Soud se potřetí vrátí ke kauze exnáměstka Šišky a OKsystemu

20.10.2017 6:33

Pražský městský soud dnes začne potřetí projednávat obžalobu na bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku a někdejšího ředitele ministerského odboru informatiky Milana Hojera. Podle zrušených rozsudků muži zneužili pravomoc a vydírali firmu OKsystem. Soud se bude muset znovu zabývat mimo jiné škodou, kterou údajně způsobili, a její výší.

Soud se potřetí vrátí ke kauze exnáměstka Šišky a OKsystemu
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Případ se týká softwarové společnosti, která pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil bez výběrového řízení s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom viděla rozpor se zákonem, a proto se obrátila na antimonopolní úřad. Šiška a Hojer po jednateli firmy údajně žádali stažení stížnosti, za což OKsystemu slibovali zakázku za nejméně 100 milionů korun. V opačném případě by prý firma zakázku nedostala.

Oba muži vinu odmítají. Názor odvolacího soudu je takový, že k vydírání mohlo dojít, ale že společenská škodlivost činu byla nižší, než naznačoval zrušený rozsudek a jím uložené tresty - pro Šišku sedm a pro Hojera šest let vězení.

Vyjasnění toho, zda Šiška s Hojerem reálně způsobili OKsystemu nějakou škodu, může být pro výši trestů klíčové. Kvůli "škodě velkého rozsahu" ohrožuje oba muže trestní sazba od pěti do 12 let vězení. Pokud by se však městskému soudu existenci škody a její výši nepodařilo prokázat, hrozilo by obžalovaným maximálně pět let za vydírání, případně za zneužití pravomoci nanejvýš čtyři roky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…