Špidla zkritizoval Babišovy noviny: Lidovky jsou nespolehlivé. A nejen to...

11.11.2015 18:56

Šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD) byl pověřen zvláštním úkolem, měl by napravovat vztahy mezi Prahou a Berlínem, pošramocené uprchlickou krizí. Nejen o tom, jak bude tato snaha konkrétně vypadat, hovořil ve středečním Interview ČT24. Z jeho úst jasně zaznělo, že v tuto chvíli trvalé povinné přerozdělování uprchlíků v EU nehrozí.

Špidla zkritizoval Babišovy noviny: Lidovky jsou nespolehlivé. A nejen to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Česká vláda chce dosáhnout v první řadě toho, aby se rozvinula účinná politika k těm zemím, z nichž migranti přicházejí,“ zahájil své vystoupení expremiér a někdejší eurokomisař Špidla. „Obecně jsme toho názoru, aby vznikl jednotný model ochrany hranic, ale bude to složité, protože ochrana hranic náleží jednotlivým členským zemím,“ doplnil. Zatím ale nefunguje prakticky nic. Tak to alespoň viděla moderátorka.

Špidla s tím ale nesouhlasil. Pozitivní podle jeho názoru je, že na moři umírá méně uprchlíků než dříve. Ostatní opatření se postupně připravují. „EU vytváří tzv. svěřenecké fondy pro rozvrácené země nebo země, které se potýkají s přílivem migrantů, aby tento příliv mohly zvládnout,“ prozradil. Dalším zásadním krokem je dobře nastavená návratová politika, která může fungovat. Špidla ví, že to může fungovat, protože to zažil v době, kdy byl komisařem. S migrační vlnou se tehdy vypořádalo Španělsko a vypořádalo se s ní dobře. Zaprvé proto, že si dohodlo návratová kritéria, a zadruhé proto, že byly zavedeny společné hlídky na moři např. mezi Marokem a Španělskem.

My nesouhlasíme s povinným přerozdělovacím mechanismem

Podobný model by dnes měl být domluven s Tureckem výměnou za další sbližování EU a Turecka. To ale nemění nic na tom, že z některých principů EU nebude moci slevit a Turecko bude muset projít určitými proměnami. V tuto chvíli Turci budou dostávat především peníze a určitou organizační pomoc.

„My nesouhlasíme s povinným přerozdělovacím mechanismem a využíváme k tomu mechanismy v EU. V tuto chvíli máme zajištěnu dostatečnou podporu na to, aby nebylo možné zavést mechanismus trvalého přerozdělování uprchlíků.“

Ve druhé polovině pořadu prozradil, jak bude rozvíjet dlouhodobou spolupráci s Německem. Bude řešit např. příhraniční kriminalitu. Rozhodně to prý není tak, že by si Špidlu do té skupiny Němci vyžádali. „My se dlouho známe... Mám rozsáhlé kontakty zejména v německé sociální demokracii. A je také pravda, že jsem jako komisař pomáhal řešit migrační krizi směřující do Španělska. A pak jsem také byl komisařem v době, kdy Německo předsedalo EU, takže se znám s řadou německých politiků.

„Není mým úkolem krotit české politiky. Lidové noviny jsou nespolehlivý pramen,“ konstatoval jasně host. Odmítl ale prozradit, jak se na uprchlickou krizi dívá a co v souvislosti s ní radí premiéru Sobotkovi. „Základní etika poradce je, že radí jen tomu, komu má radit, a nesděluje to jinde,“ utnul toto téma Špidla. V obecné rovině poznamenal, že migrační krizi zvládne pouze EU jako celek. „Není v silách žádné země Unie, aby to zvládla sama,“ zdůraznil expremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…