Soud zakázal Uberu provozovat v Brně taxislužbu. A Hollan z Žít Brno říká...

18.04.2017 10:47

Krajský soud v Brně zakázal společnosti Uber předběžným opatřením provozovat v Brně taxislužbu za podmínek, za jakých ji nyní nabízí. Podle soudu porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr, píše ČTK.

Soud zakázal Uberu provozovat v Brně taxislužbu. A Hollan z Žít Brno říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální stávka taxíků, kterou svolala Asociace koncesionářů v taxislužbě. Důvodem je nezájem o řešení problému taxi ze strany primátorky Krnáčové a ministra financí Babiše

Vyplývá to z usnesení, které novinářům dnes poskytlo vedení města. Uber je musí začít dodržovat ve chvíli, kdy bude přeloženo do holandštiny a doručeno vedení společnosti. Reakci Uberu ČTK zjišťuje.

Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení. Uber může podat odvolání, které však nebude mít odkladný účinek.

Uber, který poskytuje taxislužbu v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami, začal fungovat od února i v Brně. Tvrdil, že není taxislužba, ale spolujízda a poskytuje službu v souladu s evropskými směrnicemi.

Rozhodnutí soudu má působnost pouze pro Brno

Služba funguje na principu sdílené ekonomiky. Zákazník si pomocí mobilní aplikace zadá požadavek a po svezení se mu strhne příslušná částka z platební karty podle vzdálenosti, kterou zaznamená aplikace pomocí GPS. V systému také funguje hodnocení řidiče zákazníkem. Služba a řidiči však nesplňují požadavky na taxislužbu, což vadí především klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci, protože nesplňuje požadavky dané zákonem a místní vyhláškou.

„Zájmem města je podporovat kvalitní a legální služby. Společnost Uber však předpisy vědomě nerespektuje. Soud mu nezakázal podnikat, pouze to musí dělat v souladu se zákonem,“ uvedl primátor Petr Vokřál (ANO). Zdůraznil také, že moderní a u mnohých zákazníků oblíbené služby nechce město zakazovat. „V právním státě však nelze tolerovat porušování zákonů. Proto společně s Prahou usilujeme o to, aby se zákonodárci věnovali změnám, které budou v této oblasti reflektovat technologický vývoj,“ uvedl náměstek pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno).

Rozhodnutí soudu má působnost pouze pro Brno. V Praze taxikáři s návrhem na předběžné opatření neuspěli, protože ho podali s více než roční prodlevou od začátku poskytování služby. Nyní běží standardní soudní proces, který rozhodne o dalším působení Uberu jak v Praze, tak v Brně. Soud také předběžným opatřením zakázal v Brně provozovat službu provozovateli partnerské flotily aut Uberu i jednomu konkrétnímu řidiči.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …