Srpen 1968 v Československu a únor 2014 na Krymu. Džamila Stehlíková se pořádně opřela do Rusů

23.08.2018 19:48

Půlstoletí po invazi vojsk Varšavské smlouvy do samostatného Československa se nelze ubránit pocitu déja vu, říká bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Ta na svém blogu na serveru Aktuálně.cz poukázala na to, že nezaměnitelný rukopis beztrestného sprostého útoku, který zažilo Československo v roce 1968, měly okupace Podněstří po rozpadu SSSR, vpád ruských vojsk do Gruzie v srpnu 2008 nebo zábor Krymu na jaře 2014. „Rusko sice nemá ve svém názvu označení ‚sovětské‘, nadále ale používá sovětské metody potlačování svobodného a demokratického vývoje,“ říká.

Srpen 1968 v Československu a únor 2014 na Krymu. Džamila Stehlíková se pořádně opřela do Rusů
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Že se navíc z Rusáků stávají ti samí Rusáci, jí ukázal vzpomínkový ruský happening v noční Praze, kdy skupina opilých mladíků v úterý po druhé hodině ranní na pražských Vinohradech z plných plic vykřikovala vojenské povely v ruštině. „Ruský vojenský slang není do češtiny adekvátně přeložitelný, ale spolehlivě zahání spánek. Je to ukázka toho, že se z Rusů stávají zase ti staří Rusáci,“ uvedla Stehlíková.

Poté už se přesunula k samotnému srpnu 1968, kdy poukazuje na ruský strach ze svobody. Cílem intervence vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 bylo prý zastavit československou demokratickou reformu, která by se v případě úspěchu mohla stát inspirací pro jiné sovětské satelity nebo i samotný Sovětský svaz. Vojenská agrese měla potlačit projev svobody, aby svoboda nepřišla do SSSR.

V únoru 2014 v Ukrajině došlo k opakování stejného politického scénáře s cílem potlačit probouzející se občanství Ukrajinců a rodící se demokracii, aby demokracie pak neohrozila autoritářskou moc ruského prezidenta, připomněla Stehlíková. Na ukrajinském Krymu se objevili ozbrojenci bez státních insignií s moderními zbraněmi a vybavením ruského původu. „Podobnost těchto dvou událostí spočívá nejen v přítomnosti ruských vojenských jednotek na území bývalého sovětského impéria, ale především v úmyslu zvrátit hrubou vojenskou silou demokratický proces v sousední zemi, postrašit vlastní občany a odvrátit riziko demokratické ‚nákazy‘ na vlastním území,“ uvedla s tím, že svoboda je pro impérium největší hrozbou. 

„Rusko sice nemá ve svém názvu označení ‚sovětské‘, nadále používá sovětské metody potlačování svobodného a demokratického vývoje z dílny tajných služeb, s jejichž pomocí Sověti ovládli východní a střední Evropu po druhé světové válce,“ upozorňuje Stehlíková s tím, že Rusko vnímá svět skrze tmavé brýle svých špionů – následníků KGB. „Projevy svobody a demokratizace musí potlačit násilím nebo zpravodajskou diverzí,“ uvedla a dodala, že svobodným lidem nelze diktátorsky vládnout, to v Kremlu vždy dobře věděli. 

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí
Kremelské vedení v čele se zkušeným odchovancem KGB Vladimirem Putinem má prý neodolatelné nutkání vykládat politické dění v celém světě paranoidně, jako by cílem světového vývoje k větší svobodě a demokracii bylo poškodit a ponížit Rusko. „Když v Rusku svobodu nemají, tak to není dobrá věc a ani v jiných zemích, o sousedech nemluvě, na ni nemají nárok. Ruská zahraniční politika se stále odehrává v paradigmatu studené války a ruské noviny doposud tvrdí, že pražské jaro bylo důsledkem spiknutí řízeného z USA,“ připomněla Stehlíková. A pokračovala, že v roce 1968 Brežněv a politbyro nebyli schopni přijmout eventualitu, že český a slovenský národ mohou být tak sebevědomé, že si zvolí vlastní cestu vývoje – jinou než živoření pod křídly svého sovětského bratra. 

