Spekulace o sestřelení amerického letadla v Afghánistánu: Na palubě zahynul „temný princ“ ze CIA

03.02.2020 18:15

Zahraniční média spekulují o tom, že na palubě amerického letadla nedávno sestřeleného nad Afghánistánem zahynul vysoce postavený důstojník americké CIA Michael D‘Andrea. Ten měl mít údajně osobně na starost nedávné zabití íránského generála Sulejmáního na mezinárodním letišti v Bagdádu.

Spekulace o sestřelení amerického letadla v Afghánistánu: Na palubě zahynul „temný princ“ ze CIA
Foto: Archív Petra Pelikána
Popisek: Momentka z Iránu

K sestřelení amerického letadla E-11A došlo 27. ledna 2020 nad afghánskou provincií Ghazni přibližně 900 kilometrů od íránské hranice, zhruba tři týdny po likvidaci vysoce postaveného generála íránských revolučních gard Kuds Sulejmáního Američany na mezinárodním letišti v iráckém Bagdádu.

Američané ztrátu letadla potvrdili. Na palubě stroje však podle nich byly jen dvě osoby. Jak upozornil izraelský list Jerusalem Post, íránská a ruská média však spekulují o tom, že na palubě sestřeleného letadla byl i vysoce postavený pracovník americké zpravodajské služby CIA Michael D‘Andrea taktéž přezdívaný „temný princ“ (Dark Prince) nebo „Ajatoláh Mike“ (Ayatollah Mike). O události informoval i Middle East Monitor.

Podle veřejně dostupných zdrojů se jedná o důstojníka CIA, který v minulosti šéfoval například lovu na teroristu Usámu Bin Ládina. Na starosti měl také operace amerických bezpilotních letadel, které po světě zlikvidovaly na tisíce islámských teroristů.

Anketa

Závidíte Britům, že odcházejí z EU?

95%
hlasovalo: 34697 lidí
Jméno D‘Andrea se v regionu objevilo v tamních médiích národnostní a jazykové skupiny Farsí jen krátce po zabití iránského generála Sulejmáního v Bagdádu 3. ledna v agentuře Mehr News a na Radio Farda.

S příběhem sestřeleného agenta CIA přišla rovněž íránská zpravodajská agentura Tasnim s odkazem na ruské zdroje. Podle agentury Tasnim je D‘Andrea „nejvýznamnější figurou americké CIA na Středním Východě“ s tím, že měl na starosti operace v Iráku, Íránu a Afghánistánu.

„Propojení sestřelení letounu se zabitím Sulejmáního by bylo obrovskou změnou a ukázalo by na to, že Írán je aktivní v Afghánistánu spolu s Talibánem, o čemž se ostatně hovořilo už v minulosti,“ uvedl Jerusalem Post s tím, že Írán pozoruje akce Američanů v Afghánistánu velmi bedlivě a v minulosti se pokoušel sestřelit americké drony operující poblíž jeho hranice.

„Temný princ“ D‘Andrea se k CIA přidal v roce 1979. Zahraniční kariéru začal v Africe při ambasádě Spojených států v Tanzánii. V minulosti sloužil ve velitelské pozici v Káhiře a Bagdádu. Hlavou protiteroristického oddělení CIA se stal v roce 2006.

Před dvěma lety D‘Andrea změnil působiště a jak napsal list The New York Times, na starost dostal řízení operací CIA se zaměřením na Íránskou islámskou republiku. Daný krok byl podle listu před dvěma lety prvním velkým signálem toho, že kabinet prezidenta Donalda Trumpa začíná razit vůči Íránu tvrdou politiku, jak ostatně sliboval ve své předvolební kampani. D‘Andreovo nasazení podle listu signalizovalo „svalnatější“ přístup vůči tajným operacím. Írán byl podle novinářů pro CIA jeden z nejtěžších cílů. Přístup Američanů do Íránů je extrémně omezen, uvedl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…