Spočítejte jim uhlík, když chtějí omezovat. Přišel nápad a Lutonský z ČT už se čertí

05.11.2021 20:44

Podcaster Tomáš Jirsa kritizuje předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která tvrdě prosazuje zelenou politiku, ale i na krátké vzdálenosti létá soukromým tryskáčem. Za Leyenovou se ale staví zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský. „Mnoho prezidentů a premiérů prosazuje Green Deal. Myslíte, že těmi letadly létají sólo, nebo že s sebou přepravují týmy lidí?“ ptá se Lutonský.

Spočítejte jim uhlík, když chtějí omezovat. Přišel nápad a Lutonský z ČT už se čertí
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Diskuse Jirsy z podcastu Insider a Lutonského z ČT se spustila poté, co Jirsa na twitteru vyzval, aby se sečetla uhlíková stopa předsedkyně Evropské komise Leyenové a porovnala s běžným člověkem. „Nápad – myslím, že mám právo znát uhlíkovou stopu generovanou každým politikem, který prosazuje Green Deal, jako je třeba von der Leyen. Sečíst cesty tryskáčem, auta s řidičem, bydlení, jídlo a vidět ty násobky spotřeby běžného člověka, po kterém chce uskromnění,“ napsal Jirsa.

Taková úvaha je ale podle Lutonského kravina. „Směšujete úřad a domácnost? Není to kravina?“ reagoval Lutonský.

Podle Jirsy to ale blbost není a všechny cesty vrcholných politiků, kteří prosazují Green Deal by se měly opravdu trasovat. „Ano, jsou věci úřední, jako je privatejet, auto s řidičem, třeba dvě sídla europarlamentu, to všechno by se asi mělo trackovat otevřeně. Ale pokud politici říkají, že lidé mají jíst méně hovězího a platit víc za elektřinu, tak jsou to taky brutální zásahy do životů…“ stál si za svým Jirsa.

„Al Goreovi taky v té jeho první kampani za záchranu planety spočítali, kolik má jeho barák ložnic a spotřebu na jeho cestování, protože to bylo brutální pokrytectví…“ dodal s narážkou na jednoho z prvních propagátorů zelené politiky, neúspěšného kandidáta na prezidenta Spojených států.

Poslední slovo ale měl Lutonský, který uznal, že jsou rozpory ve slovech a v konání politiků. „Prokázání rozporu slov a činů u politiků nikdo nezpochybňuje. Jen Vy jste do toho přimíchal i větší než malé množství populismu,“ vzkázal Jirsovi, že jeho příspěvek je populistický.

„Mnoho prezidentů a premiérů prosazuje GD. Myslíte, že těmi letadly létají sólo, nebo že s sebou přepravují týmy lidí? Poukazování na auto s řidičem pak nechápu už vůbec,“ dodal Lutonský, že kritizovat cesty vrcholných evropských politiků po celé Evropě je nesmysl.

Ursula von der Leyenová čelí kritice, že použila soukromé letadlo na padesátikilometrovou cestu mezi Vídní a Bratislavou. Na klimatické konferenci v Glasgow přitom sama vyzývala k podpoře ekologických způsobů dopravy. Podle mluvčího Evropské komise byl krátký přelet dán náročnou logistikou, kdy Leyenová cestovala do sedmi zemí ve dvou dnech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …