Špatná zpráva pro Macrona, francoužština má utrum. Padlo rozhodnutí

27.07.2023 16:50

Africká země Republika Mali opouští francouzštinu jako svůj oficiální jazyk. Dalších třináct jazyků z celkových sedmdesáti, jimiž se v republice mluví, naopak na oficiální jazyk povýšila, a to v rámci schválení nové ústavy. Ta byla schválena na základě referenda. Odhlasována byla s téměř 97 procenty hlasů. Prozatímní prezident Assimi Goita díky ní získává rozsáhlé pravomoci.

Špatná zpráva pro Macrona, francoužština má utrum. Padlo rozhodnutí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Macron s voskovým úsmevěm

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Zpravodajská společnost Africanews informuje, že na základě referenda z 18. června o nové ústavě prošla tato změna v Republice Mali s 96,91 procenta hlasů. Na oficiální jazyk povýšilo dalších třináct jazyků, jimiž se na Mali mluví, francouzština už bude pouze pracovním jazykem. Celkem se v zemi mluví více než sedmdesáti jazyky.

V letech 2020 a 2021 v zemi proběhly vojenské převraty a v červnu 2023 Rada bezpečnosti OSN schválila ukončení mírové mise na Mali. Vojenská vláda s novou ústavou na Mali má vládnout do roku 2024, kdy se mají konat prezidentské volby. Kritici se podle BBC obávají, že nová ústava, která posiluje pravomoci prezidenta, usnadní generálům porušit slib, že po prezidentských volbách v únoru 2024 předají moc zpět do rukou civilních představitelů. Prozatímní prezident Assimi Goita má díky nové ústavě pravomoc rozpustit parlament a diktovat vládní politiku.

Během koloniální expanze během 70. let 19. století území dnešního Mali obsadili Francouzi. Od roku 1907 bylo správním centrem kolonie Bamako a roku 1958 vznikla Federace Mali zahrnující Mali a Senegal v rámci příprav na získání nezávislosti. Samostatnost získalo Mali v červnu 1960, přičemž od tohoto roku byla také francouzština oficiálním jazykem země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…