Spolu můžeme vyhrát volby, plánují Jurečka s Gazdíkem. A tím to zdaleka nekončí...

05.01.2017 20:26

Ve dvouciferný výsledek ve sněmovních volbách věří představitelé lidovců a Starostů a nezávislých, pokud vytvoří nějaké společné uskupení. A podle předsedy STAN a místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka i místopředsedy KDU-ČSL a ministra zemědělství Mariana Jurečky by společně mohli soupeřit s ANO a ČSSD a volby dokonce i vyhrát. O tom, jestli budou mít Starostové a nezávislí blíž po volbách ke hnutí ANO Andreje Babiše jako jejich současný koaliční partner lidovci, odmítá Gazdík, který byl doposud součástí opozičního uskupení s TOP 09, mluvit.

Spolu můžeme vyhrát volby, plánují Jurečka s Gazdíkem. A tím to zdaleka nekončí...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na alternativní oslavu státního svátku přišly na Staroměstské náměstí tisíce lidí

Anketa

Který ministr vnitra byl nejlepší?

6%
3%
5%
6%
73%
2%
3%
hlasovalo: 6116 lidí

„Když nevím formu, v jaké budeme kandidovat, nemohu řešit, s kým případně budeme po volbách spolupracovat a s kým ne. To je předčasné,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Ale předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN František Laudát poukazuje na chování politiků, kteří toto uskupení dávají dohromady. „Pan Jurečka do sněmovny chodí předkládat zákony, které pomáhají Agrofertu. Nosí sem dokonce za Babiše jeho zákony, protože spotřební daň na biopaliva není v ranku ministerstva zemědělství, ale ministerstva financí. Další ministr za lidovce chybí při hlasování, když se jedná o něčem proti Babišovým zájmům. A kolik razantních projevů jste zaznamenala od poslanců za STAN? Trochu možná v případě zákona, když jsme se dohadovali o elektronické evidenci tržeb, ale u dalších ne. Takže bych byl velmi opatrný s tím výrokem „soupeř“, naznačuje možné budoucí sblížení nového uskupení se hnutím ANO.

Ale Laudát připouští, že mu je ukončení spolupráce mezi TOP 09 a STAN líto: „Mě to mrzí, protože jako předseda poslaneckého klubu jsem s poslanci STAN rád spolupracoval, jsou to féroví lidé. A dokonce se domnívám, že některé současné námluvy se lidem ze STAN nemusejí líbit. Myslím, že kdyby to skutečně zodpovědně promýšleli, TOP 09 byla pro ně vždycky nejlepším partnerem. Navíc už na krajích a obcích mohou jít do voleb samostatně. Beru jako velkou škodu, že k rozchodu došlo.“ Domnívá se, že dnes je pravá strana politického spektra roztříštěná, což pomůže především Andreji Babišovi a ČSSD: „Při nižší volební účasti v některých regionech se tedy může stát, že řada subjektů bude mít jen čtyři procenta a propadne. I když lidé nebudou volit ANO nebo sociální demokracii, tyto strany si pak propadlé hlasy rozdělí, takže jim vlastně ještě pomohou k lepšímu výsledku.“

I podle Gazdíka je mnoho středových nebo středopravicových voličů, kteří z nějakého důvodu nechtějí volit zavedené strany nebo Andreje Babiše, a takovou sílu, jakou se snaží vytvořit, hledají. „Myslím, že je naší povinností se o to pokusit,“ objasnil důvody spolupráce.

Lidovci stojí o STAN, o další subjekty už moc ne

Lidovci se tváří, jako kdyby šlo jen o spolupráci se Starosty a nezávislými, Gazdík však neustále zdůrazňuje, že probíhá jednání celkem jednadvaceti stran. „Jednáme s KDU-ČSL, SNK-ED, se Soukromníky a dalšími 17 regionálními subjekty. Naší snahou je vytvořit mnohem širší, mnohem větší subjekt, který bude tzv. třetí silou a bude konkurovat ANO a ČSSD. Není to jen jednání s KDU-ČSL,“ tvrdí šéf STAN.

Ovšem místopředseda lidovců, který dokonce uvažuje o kandidatuře na předsedu, Marian Jurečka o jednání s dalšími stranami nemluví, zmiňuje se pouze o Starostech a nezávislých. „Pokud má nějaké uskupení šanci výrazně soupeřit s ANO a ČSSD, mohla by to být spolupráce mezi KDU-ČSL a STAN,“ prohlásil v médiích. Od spousty lidí v terénu prý slyší výzvy, aby tato spolupráce, která vedla k úspěchu v senátních volbách, fungovala i na celostátní úrovni, protože taková symbióza dává podle nich logiku, jak programovou, tak politickou. A vidí šanci i v tom, že se oba politické subjekty výborně doplňují. „My jsme silnější v moravských krajích, Starostové zase v Čechách.“

Gazdík chce integraci, ale opustil TOP 09, která je nejvýraznější opozicí vůči vládě

Starostové a nezávislí hodili přes palubu svého dosavadního partnera – TOP 09, který je z regionálních vod vytáhl až do sněmovny. Oboustranně výhodná spolupráce skončila kvůli osobní animozitě předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a šéfa STAN Petra Gazdíka. „Bez nás by neměli šanci se dostat do sněmovny, Gazdík by zůstal vesnickým starostou, o místopředsednickém postu ve sněmovně by se mu mohlo jen zdát,“ říkají někteří členové TOP 09, kteří považují jednání šéfa STAN za nevděčné a neseriózní. Netají se tím, že do poslední chvíle věřili v pokračování spolupráce, i když v posledních měsících už se ukazovalo, že ke střetům mezi oběma lídry dochází, protože Gazdík se čím dál více vymezoval vůči Miroslavu Kalouskovi. „Možná dospěl k závěru, že TOP 09 s Kalouskem v čele má menší šance uspět ve sněmovních volbách než s Karlem Schwarzenbergem a hledá jiný výtah k moci,“ uvažují někteří, proč se STAN, dosud v opoziční roli, začal ohlížet po spolupráci s vládními lidovci.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila, který zdůrazňuje, že byl do Evropského parlamentu zvolen za TOP 09 i STAN, je dobře, když dochází ke snahám o integraci středopravých stran. „Když dojde k užší spolupráci mezi nimi, já to vítám,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ale připustil, že je škoda, když se jednání neúčastní i TOP 09, protože integrace pravicových a středových stran by měla být co nejširší. Na otázku, jestli je také tak optimistický a věří ve dvouciferný výsledek případného uskupení, odpověděl, že záleží na tom, jak budou postaveny kandidátky. „Když se podaří dát na ně osobnosti, i nezávislé, je šance, že uskupení středopravicových stran bude vážným soupeřem hnutí ANO,“ soudí Pospíšil.

ODS odmítla nabídku TOP 09 k integraci pravice

K integraci pravice vyzvala i TOP 09, ale marně. ODS jakoukoli spolupráci před volbami odmítla. Gazdík tvrdí, že se o širší spolupráci chtěli bavit na společném setkání TOP 09 a STAN. „Ale TOP 09 nám zcela jasně řekla, že chce řešit pouze naše bilaterální vztahy, nikoli nějaké širší společenství. Teď probíhá jednání jednadvaceti stran, pak můžeme vyzvat další strany, ale to je o několik kroků dál, je předčasné se o něčem takovém bavit dnes,“ odpověděl na otázku, proč nejednají i s bývalým koaličním partnerem, který jeho stranu z komunální úrovně vyzdvihl do vrcholné politiky.

Zdroje z KDU-ČSL ovšem odmítají možnost užší spolupráce s TOP 09, protože mnozí lidovci nemohou zapomenout, že TOP 09 vznikla po odchodu nejznámějších tváří z KDU-ČSL. A také řada  těch, kteří řady KDU-ČSL opustili a spoluzaložili TOP 09, potvrzuje, že už by nevstupovala „do stejné řeky“, navíc nemá důvěru ke straně, která drží oligarchu Andreje Babiše u moci.

„My jsme pokorná strana, snažíme se politickou scénu spojovat, ne rozdělovat,“ prohlásil Petr Gazdík, přestože to byl on, kdo opustil dosud oboustranně výhodné spojenectví s TOP 09. „Nám jde o program, o prosazování věcí, chceme nějakou vizi. Kdejaká víska ví, co chce v příštích deseti, nebo dokonce dvaceti letech, ale Česká republika vizi nemá,“ dodal.

Ale někteří členové STAN přiznávají, že i oni mají obavy ze společných kandidátek do voleb s lidovci, protože vzpomínají na Dvoukoalici, kdy společně kandidovali lidovci s US-DEU. Do sněmovny se dostali hlavně lidovečtí kandidáti, protože s pomocí disciplinovaných lidoveckých voličů přeskákali unionisty, kteří byli na kandidátkách před nimi.

I Gazdík potvrzuje, že modelů, jak jít do voleb, je celá řada, ale členové STAN nejsou podle něj „a priori pro všechno“. „Hledáme ten nejlepší model, jasno by mělo být do konce března, kdy se koná sněm starostů, který by měl schválit, v jaké podobě, v jakém společenství a v jaké formě do sněmovních voleb půjdeme,“ vysvětlil.

Ovšem ani v KDU-ČSL nepanuje stoprocentní podpora možné spolupráce se Starosty a nezávislými. Proti společnému postupu obou subjektů se postavili dva členové celostátní konference. Předseda KDU-ČSL, která bojuje za omezení hazardu, Pavel Bělobrádek uvedl, že pro jeho stranu by bylo stěží přijatelné jít do voleb na jedné kandidátce s vlastníkem firmy Synot Ivo Valentou, který je senátorem za Stranu soukromníků. Zároveň dodal, že Ivo Valenta není členem Strany soukromníků, což zdůrazňuje i Petr Gazdík.

Poslanec STAN: Spíš než my půjde s Babišem do koalice po volbách ODS

Jeden z poslanců za STAN, který si nepřál být jmenován, odmítá, že by se středopravé strany po případném spojení staly potenciálním partnerem Babiše. „Jde o alternativu“, zdůraznil. Pokud hnutí ANO Andreje Babiše vyhraje sněmovní volby, jak zatím naznačují volební průzkumy, jsou podle něj mnohem pravděpodobnějším koaličním partnerem hnutí ANO občanští demokraté. „Pokud získají takovou podporu, aby byli pro vítěze voleb zajímaví, není vyloučeno, že se budou snažit dostat za každou cenu do vlády. Pro předsedu ODS Petra Fialu to je poslední šance být ve vládě, protože v čele strany pomalu končí,“ prohlásil poslanec za STAN, že on sám věří tomu, že společné uskupení lidovců a Starostů a nezávislých do koalice s Andrejem Babišem nepůjde. Ale připustil, že mu nikdo z vedení STAN takové záruky nedal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…