Soud potvrdil podmínku a peněžitý trest za hajlování na akci SPD

17.10.2019 11:38

Odvolací soud dnes potvrdil Radku Mansfeldovi půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun za hajlování na dubnové demonstraci hnutí SPD. Závozník z Kladna odmítal, že by zdviženou pravicí vyjadřoval své sympatie k neonacismu. Tvrdil, že pouze uklidňoval situaci mezi odpůrci a příznivci SPD, napsala ČTK.

Soud potvrdil podmínku a peněžitý trest za hajlování na akci SPD
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Sice neměl propnuté všechny prsty na pravé ruce, ale pouze dva, držel v ruce cigaretu a ve druhé nějaký nápoj. Ale nepochybně po určitou dobu stál vzpřímeně, byl v maskáčích. To, jak měl vztyčenou pravici, nešlo vysvětlit a chápat jinak než jako hajlování,“ konstatoval předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Alexander Sotolář. Uložený trest podle něj rozhodně nelze považovat za nepřiměřeně přísný.

Incident se stal na demonstraci „proti diktátu Evropské unie“, kterou sněmovní SPD pořádalo 25. dubna na Václavském náměstí při zahájení kampaně pro evropské volby. Záběry muže stojícího se zdviženou rukou při vystoupení kapely Ortel se objevily krátce po akci na sociálních sítích. Jeho totožnost zjistili policisté ještě ten den večer.

Třiačtyřicetiletý Mansfeld odmítá, že by byl neonacistou. Uvedl, že je vlastencem a vlastenectví podle něj mimo jiné znamená chovat se uctivě ke státním symbolům. Tvrdí, že odpůrci SPD na akci pískali do zpěvu státní hymny, což mu vadilo. Mužův právník dříve argumentoval také tím, že o hajlování jít nemohlo, protože Mansfeld držel při vztyčení ruky cigaretu.

Státní zástupce Jan Scholle dnes označil verzi o tom, že Mansfeld pouze uklidňoval dav, za nevěrohodnou a nesmyslnou. „Gesto nesměřovalo a ani nemohlo směřovat k uklidnění situace. Pana obžalovaného si nikdo nevšímal,“ podotkl. „Každý člověk průměrného vzdělání a inteligence ví, co takové gesto znamená,“ dodal.

Pokud Mansfeld nezaplatí peněžitý trest, půjde na tři měsíce do vězení. K podmíněnému trestu mu soudy stanovily dvouletou zkušební dobu, po kterou musí vést řádný život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…