Soudy se začaly zabývat amnestovanými podmíněnými a alternativními tresty

07.01.2013 12:43

Pražské soudy už začaly přezkoumávat případy podmíněných a alternativních trestů, na které by se měla vztahovat amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem. Soudci budou pročítat zhruba deset až 15 tisícovek spisů. Odhadují, že by nakonec mohli prominout tresty zhruba osmi tisícovce lidí. ČTK to řekla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Podle ní bude rozhodování o těchto případech trvat asi dva týdny.

Soudy se začaly zabývat amnestovanými podmíněnými a alternativními tresty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Prezident v rámci amnestie prominul podmíněné tresty kratší než dva roky a veškeré tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení. O těchto případech rozhodují ve valné většině okresní soudy. „S přezkoumáváním tisíců případů jsme začali již minulý týden," řekla ČTK například mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová.

Pražský městský soud už také podle Lhotákové začal na konci minulého týdne s projednáváním kauz, které by měly být kvůli déle než osmiletému trestnímu stíhání zastaveny. „Některá zasedání již proběhla," uvedla. Protože jsou jednání neveřejná, nemůže podle svých slov zatím sdělit jejich výsledek.

Soudci projednají 13 velkých hospodářských kauz

O zastavení stíhání rozhodují také státní zastupitelství. Například pražské městské státní zastupitelství bude podle dřívějšího vyjádření jeho mluvčí Štěpánky Zenklové přezkoumávat sedm případů, další odeslalo na soud. Soudci by měli projednat také 13 velkých hospodářských kauz spadajících pod Vrchní státní zastupitelství v Praze, jak uvedla minulý týden jeho šéfka Lenka Bradáčová.

Amnestie se týká také lidí odsouzených k odnětí svobody. Z věznic již odešlo zhruba 6000 lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…