Specialista z Bulovky: Vrchol pandemie asi za měsíc. Nemocí projde až 70 procent lidí. Polovina nakažených o tom ani neví

29.03.2020 17:50

Infektolog a profesor Jiří Beneš z Nemocnice Na Bulovce odhadl, kdy pandemie koronaviru v České republice dospěje ke svému vrcholu. Pochválil vládu za přijatá opatření a vyjádřil naději, že pandemie koronaviru bude velkým varováním pro všechny lidi, kteří odmítají očkování pro sebe nebo své děti. Nakonec dal svým spoluobčanům dvě důležité rady.

Specialista z Bulovky: Vrchol pandemie asi za měsíc. Nemocí projde až 70 procent lidí. Polovina nakažených o tom ani neví
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Musím říct, že v současné době jsme na hranici svých možností. Pacientů se k nám valí veliké množství. A asi nejhorší situace je v oblasti intenzivní péče, protože počet intenzivních lůžek je samozřejmě omezený a ta jsou teďka všechna zaplněna a pravděpodobně zůstanou zaplněna po dlouhou dobu. Ti pacienti, kteří tam jsou, tak tam zůstanou po dobu třeba tří týdnů. Čili se musejí najít další ventilovaná lůžka. A bude do toho zapojená celá Praha. Všechna intenzivní lůžka v Praze se musejí zapojit, aby toto zvládla,“ upozornil přednosta Kliniky infekčních a parazitárních chorob Nemocnice Na Bulovce Jiří Beneš v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Velmi poděkoval medikům, kteří prý nemocnici v této situaci velmi pomáhají. Pomáhají třídit pacienty, provádějí výtěry pacientům, evidují výtěry a tak podobně.

Zdravotnický personál si podle profesora Beneše musíme chránit, protože péče o pacienty na lůžkách intenzivní péče vyžaduje znalosti, které se člověk nenaučí za den. „Ventilátory se dají koupit, lékaři se nedají koupit,“ upozornil lékař.

A kdy nás čeká vrchol pandemie v České republice?

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Já si myslím, že vrcholu bychom mohli dosáhnout tak, řekněme, za měsíc. To je velice subjektivní odhad. Ale zatím ještě musíme být připraveni na to, že počet onemocnění bude dále stoupat. Ono to samozřejmě záleží na tom, jak intenzivní bude diagnostika, protože čím víc lidí vyšetříme, tím víc pozitivních pacientů odhalíme. Ještě pořád se dá říct, že ta nemoc nekulminuje,“ vysvětloval profesor Beneš.

„Zase na druhou stranu věřím tomu, že když bude vrchol za ten, dejme tomu, měsíc, tak ten vrchol bude zase postupně ustávat, a věřím tomu, že do prázdnin by měla být minimalizována,“ pokračoval odborník.

V tuto chvíli se zdá, že přibližně polovina onemocnění koronavirem probíhá tak, že lidé ani nevědí, že jsou nakažení. Beneš odhaduje, že si nemocí projde asi 70 procent lidí. A pokud už se to na někom projeví, bude mít teplotu, bude ležet v posteli a nemoc u něj odezní. Jen u části populace bude průběh nemoci tak těžký, že bude třeba občany přijímat do nemocnic.

Beneš však upozornil, že jde opravdu jen o odhady, protože v tuto chvíli v celém světě neexistuje specialista na koronavirus. „My na to jenom koukáme a učíme se to. I celkový počet nemocných bude větší, než se dnes zdá. Prý se nám prozatím daří odhalovat asi 10 procent nakažených.

Oceňuje proto opatření, která přijala vláda. Rozhodně prý brání šíření nemoci, i když některá více a některá méně. Podle profesora Beneše navíc nesmíme zapomínat, že každé opatření, které se vyhlásí, se projeví přibližně za 14 dní.

Virus můžeme potkat na klikách nebo na madlech v MHD, ale pokud si budeme pravidelně mýt ruce, do značné míry se ochráníme. Virus se nám může dostat do těla i dýchacími cestami, a proto nosíme roušky. Skutečností je, že se koronavirus relativně snadno přenáší, jeho infekčnost je veliká, ale to nám podle Beneše může pomoct naučit se s virem žít.

„Ten virus má potenciál, aby se neuvěřitelně šířil, aby nás promořil a aby tady do budoucna s námi žil, aby se stal součástí palety respiračních virů, se kterými běžně žijeme,“ upozornil pan profesor Beneš s tím, že v budoucnu se lidé budou nechávat očkovat proti nemoci COVID-19 stejně, jako se dnes nechávají očkovat proti chřipce, alespoň někteří. „Doufám, že odpírači očkování pochopí, že odpírání povinného očkování je špatné z hlediska celé společnosti. Doufám, že tato pandemie bude varováním pro tyto lidi,“ dodal.

Nakonec varoval své spoluobčany, aby s rouškami, které nosí, nakládali zodpovědně, to jest, když si ji sundají, dali ji hned vyprat, nebo ji vyhodili, pokud je jednorázová.

Kromě toho prý není dobré mít jednu roušku na obličeji osm hodin. Za pracovní dobu by podle Beneše měl člověk alespoň jednou roušku vyměnit, protože kdyby náhodou vylučoval virus a dýchal osm hodin v jedné roušce, sám sobě ztíží situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…