dodává Česku plyn firma Uniper přes burzu.

Detailně tuto možnost probrali na konferenci uspořádané advokátem Jindřichem Rajchlem, kde Vladimír Štěpán uváděl, že dlouhodobý kontrakt by byl schopen dojednat do zimy, kdy lidé začnou topit. Problém s kupováním plynu přes německou burzu pak odborníci zdůrazňují při každém mediálním vystoupení a kritizují vládu, že problému nevěnuje pozornost.

Nejinak tomu bylo i včera, kdy byl Janeček hostem CNN Prima News. Diskutovalo se o vysokých cenách plynu, které se zvedly poté, co Gazprom omezil množství plynu dodávaného přes plynovod Nordstream 1. Janeček uvedl, že cena plynu může v Česku růst donekonečna vzhledem k absenci dlouhodobého kontraktu. Věnoval se i tématu zásobníků a vysvětlil, že cena byla vysoká už v roce 2021, tudíž neměli obchodníci zájem zásobníky plnit.

„Je potřeba změnit celou dlouhodobou koncepci energetiky České republiky, zajistit dlouhodobý kontrakt, ať už s producenty LNG nebo s Gazpromem, což si uvědomujeme, že je dnes politicky velice těžko průchodné,“ řekl a dodal, že vláda by měla začít jednat s německými obchodníky (Uniper, RWE), aby Česko „vzali“ ke svému dlouhodobému kontraktu. „A aby nás nenutili nakupovat přes burzu, která nefunguje,“ podotkl. Vymezil se proti tomu, co říkal europoslanec Zdechovský, který byl také hostem pořadu, že funguje zákon nabídky a poptávky, a namítl, že Česku prodává jediný obchodník a cena tomu odpovídá.

Šance naplnit zásobníky podle něho pořád je, ale upozornil, že 70 % plynu tekoucího do Evropy je hned spotřebováno a zásobníky se plní až v druhé fázi. „Dokonce když se podíváte, tak v posledním období některé zásobníky byly čerpány,“ informoval.

Tomáš Zdechovský dal Janečkovi zapravdu v tom, že dlouhodobý kontrakt skutečně neexistuje. „Teď se vláda Petra Fialy bude snažit vyjednat, musí se snažit vyjednat, aby i Česká republika byla součástí širší skupiny států Evropské unie, které si vyjednají dlouhodobý kontrakt na plyn,“ řekl. Zákon nabídky a poptávky prý nefunguje, protože na trhu je panika a Moskva ji podporuje, aby zvedla ceny. Proto je dle něho klíčové hledat další zdroje plynu.

Diskuze byla i o dividendách ČEZ, který ze 70 % vlastní stát a chce aby vyplatil 48 korun za akcii, což by znamenalo vyplatit dohromady 25,8 miliardy a stát by dle ministra Stanjury použil takto získané peníze na kompenzaci vysokých cen. Dle Janečka by ovšem vláda neměla diskutovat tolik o dividendách, ale o nerozděleném zisku ČEZu. Na což Zdechovský kýval hlavou. Dle Janečka v ČEZu „sedí“ 150 miliard korun.

„Těch 50 miliard korun, u kterých se odhaduje, že to bude stát ta pomoc domácnostem, já na to mám velice negativní názor. Protože ten primární problém dolehne na firmy v České republice, ty nebudou platit daně a nebude se točit ekonomika, to znamená DPH. To znamená těch 50 miliard bude mít negativní multiplikační efekt,“ poznamenal a dodal, že vláda problém „lepí“ a neřeší podstatu, což je energetická politika na území ČR a obchodování přes Lipskou burzu, která vede k extrémním výdělkům ČEZu, ale také k vysoké ceně elektřiny. Zdechovský opět souhlasně pokyvoval.

„Já trošku s překvapením poslouchám pana Janečka a musím souhlasit. My jsme velikánský producent elektrické energie, prodáváme ji přes Lipskou burzu a ona se nám sem vrací za výrazně vyšších cenových podmínek. A myslím si, že řešit to dividendou nebo nerozděleným ziskem v příštím roce je z mého pohledu pozdě,“ řekl europoslanec. Doplnil, že s kolegy se bavil o sektorové dani a také zastropování.

Podotkl, že se nebude muset pomáhat jen domácnostem, ale také firmám. „Řada firem v současné době ztrácí možnost přihlásit se k jakémukoliv distributorovi, ať už elektřiny nebo plynu, z důvodu, že řada těch distributorů neví, jaké budou platit peníze za plyn a elektřinu. Já si myslím, že ta energetika potřebuje nějakou rychlou koncepci a musí se nějakým způsobem rychle uchopit, protože to může způsobit obrovský problém sekundárně celému českému průmyslu,“ varoval a souhlasně pokyvoval pro změnu Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …