Srbský premiér: Ať Němci sníží dávky uprchlíkům, hned jich ubyde. Dostávají víc, než je u nás průměrný plat

26.08.2015 8:50

Srbský premiér Aleksandar Vučić doporučil německé vládě, aby snížila finanční podporu pro běžence z Balkánu. V současné době totiž dostávají větší obnos peněz, než si vydělají ve své domovině. Pokud by ho Němci poslechli, je Vučić přesvědčen, že by Německo přestalo být tak velkým lákadlem pro běžence a počty žadatelů o azyl by rapidně klesly.

Srbský premiér: Ať Němci sníží dávky uprchlíkům, hned jich ubyde. Dostávají víc, než je u nás průměrný plat
Foto: ssok.eu
Popisek: Srbský premiér Aleksandar Vučić

Vučić v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že výše finanční podpory, kterou dostávají běženci od německých úřadů, překročila průměrný srbský plat, který se v současné době pohybuje ve výši 400 eur za měsíc. V přepočtu na české koruny, kdy aktuální kurz činí 27 korun za euro, je to necelých 11 000. Srbský premiér je přesvědčen, že kdyby Němci snížili finanční podporu pro uprchlíky o polovinu, rázem by dramaticky poklesl počet lidí z Balkánu, kteří žádají v Německu o azyl. Podle Vučiće až o 80 %.

Slovenský zpravodajský portál Hlavnespravy.sk připomíná, že přes Srbsko dnes proudí tisíce běženců, jejichž cílovou destinací je západní Evropa. Srbský premiér i přes rostoucí nával uprchlíků, kterému čelí jeho země, nechce slyšet o tom, že by se vláda v Bělehradě inspirovala Maďarskem a na svých hranicích postavila plot. „Nikdy to nedovolím. Barikády jsou zničující obraz Evropy,“ je přesvědčen Vučić.

V rámci přípravy na zimu budou v Srbsku vybudovány tři nové utečenecké tábory, čímž se zdvojnásobí kapacita pro přijímání běženců. Srbský premiér by ocenil, kdyby se na výstavbě zařízení pro uprchlíky finančně podílela Evropská unie. Doposud dostala tato balkánská země od EU na vypořádávání se s uprchlíky 390 000 eur. Nutno podotknout, že Srbsko je prozatím „pouze“ kandidátem na vstup, nikoliv plnohodnotným členem Evropské unie.

K uprchlické krizi se srbský premiér, který je na turné po Německu, vyjádřil již v pondělí v rozhovoru pro deník Handelsblatt, kde se pustil do Řecka za jeho přístup k uprchlické otázce. „Je to až neuvěřitelné zjištění, že řecké úřady zjevně necítí povinnost zaregistrovat migranty, kteří vstoupí na půdu EU přes Řecko,“ prohlásil Vučić s tím, že mnoho běženců se tak dostane přes Makedonii do Srbska bez jakýchkoli dokladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…