Špatné názory – zrušený účet? V Británii přituhlo, ani premiér nemlčí

19.07.2023 16:12

Lídrovi britské euroskeptické strany Brexit Party Nigelu Farageovi byl zrušen účet u prestižní banky Coutts. Farage tvrdí, že je to kvůli jeho politickým názorům, a obává se doby, kdy budou lidé mít „sociální kredit“ a budou moci plnohodnotně žít jen se „správnými názory“. Banka Coutts tvrdí, že účet byl zrušen kvůli neplnění finančního limitu, v interním spisu ale uznává, že jeho názory nejsou v souladu s hodnotami banky. Zatímco ohledně celé věci panují nejasnosti, Jan Cemper z webu Manipulátoři.cz má jasno, že zrušení Farageova účtu „rozhodně nebylo kvůli jeho názorům“. Chování banky odsoudil i britský premiér Rishii Sunak, podle nějž to odporuje principům demokracie.

Špatné názory – zrušený účet? V Británii přituhlo, ani premiér nemlčí
Foto: z internetu
Popisek: Sunak

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Světová média informují o rozhodnutí prestižní britské soukromé banky Coutts o zrušení účtu bývalého europoslance a lídra Brexit Party Nigela Farage. Ohledně důvodů zrušení účtu panují nejasnosti. Zatímco Farage tvrdí, že jde o politické rozhodnutí kvůli jeho postojům k brexitu nebo přátelství s Donaldem Trumpem, banka zprvu tvrdila, že bylo důvodem neplnění finančních limitů. Později vyšlo najevo, že banka měla problém i s Farageovými „hodnotovými postoji“.

Šéfredaktor projektu Manipulátoři.cz Jan Cemper ale má naprosto jasno, že Farageovi nebyl účet zrušen kvůli jeho názorům. „Prestižní banka pro bohaté Coutts, která minulý týden Nigelu Farageovi uzavřela účet, tak udělala z důvodů neplnění smluvních limitů na účtu. Podle BBC musejí klienti Coutts mít na účtu milion liber na investice či tři miliony liber na běžném účtu,“ informoval sebejistě Cemper v krátkém komentáři.

„V Británii mohou být bankovní účty zmrazeny z různých důvodů, například kvůli podezření z praní špinavých peněz nebo podezření z podvodu. Banky mohou také zmrazit účty kvůli nedostatku informací o zákaznících nebo podezření z terorismu. Neexistuje důkaz o tom, že by banky rušily účty kvůli názorům jejich majitelů,“ dodal Cemper, že rušení účtu kvůli názorům je dezinformací.

Konzervativní noviny ale upozorňují na článek deníku The Telegraph, podle kterého je všechno trochu jinak. „Nigelu Farageovi byl zrušen účet u prestižní banky Coutts. Podle Manipulátoři.cz to rozhodně nebylo kvůli jeho názorům, nýbrž kvůli neplnění smluvních limitů na účtu. Jenže ouha... Interní dokument banky ovšem odhaluje, že to skutečně bylo minimálně i kvůli jeho názorům, které pro banku znamenají reputační riziko,“ informují Konzervativní noviny.

Z interních dokumentů banky totiž vyplynulo, že bankovní účty Nigela Farage byly zrušeny poté, co společnost Coutts rozhodla, že jeho názory „nejsou v souladu s našimi hodnotami“. Výbor pro reputační rizika vyřadil Farage poté, co zvážil dokumentaci, v níž byly podrobně popsány jeho komentáře k brexitu, jeho přátelství s Donaldem Trumpem a jeho názory na práva LGBT a další z mnoha důvodů, proč nebyl „slučitelný s Coutts“.

Před pár týdny přitom banka tvrdila, že důvodem uzavření účtů Nigela Farage bylo to, že nedosahovaly finančního limitu požadovaného bankou. Přesto ve 40 stranách dokumentů, které byly Farageovi zpřístupněny poté, co podal u Coutts žádost o přístup k informacím, banka opakovaně uvádí, že „splňuje kritéria ekonomického příspěvku pro komerční zachování účtu“.

Podle Farage jde jednoznačně o politicky motivované rozhodnutí. Ve zprávě se například více než osmdesátkrát objeví slovo Brexit. „To asi mluví za vše,“ uvedl Farage, který se obává, že v budoucnu bude plnohodnotný život přístupný jen lidem se „správnými názory“.

„Tento příběh se netýká jen mě. Můžete být další na řadě... Pokud se tato situace nebude kontrolovat, budeme směřovat k systému sociálního kreditu v čínském stylu, v němž se do společnosti budou moci plně zapojit pouze ti, kteří mají ‚správné‘ názory,“ dodal Farage.

K celé věci se vyjádřil i britský premiér Rishi Sunak, podle kterého chování banky odporuje demokratickým princpům. "Tohle je špatně. Nikomu by nemělo být bráněno v užívání základních služeb kvůli jeho politickým názorům. Svoboda projevu je základem naší demokracie," reagoval Sunak na twitteru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cimr Campr manipulátor jede provládní a proglobalistickou propagandu. Placený trouba., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevčelka , 19.07.2023 17:23:45

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…