Soudruh Halík nepůjde! Mešita? Právník Tyl se baví výlevem pátera

15.08.2020 18:25

Právník Tomáš Tyl se vyjádřil ke slovům katolického kněze Tomáše Halíka, jenž v souvislosti se svěcením repliky mariánského sloupu na Staroměstském náměstí sepsal svůj komentář pro Christnet.eu. Tyl hovoří o Halíkově „krystalické nenávisti“ vůči určitým lidem, která je „naprosto patologická“.

Soudruh Halík nepůjde! Mešita? Právník Tyl se baví výlevem pátera
Foto: repro Facebook
Popisek: Právník Tomáš Tyl

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí
„Tak jsem jim tam právě připsal: Tak tohle je vysloveně antikřesťanský hate, který je už těžce za hranou – místo oslavy Panny Marie ‚katolický kněz‘ (?!) kádruje ty, kdož sloup postavili a kdo se podepsali na pamětní listinu. Halíkova krystalická nenávist k určitým lidem je naprosto patologická a pokud toto Christnet šíří – no, ale už si o Vás nedělám iluze... Ano, ‚Panna Maria, jen když ji uctíváme my‘ – jenže Vy nejste schopni nic postavit, nic udělat, jen kritizovat a sdílet Halíkovy hejty vůči představeným. A tak Vám prostě vadí i Mariánský sloup, protože ho nepostavil Halík. Tak něco postavte, něco vytvořte ku cti a chvále Boží, a ne že jen budete okopávat kotníky a kritizovat, co bylo vytvořeno – nota bene kádrovat, kdo smí a kdo nesmí co podepsat... Jo a doufám, že tento můj post zase skryjete nebo smažete. Pravda bolí, že?!'“ poznamenal Tyl. 

„Ano, přátelé, soudruh Halík nepůjde na svěcení Mariánského sloupu, protože to je FUJ sloup! Nestavěli ho jeho posluchači (bo by jim z toho vyšla mešita) a on je z toho velmi mrzený...“ dodal následně Tyl. 

Kněz Tomáš Halík se na webu Christnet.eu vyjádřil k dnešku, kdy na Staroměstském náměstí vztyčují repliku mariánského sloupu. On sám není podle svých slov mezi těmi, kdo protestují proti, ani mezi těmi, „kdo ji okuřují kadidlem a frázemi“. 

„Koalice Jan Zahradil – Vojtěch Filip – Marta Semelová – Lenka Procházková je mi stejně cizí jako koalice Dominik Duka – Jana Bobošíková – Miloš Zeman – Ovčáček – Lipovská (signatáři pamětního listu),“ napsal Halík. 

Zároveň blahopřál sochaři Váňovi, že si splnil životní sen. „Replika sloupu Staroměstskému náměstí sluší,“ dodal. „Český národ však nebude ani o chlup více nebo méně katolický, zbožný a mariánský, pokud sloup tam stojí, či nestojí; jeho naprostá většina má úplně jiné starosti a preference (a myslím, že to platí i o většině věřících). Už před časem jsem navrhoval, abychom celou kauzu přenechali historikům umění a nepromítali do ní církevnické resentimenty,“ míní Halík.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí
On sám se byl, dle svých slov, u repliky sloupu tiše pomodlit za uzdravení dějin. „Kardinálu Dukovi, kdyby ještě byl schopen brát vážně odlišné názory druhých, bych poradil, udělat místo triumfalistické parády totéž. Mluvit o smíření a zcela zbytečně provokovat klerikální i antiklerikální sentimenty vnáší do celé věci hořkou příchuť falše. Mezi modlitbou a církevně-politickou demonstrací nostalgie po minulosti je velký rozdíl,“ poznamenal Halík.

„A něco bych chtěl vzkázat i odpůrcům sloupu: Strašit nárůstem moci a vlivu katolické církve postavením sloupu je směšné; někteří její představitelé se o úpadek zbytku vážnosti a morální autority katolické církve v Čechách úspěšně starají sami. Vzpomínám na své učitele a přátele z disentu, katolíky i evangelíky, kteří za úsilí o jinou tvář českého křesťanství platili léty utrpení. Někteří, i když sami trpěli, jsou nepoučitelní,“ uzavřel páter Halík.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka dnes v poledne mariánský sloup, který se po 102 letech vrátil na Staroměstské náměstí v Praze, požehnal. Slavnosti předcházela bohoslužba v Týnském chrámu, kam mohli kvůli opatření proti šíření koronaviru jen lidé s pozvánkami, ti ostatní program viděli venku na obrazovkách. V deset hodin se také na náměstí sešli ti, kterým znovuvztyčení sloupu vadí.

Mariánské sloupy se zpodobněním Panny Marie se vztyčují už tisíc let jako děkovné a pamětní, často jako připomínka tragických událostí, válek či epidemií. V centru Prahy nechal sloup postavit habsburský císař Ferdinand III. v roce 1650 jako poděkování Panně Marii za obhájení Prahy před švédskými vojsky v roce 1648. Po vzniku republiky byl sloup v listopadu 1918 na protest proti habsburské monarchii stržen davem.

Snahy po obnovení sloupu zaznívaly hned po jeho zborcení, silnější pokusy začaly po roce 1989. Sochař a restaurátor Petr Váňa navzdory dlouhodobě zamítavým postojům Prahy k obnově sloupu na napodobenině sochy a soklu 23 let pracoval. Zastánci obnovy považují dílo za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Pražské arcibiskupství uvedlo, že během žehnání sloupu uloží sochař Váňa do jeho útrob několik tubusů s dobovými materiály, které se zazdí. Výběr toho, co bude do sloupu uloženo, byl v gesci stavitele sloupu – neziskového spolku „Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze”.

V Praze se dnes a v neděli uskuteční ještě poutní slavnost na Bílé hoře. Bude předzvěstí letošní připomínky 400. výročí bitvy, která se stala symbolem rozdělení a náboženské a národnostní intolerance. Skončila porážkou českých stavů a na 300 let ovlivnila osud českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…