Srí Lanka: Islámský stát oslavuje útoky. Důkazy, informace, závěry

22.04.2019 12:37

K útoku na Srí Lance se vyjádřila také Rita Katzová, ředitelka organizace SITE Intelligence Group, která se zabývá aktivitou džihádistů a bělošských nacionalistů na internetu. Na twitteru zveřejnila osm poznámek, v kterých dává do souvislosti organizaci ISIS a útoky, ke kterým došlo na Srí Lance, Filipínách a Novém Zélandu. Podle ní se k útokům může ISIS přihlásit. Podle vlády Srí Lanky se jednalo o místní teroristické uskupení, ale nevyučuje, že teroristé měli kontakty v zahraničí.

Srí Lanka: Islámský stát oslavuje útoky. Důkazy, informace, závěry
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Výbuch v kostele na Srí Lance.

„Stovky zabitých a stovky dalších zraněných při velikonočních výbuších v kostelech Srí Lanky. I když žádná skupina se zatím k útokům nepřihlásila, cílit na křesťany je základní postup útoku ISIS (nemluvě o minulých útocích např. v Egyptě),“ všímá si Katzová.

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí
„Z tohoto důvodu příznivci ISIS již oslavují útoky jako pomstu za vojenskou kampaň proti organiazci s myšlenkou: ‚Stejně jako masakr v mešitách, je to oko za oko a zub za zub,‘“ dodává.

„I když Srí Lanka byla zmíněna v komunikaci ISIS a členové ze Srí Lanky dáváni na odiv, tato země nebyla nikdy významnou baštou verbování a podněcování jako jiné země,“ konstatuje dále.

Doplňuje: „I když není jasné, kdo je za útok zodpovědný a zda se na něm podíleli cizinci, Srí Lanka by byla pro místní příznivce ISIS snadno dostupná. V jihovýchodní Asii, hlavně v Indonésii a na Filipínách, došlo ke vzrůstu centrálně koordinované aktivity ISIS. Takže by to nebylo překvapující.“

Přirovnává útok k jiným: „Dále, dnešní útoky, i když mnohem rozsáhlejší, se podobají útokům na katolický kostel v Jolo a Sulu na Filipínách, ke kterým se ISIS přihlásila.“

„Internetové sítě ISIS obsahují média vhodná pro Srí Lanku a tamilština je jeden z jazyků, do kterého se materiály ISIS překládají. Tyto materiály jsou propagovány na ostatních kanálech ISIS v různých jazycích, což Tamily dále spojuje se zbytkem ISIS,“ ukazuje možnou stopu.

„Stojí za povšimnutí, že po útoku v Christchurch na Novém Zélandu, vedení al-Káidy vydalo nařízení útočit na ‚křižáky‘ v místech shromažďování, ale ne v kostelech a místech uctívání.“

„To, že teď na kanálech ISIS probíhá živá diskuse, modlitby, aby ‚Alláh přijal jejich pachatele‘, a oslavy počtu obětí, jasně umetá cestu ISIS, aby za útok převzala odpovědnost. A i když tento krok může posunout vnímání akce jako odplaty za Christchurch, je pravděpodobné, že byla naplánována mnohem dříve,“ zakončuje Katzová své úvahy a poznatky na téma Srí Lanky.

Jak informoval server Deutsche Welle, vláda Srí Lanky na tiskové konferenci oznámila, že za útok je zodpovědná skupina National Thowfeek Jamaath. Zadrženo bylo 13 Srí Lančanů. Dle vlády byli všichni sebevražední útočníci původem ze Srí Lanky, ale vláda nevyloučila, že měli kontakty v zahraničí, protože útok se zdá příliš sofistikovaný, než aby byl proveden bez pomoci.

Celý článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…