Špidla v ČT k pádu ČSSD: Zaplatili jsme daň za vládnutí s ANO. Zeman za to nemůže

11.10.2021 20:47

Voliči rozhodli, že sociální demokracie už nebude v Poslanecké sněmovně, kde působila nepřetržitě od roku 1992. ČSSD sklízí jistou daň za vládnutí s ANO, řekl pořadu Interview ČT24 bývalý premiér a někdejší europoslanec Vladimír Špidla (ČSSD). Ve straně nyní podle něj panuje odhodlaná nálada.

Špidla v ČT k pádu ČSSD: Zaplatili jsme daň za vládnutí s ANO. Zeman za to nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Nejstarší politická strana nezískala ani pět procent hlasů voličů a v jejím čele končí Jan Hamáček a celé vedení. Nyní je podle Špidly nálada pracovní: „Prostě jsme mimo Parlament, to je fakt, to je porážka. Ale nálada je pracovní a odhodlaná. Svět se nezastavil, základní sociálněpolitické konflikty trvají, holt je budeme muset vést jako mimoparlamentní strana,“ uvedl někdejší předseda ČSSD smířlivě.

Čím si vysvětluje, že strana zažila historický volební debakl? „Pokud se dívám na výsledky, řekl bych, že obecně voliči volili proti Babišovi. Z toho důsledku volili proti těm uskupením, u kterých se domnívali, že by mohla vytvářet Babišovi podporu. To dopadlo na sociální demokracii. Koaliční partner nás zcela zastínil díky daleko silnější PR a bezohledné politice, i za covidovou krizi jsme nesli odpovědnost,“ dodal Špidla, že ČSSD uškodilo vládnutí s hnutím ANO.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

7%
87%
hlasovalo: 30932 lidí
Čemuž nerozumí, jelikož ČSSD si ve vládě počínala prý úspěšně. „Vládnutí s hnutím ANO mělo své důsledky, jakkoliv je to zvláštní... když se podíváte na reálné výsledky, tak sociální demokracie toho docílila skoro nejvíce. Dokonce i více než v dobách, kdy měla podstatně silnější výsledek. Výsledky si ale velmi dobře přivlastnilo hnutí ANO,“ řekl s tím, že velký odliv voličů ČSSD proto přešel právě k hnutí ANO. Nyní by prý mělo co nejrychleji dojít ke sjezdu ČSSD.

Byl vyzván i ke komentáři ke komplikovanému vztahu sociální demokracie s prezidentem Zemanem, který je nyní v nemocnici. „Teď je Zeman ve velmi špatném stavu a rozebírat do detailu jeho vztahy k ČSSD mi připadá, že není úplně vhodné. Je to prezident, má své politické záměry a v nich se často dostává i do střetnutí s premiéry, s předsedy stran...,“ řekl Špidla, že vztah politických osobností bývá nutně konfliktní, a odmítl, že by právě prezident sociální demokracii výrazně škodil: „Nemyslím si, že by za to Zeman mohl, základem bylo vládnutí s ANO.“

Jak moc podle něj hospitalizace prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici ovlivní povolební rozhovory? „Ústavní systém si se situací jakéhokoliv zdravotního stavu prezidenta docela dobře poradí.“ Měl by v případě dlouhodobé neschopnosti vykonávat úřad Parlament a prezidenta zbavit způsobilosti? „Musí to rozhodnout Parlament, uvidíme, jak poběží život. Myslím si, že vše proběhne v duchu ústavy, tak jak má...,“ dodal.

Kdo by podle Špidly měl nyní vést sociální demokracii? „To si bude muset strana rozhodnout sama. Sám musím otevřeně přiznat, že nemám jasno, kdo by byl nejvhodnější pro vedení strany,“ pokrčil závěrem rameny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…