Soud zrušil verdikt v Krejčířově kauze únosu podnikatele

13.01.2012 16:58

Pražský Vrchní soud zrušil trest 6,5 roku vězení pro uprchlého Radovana Krejčíře a případ vrátil k novému projednání. Pražský městský soud znovu projedná kauzu únosu podnikatele. Krejčíř podle obžaloby únos nařídil a zorganizoval v roce 2002. Chtěl, aby muž podepsal nevyplněné listiny a aby jej jako údajného policejního informátora postrašil.

Soud zrušil verdikt v Krejčířově kauze únosu podnikatele
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle mluvčí městského soudu Martiny Lhotákové odůvodnil soud rozhodnutí tím, že rozsudek byl nepřezkoumatelný, odvolací senát měl výhrady i proti odůvodnění verdiktu a nedostatečnému hodnocení důkazů. Pražský městský soud se tak bude kauzou zabývat již potřetí. V září 2008 uložil Krejčířovi za vydírání a zbavení osobní svobody sedmiletý trest, vrchní soud verdikt potvrdil v květnu 2009. Krejčíř pak ale podal dovolání a Nejvyšší soud koncem roku 2009 pravomocný verdikt zrušil. Případem se pak musel opět zabývat městský soud, druhý rozsudek padl v červnu 2010.

Podnikatele unesli a drželi u Orlické přehrady

Podnikatel byl podle obžaloby unesen na Krejčířův pokyn 19. dubna 2002 a uskutečnil ho kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími nezjištěnými muži. Mjekiqi ho s pistolí v ruce údajně donutil nastoupit do auta a odvezl ho do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý muži drželi do dalšího dne.

Druhý den měl být převezen do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde mu podle žalobců vyhrožoval Krejčíř smrtí. Podnikatel pak podepsal nevyplněné listiny, které prý Krejčíř hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě. Mjekiqiho však soudy v odděleném procesu osvobodily.

Jako důkaz by mohl být dopis nebo lyžařské brýle

Podnikatel napsal krátce po propuštění dopis, ve kterém popsal průběh únosu. Policisté dokument objevili v rámci vyšetřování jeho dalšího zmizení ze začátku března 2005. Podnikatele se tentokrát nalézt nepodařilo a soud jej v září 2007 prohlásil za mrtvého. Dalším z důkazů mají být přelepené lyžařské brýle, které měl podnikatel v době únosu na očích. Policisté je našli v Krejčířově kanceláři a znalci pak na nich objevili mužovu DNA.

Vraždy jsou spojeny s Krejčířem i v JAR

Krejčíř policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce. Od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice a Česko zatím marně žádá o jeho vydání. I v JAR čelí obviněním, například z pojistného podvodu. Jihoafrická policie také v poslední době řeší několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…