Šokovalo mě, co o mě pan premiér vykládal. Já jsem prostá úřednice, svěřila se v rádiu nejslavnější ministerská náměstkyně

17.05.2017 18:03

Náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) se ještě jednou vyjádřila ke skutečnosti, že ji premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl jako nástupkyni pana Babiše. Před dvěma dny se ke svému odmítnutí vyjadřovala znovu a znovu v celé řadě médií a teď dostala další příležitost k tomu, aby zhodnotila, proč ji Sobotka asi odmítl.

Šokovalo mě, co o mě pan premiér vykládal. Já jsem prostá úřednice, svěřila se v rádiu nejslavnější ministerská náměstkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„Já to samozřejmě nevím. Pan premiér si mě nepřizval, bychom si to vyříkali z očí do očí. On mě vůbec nezná, on nezná mé postoje, on nezná mé názory... Co mě šokovalo a trápilo, jsou ty důvody, které jsou absolutně vykonstruované a nepodložené,“ vymezila se vůči Sobotkovi. Nechápe, kde předseda vlády přišel na její vazby s Andrejem Babišem. Ona sama se vidí jako prostá úřednice, která pracuje v oblasti daní od roku 1993 a s Babišem se poznala až 1. ledna 2016. 

„Pan premiér vůbec nevnímá a dostatečně nezná zákon o finanční správě. Finanční správa je samostatný státní orgán, který je zařazen do soustavy, kterou já řídím,“ prozradila dáma. Z pozice náměstkyně prý nemá žádnou možnost nějak ovlivňovat to, kdo bude kontrolován a kdo ne. Politici teď podle ní dostali finanční správu pod nešťastný tlak, který podle Schillerové není správný. Vedl ovšem k tomu, že budou prověřeny všechny firemní emise korunových dluhopisů.

Prozradila také, co jí řekl pan Babiš, když ji na ministerstvo přijal. „Mně je úplně jedno, jestli jste žena, muž, mladá nebo stará, mě zajímá jenom výkon. A takhle to přesně je,“ prohlásila Schillerová.

Pokud jde konkrétně o korunové dluhopisy, cestu k jejich využití otevřely předchozí politické reprezentace a jen a pouze finanční správa může říci, zda v konkrétních případech došlo k jednání v rozporu se zákonem. „Chci všechny ubezpečit, že finanční správa prověří všechny případy a bude postupovat podle principu padni, komu padni,“ uvedla.

„Tato vláda si vytkla v koaliční smlouvě, že bude lépe vybírat daně a že je nezvýší. A to se podařilo. Výběr daní se zlepšil, daně se nezvýšily, dokonce se mnoha případech snížily a daně vybíráme lépe především díky nástrojům, které přijala tato vláda,“ zdůrazňovala dáma. Narážela na kontrolní hlášení a EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…