Šokující odhalení: Člen skupiny Ztohoven před kamerou naznačil, že ve smrti jeho kolegy může mít prsty Hrad

22.06.2018 14:37

Internetové televizi DVTV poskytl rozhovor spoluzakladatel recesistické skupiny Ztohoven Roman Týc, jeden z lidí, který stál za odcizením standarty prezidenta a její výměnou za pověstné červené trenýrky, které před pár dny prezident Miloš Zeman na Hradě spálil. Týc vysvětlil, že původní cílem skupiny Ztohoven nebylo zaútočit na Miloše Zemana. Šlo prý o něco jiného. V souvislosti z Hradem však spekuloval o jednom vážném obvinění.

Šokující odhalení: Člen skupiny Ztohoven před kamerou naznačil, že ve smrti jeho kolegy může mít prsty Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Když Zeman pálil červené trenýrky v zahradě Laubeho vily, jeden z kolegů Romana Týce, který není členem skupiny Ztohovem, za ním přiběhl a oznamoval mu to. „On za mnou přilítl a volal: ‚Hořej vám trenky, hořej vám trenky‘. To jsem vůbec nevěděl, která bije," prozradil host. Pustil si televizi a zjistil, že opravdu hoří pověstné červené trenýrky, což ho prý dost zarazilo. Recesistická skupina považovala akci za uzavřenou, ale Zeman ji znovu oživil.

„Pro nás celej ten projekt původně nebyl kritikou Miloš Zemana, i když je to vlastně neustále takhle interpretováno. Byla to vlastně kritika úřadu prezidenta republiky, kterej my vnímáme jako dávno přežitej, nějakej postmonarchistickej relikt doby. Z našeho pohledu je ta společnost díky moderním technologiím už dávno někde, kde je to centrální řízení státu, které Miloš Zeman představuje, přežité," vysvětlil důvod konání akce Týc.  

Anketa

Líbilo se vám Zemanovo ,,pálení trenek"?

89%
11%
hlasovalo: 10612 lidí
„Pojďme si to říct, jsou to jeho trenky, on si je nějakým způsobem přivlastnil a je to tak v pořádku," pochvaloval si Týc s tím, že skupina Ztohoven se snažila o to, aby ty trenýrky dál žily, ale neuspěli. Uspěl až Zeman, který jim prý vdechl nový život.

„Já pořád ještě stojím na pozicích aktivistického umění a k tomu bohužel patří i překračování zákona a vytrhávání z každodennosti," popsal host své pohnutky. O umělcích mluvil s velkou nadsázkou. „Umělci jsou taková parta hajzlů, co se znaj," prohlásil.

Celá kauza má však také smutný rozměr. Jeden ze členů skupiny Ztohoven již není mezi živými. Týc před kamerami spekuloval, že ve smrti jeho kamaráda může mít svým způsobem prsty i Hrad, protože dlouholetý kamarád Romana Týce údajně zemřel za podivuhodných okolností. „Neřekl jsem, že má, ale může mít," uvedl aktivistický umělec.

Zákony tu jsou podle jeho názoru od toho, aby držely společnost v určitém státu a Týcovi jako umělci nejde o nic jiného, než aby tahle smyčka byla co nejvolnější. Proto také rozstříhali prezidentskou standartu. Týc však prozradil zajímavý detail. Standarta je složena z více vrstev a aktivističtí umělci rozstříhali jen jednu z vrstev standarty. Ostatní vrstvy prý stále žijí. Host však nechtěl prozradit, kde je standarta ukrytá. „To jste fízl nebo co," ptal se Týc Veselovského rozzlobeně, když chtěl moderátor slyšet, kde ta standarta je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…