Spolupředseda Zelených hovořil o otrávené řece: Nepomohlo, že od začátku všichni ukazovali na Agrofert

01.10.2020 17:47

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Michal Berg, spolupředseda Strany zelených, který žije v povodí Bečvy. V kontaminované řece uhynulo 40 tun ryb na otravu kyanidem. Podaří se najít viníka? Bude možné ho adekvátně potrestat? A vrátí se zasažená řeka ještě někdy do původního stavu?

Spolupředseda Zelených hovořil o otrávené řece: Nepomohlo, že od začátku všichni ukazovali na Agrofert
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Aktuálně už ta situace tak hrozně nevypadá, ale v těch prvních dnech to byl velmi nešťastný pohled. Ryby obrácené břichem vzhůru, zachytávající se na březích... Ale myslím si, že ty následky budou ještě několik let,“ poznamenal k aktuální situaci Berg. Ten poděkoval rybářům, hasičům i dalším lidem, kteří se snažili vypořádat s následky havárie. Nyní se obává i o další faunu žijící v okolí řek, stejně tak o rostliny. „Je to otázka dalších dnů i týdnů, i otázka jednotlivých cyklů rostlin a živočichů,“ poznamenal k tomu Berg.

Česká inspekce životního prostředí již vyloučila, že by za únikem kyanidu stála chemička DEZA patřící do skupiny Agrofert. Nyní se ukazuje, že se do řeky mohl kyanid dostat z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. „Konkrétní indicie, která firma by mohla být viníkem, nemám,“ dodal Berg, s tím, že bude velmi složité najít viníka. „Ten 15kilometrový kanál, roura, je ve velmi špatném stavu. Je otázka, jak kvalitní stopy se podaří zajistit a jak reálné bude zkoumat jednotlivé indicie,“ zmínil. Podle jeho slov zároveň vyšetřování určitě nenapomohlo to, že se od začátku pozornost zaměřila na chemičku DEZA. 

A co by byl, podle Berga, adekvátní trest za tento čin? „Neměli bychom jít směrem zavřít někoho do vězení na dlouhé roky. Ale hodnota celého ekosystému Bečvy je obrovská, a když ji bude chtít rybářský svaz zarybnit, bude to stát miliony korun,“ sdělil Berg. „V českém právním řádu neexistuje žádné nařízení, jak situaci napravit,“ poznamenal Berg, jemuž například vadí, že není jasně vyčíslena hodnota ekosystému. 

Škoda na Bečvě, podle něj, jde do desítek milionů. Věří ale tomu, že se podaří kvalitu ekosystému Bečvy navrátit do původního stavu. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …