Špidla: Zeman pohrdá lidmi. Sprostě jim nadává. Neměl by být prezidentem

02.07.2018 8:41

Expremiér a expředseda ČSSD Vladimír Špidla se rozhovořil pro server Aktuálně.cz o aktuální politické situaci. Mimo jiné se obul do prezidenta Miloše Zemana, o němž řekl, že pohrdá lidmi a není sociálním demokratem.

Špidla: Zeman pohrdá lidmi. Sprostě jim nadává. Neměl by být prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Špidla v úvodu také pohovořil o resortu zahraničních věcí, jejž v současné době řídí předseda ČSSD Jan Hamáček. Jemu samotnému nikdo místo ministra nenabídl. „Ani jsem něco takového nezvažoval. Do žádné exekutivní funkce nemířím, a už vůbec ne na ministra zahraničí,“ zmínil Špidla s tím, že on sám by místo opravdu odmítl. „Navíc si myslím, že by Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman nepřenesli přes srdce, kdyby mě sociální demokracie navrhla do této vlády,“ dodal.

Své pak řekl k hlavě státu, kdy on sám si myslí, že Miloš Zeman by neměl být prezidentem. „Kromě toho jsem zjistil, že v některých momentech strašlivě pohrdá lidmi,“ řekl. Poukázal tak například na situaci, kdy se o kandidátech ČSSD v senátních volbách, kteří prohráli, měl Zeman vyjadřovat nevybíravě a sprostě. „Tehdy to byl katastrofální neúspěch, to se žádnému jinému předsedovi nestalo, abychom v žádném obvodě nevyhráli. Navíc bylo jasné, že na tom má svůj podíl, protože to byl celostátní neúspěch. Nevybíravé útoky na neúspěšné kandidáty ukazovaly, že prostě nechce uznat svůj díl odpovědnosti,“ dodal a sdělil, že Zeman se v průběhu let měnil.

  • Původní text ZDE.

„Je to osobnost, která má mimořádnou touhu po moci a bude se snažit řídit sociální demokracii ze zadního sedadla. Věděl jsem, jak bude nebezpečný, pokud bude úplně nade všemi a nikdo mu nebude moci přistřihnout křídla. Nadto jsem předpokládal, že v nepřímé parlamentní volbě má Miloš Zeman jen malou možnost zvítězit. Bylo nutné mít někoho, kdo dokáže získat hlasy napříč, a to byl pro mě Otakar Motejl,“ podotkl také Špidla své preference. Zásluhu na Zemanově vzestupu měl pak podle jeho slov Miroslav Šlouf. 

V současné vládě Andreje Babiše (ANO) by pak ČSSD podle Špidlova názoru neměla hrát při zdi. V minulé vládě stál proti Babišovi za ČSSD Bohuslav Sobotka. „Myslím, že mu dějiny dají za pravdu, konflikt s Andrejem Babišem byl nutný. Že se mu nepodařilo tento konflikt vyhrát, to je jiná záležitost. Naopak by byla chyba se tomuto konfliktu vyhýbat, velikost politika je mimo jiné také v tom, že je schopen jít do konfliktu, byť ví, že existuje značné riziko neúspěchu,“ dodal Špidla s tím, že Babiš měl však ve vládě skončit dříve. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…