Soud s Rittigem a Nečasovou se odročuje. Podle novinářů se soudu nepodařilo obeslat právě Nečasovou

26.12.2018 21:21

Pražský městský soud se tento čtvrtek nebude zabývat kauzou údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), v níž čelí obžalobě Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lobbista Ivo Rittig. Hlavní líčení bylo zrušeno, informovala dnes na Twitteru mluvčí soudu Markéta Puci bez dalších podrobností. Podle informací ČTK se soudu nepodařilo včas obeslat Nečasovou. Nový termín zatím nařízený není.

Soud s Rittigem a Nečasovou se odročuje. Podle novinářů se soudu nepodařilo obeslat právě Nečasovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Městský soud v Praze původně Nečasovou, Rittiga a dalšího obžalovaného, právníka Davida Michala, potrestal podmínkami, rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze. Kvůli rozhodnutí odvolacího senátu podal stížnost tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), Nejvyšší soud (NS) ji zamítl.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dozvěděl od bývalé šéfky premiérova kabinetu Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

Pražský městský soud loni v lednu Nečasové uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a jeho právníku Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Posledního stíhaného, Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru, obžaloby zprostil. Předseda trestního senátu Petr Novák tehdy uvedl, že podle něj bylo prokázané, že se Nečasová k obsahu zprávy dostala a jednala o ní s Michalem.

Podle odvolacího soudu se ale podřízený soud nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí a měl by provést další důkazy. Mimo jiné se také bude muset vypořádat s tím, zda je přípustný stěžejní důkaz obžaloby – odposlech Rittigovy schůzky z hotelu Ventana.

To, že soud zpochybnil použitelnost klíčového důkazu, vadilo Pelikánovi, který v květnu podal stížnost pro porušení zákona. Kritizoval i to, že vrchní soud věc vrátil k novému projednání, přestože si mohl doplňující důkazy obstarat a provést sám. NS však stížnost zamítl, protože shledal, že zákon porušen nebyl.

Nečasová i Rittig čelí obvinění i v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů. Kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství byla nepravomocně potrestána dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Rittig je obžalován v souvislosti s tunelováním firmy Oleo Chemical a v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. V kauze Oleo byl Rittig obžaloby nepravomocně zproštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…