Solidarita v EU? Mrazivé odhady. Mnoho zemí bude i s plnými zásobníky plynu v krizi

26.07.2022 18:42 | Analýza

Česko nedávno skrze premiéra Petra Fialu (ODS) oznámilo, že má zásobníky plynu již naplněné nejméně na 80 %. Pozornost v této souvislosti vzbudily země, které již měly ve svých zásobnících naplněno více kapacity dříve – jak se ale ukazuje – často tyto zásoby pokryjí jen velmi úzkou část jejich spotřeby. Problémy může mít sousední Polsko, ale také Německo, které s Českem a s dalšími zeměmi uzavřelo dohodu o vzájemné pomoci. Berlínu hrozí, že bude muset omezit plyn i pro domácnosti.

Solidarita v EU? Mrazivé odhady. Mnoho zemí bude i s plnými zásobníky plynu v krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí ráno uvedl, že jsou zásobníky plynu již naplněné na 80 %. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) poté doplnil, že jde o dvě miliardy a 687 milionů kubíků plynu.

Současné zásoby by tak již České republice dokázaly pokrýt spotřebu přibližně až do ledna. Roční spotřeba v ČR činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových plynu a podle Síkely zhruba 98 % spotřebovaného plynu pochází z Ruska.

Česko plánuje kvůli omezení závislosti na Rusku využít také dodávky z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. To by podle dřívějšího vyjádření Síkely prodloužilo spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce.

Česko tak již nyní dosáhlo hranice, na kterou musí státy Evropské unie zásobníky naplnit do letošního listopadu, jelikož s tím dříve unijní ministři energetiky souhlasili během jednání v červnu.

Jak ovšem poukazuje server Aktuálně.cz, některé země s 80% naplněním zásobníků vydrží bez dodávek plynu klidně i rok, zatímco jiným zemím plně naplněné zásobníky plynu pokryjí spotřebu sotva na pár měsíců.

Data AGSI tak ukazují například Portugalsko, které již své zásobníky stihlo naplnit zcela, zvládne se svými plnými zásobami jen 5 % spotřeby plynu.

Podobným hořkým premiantem v naplnění zásob je i Polsko, kterému před několika dny chybělo k plným zásobníkům naplnit už jen 3 % skladovacích možností – ty by v případě odkázání jen na ně Varšavě vydržely na pokrytí pouhých 14 % roční spotřeby v Polsku.

Bídně je na tom dále i Švédsko, které se 73 % zásob dokáže pokrýt jen 1 % své spotřeby. Dále i Itálie,  jež při 67% naplnění zásobníků pokryje také pouze 1 % své roční spotřeby plynu.

Naopak na druhé straně statistiky jsou země, které po dosáhnutí dohodnutých 80% zcela jistě nebudou mít problém a zbyde jim na zimu zásoba i pro sousední země. Rakousko s naplněním zásobníků z 48 % již pokryje 47 % své roční spotřeby. A Lotyšsko pak s 47 % plynu v zásobnících vyžije v případě konce dodávek plynu klidně i téměř celý rok – tato zásoba již totiž pokrývá 84 % potřeb země a zřejmě tak jako jedno z mála bude Lotyšsko moci zcela bez problému poskytovat uskladněný plyn i svým sousedům.

Zatímco špatně na tom není ani Slovensko (64 % zásob pokryje 40 % spotřeby země), u Německa se opakuje polský scénář. Při naplnění zásobníků Německa z 63 %, což je hodnota k 10. 7. letošního roku, Berlín zvládne pokrýt zatím jen 13 % své roční spotřeby. Problém tedy bude mít bez dalších dodávek i v případě úplného naplnění zásobníků plynu.

Právě Německo přitom s Českem podepsalo dohodu o vzájemné pomoci Berlína a Prahy v případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropy. Německý ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck (Svaz 90/Zelení) při ratifikaci dohody slíbil, že Česko případně získá od Německa pomoc. „Pomůžeme si navzájem se zásobováním plynem. My to ze strany Německa pro Česko učiníme,“ řekl Habeck. Pokud by však do Německa přestaly proudit zásoby z jiných zdrojů, problém by měl Berlín se svými zásobami i v rámci zajištění své vlastní země.

Němci se již na případnou velmi tuhou zimu připravují a země již vyhlásila stav ohrožení. Habeck prohlásil, že plyn je v Německu „nedostatkovým zbožím“ a apeluje na německé občany, aby plyn příliš nepoužívali nejen nyní v létě, ale ani letos v zimě.

Ministerstvo hospodářství a klimatu SRN chystá odměny pro firmy za to, že nebudou plyn využívat. A hovoří se již i o tom, že dostatek plynu nebude ani pro domácnosti. „Pokud dojde k nedostatku plynu, budou muset všichni snížit svou spotřebu, a to včetně domácností," řekl listu Financial Times předseda strojírenské svazu VDMA Karl Haeusgen.

Lidé podle Haeusgena sice neumrznou, topit naplno se však v Německo určitě nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…