Následnický stát SSSR – Rusko – vnímá svět podobně velmocensky a své agresivní kroky v Gruzii či na Ukrajině vysvětluje potřebou sebeobrany před tajnými silami, které řídí svět k větší demokracii – tedy v neprospěch Rusů, napsala Stehlíková. Putin prý nevěří, že by nějací Gruzínci nebo Ukrajinci chtěli jiné místo než po boku svého staršího bratra, který je kdysi kolonizoval. „Tragédie dnešního Ruska spočívá v tom, že politické vedení tohoto nadaného národa nevěří ve svobodnou vůli člověka či celých národů a lpí na představě vlastní mravní nadřazenosti,“ doplnila.

V zahraničí tak podle Rusů řádí prý neblahé síly „nového světového pořádku“, probíhá neustálá sabotáž s cílem zničit Rusko, čemuž je nutné zabránit. „Rusko si odvyklo tvořit, nejlépe ze všeho umí strašit a ničit,“ poznamenala bývalá ministryně pro lidská práva. „U svých nejbližších sousedů Rusko ‚dělá pořádek‘ tanky a děly, dění v zámoří ovlivňuje kybernetickými útoky,“ zmínila.

Pokud se prý zeptáte Rusů samotných, kdo stojí za tímto rozsáhlým celosvětovým protiruským spiknutím, mají problém odpovědět – dříve to byly Spojené státy americké, po vítězství sympaťáka Trumpa se vedení protiruského spiknutí přesouvá někam do Evropy či k jednotlivcům typu Sorose – tajemným iluminátům, kteří ovládají svět a šíří bludy o lidských právech; kremelská propaganda vytváří mýtus o tom, jak ukrajinští demonstranti na Majdanu provedli nacistický převrat.

„Podstata paranoidního myšlení ve stylu tajných služeb zůstala stejná – Západ je silný a úspěšný nikoliv proto, že má tržní demokracii, svobodu slova, vládu práva a nezavírá schopné lidi, nýbrž proto, že je nějakým ďábelským způsobem ‚zkažený‘ na rozdíl od chudého, po zuby ozbrojeného, ale mravně nadřazeného Ruska,“ řekla Stehlíková a připomněla, že nikdo nebrání Rusku být stejně demokratickým, bohatým a úspěšným státem jako jeho evropští sousedé, má k tomu všechny předpoklady až na jeden – nesnese svobodu.

Odmítání svobody jako principu je podvědomou příčinou nepřátelství Ruska vůči Západu, ačkoliv ze silné Evropy by Rusko mohlo především profitovat. Být svobodným a převzít odpovědnost za svůj život je obtížnější, než zůstat otrokem mocných v zajetí předsudků a nenávisti k lidem nějak odlišným. Nyní je podle Stehlíkové nejdůležitější otázka, zda Západ zůstane Západem, baštou liberálního světového řádu, bránící mezinárodní úmluvy a práva slabších před agresí souseda, zda i nadále bude fungovat transatlantické spojenectví a Evropa zůstane jednotná, či dojde ke korozi společných evropských hodnot, rozpadu NATO a EU – i díky značnému přispění Putina.

  • Původní text ZDE

Cílem Ruska je prý obrátit ultrakonzervativní fašizující radikální evropské síly proti Evropě samé, rozbít bezpečnostní vazby mezi USA a Evropou, i pomocí dezinformační kampaně rozložit západní hodnoty svobody a lidských práv. „O naší budoucnosti může rozhodnout náš vztah ke dvěma vojenským okupacím – 1968 a 2014. Je lidská důstojnost a svoboda pro nás stejně důležitá jako před 50 lety?“ uzavřela Stehlíková s tím, že napovědět by nám měla naše historická paměť padesát let poté, co Prahu drtily pásy sovětských tanků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…