Sommerová za Feriho. LES bude zastoupen ve Sněmovně

27.05.2021 15:55

Dokumentaristka a filmová režisérka Olga Sommerová (LES) nahradí poslance Dominika Feriho (TOP 09) v Poslanecké sněmovně. Do lavice v horní komoře usedne od 1. června. Feri na svůj mandát rezignoval v souvislosti s obviňováními ze sexuálního násilí a obtěžování.

Sommerová za Feriho. LES bude zastoupen ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Sommerová

Sommerová kandidovala v parlamentních volbách v roce 2017 na pražské kandidátce TOP 09 a získala přes 9 000 preferenčních hlasů. Na půdě Sněmovny se chce věnovat především podpoře kultury a obhajobě České televize.

„Potřebujeme, abychom odvrátili ty temné síly, které usilují o to, aby naši televizi, nás občanů, zbavili nezávislosti, jako je tomu v Polsku a Maďarsku. Tak to je moje téma velké, na tom mně velmi záleží, protože svoboda projevu znamená zároveň svobodu člověka a demokracie,“ uvedla Sommerová pro ČT24. Při natáčení jejího vyjádření ji pozlobil vítr. 

Feri v úterý ohlásil k 31. květnu rezignaci na poslanecký mandát po uveřejnění svědectví několika žen o jeho nevhodném sexuálním chování. Oznámil současně, že nebude kandidovat v říjnových volbách, do kterých měl jít ze čtvrtého místa na pražské kandidátce. O tom, kdo ho na volební listině nahradí, má dnes jednat pražská organizace TOP 09.

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri přinutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Politik odmítl, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…