Soud v Praze začne řešit vinu desítky radních v kauze opencard

01.09.2015 6:37

Pražský městský soud dnes začne projednávat kauzu desítky pražských radních a pěti dalších obviněných za projekt opencard. Na lavici obžalovaných usedne i bývalý primátor a současný poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) a další bývalý primátor hlavního města Tomáš Hudeček. Před začátkem jednání se před soudní budovou uskuteční happening, který chce poukázat na to, že vinu za předražený projekt nese někdo jiný.

Soud v Praze začne řešit vinu desítky radních v kauze opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Obžaloba tvrdí, že deset tehdejších radních v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 milionu korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jim hrozí dva až osm let vězení.

Radní vinu odmítají. Brání se tím, že v dané situaci nemohli kvůli licenčním smlouvám postupovat jinak.

Elektronická karta opencard pochází z éry exprimátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun.

Vedle Svobody a Hudečka stanou před soudem i další současní pražští zastupitelé: Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), exnáměstek primátora a letňanský starosta Ivan Kabický, další Svobodův exnáměstek Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…