Stačilo říct „jednat s Ruskem“ a „už žádné zbraně“. A byl oheň na střeše. Otázky se zvrhly

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.11.2023 14:30 | Monitoring

V nedělních Otázkách Václava Moravce se sešli poslankyně Alena Schillerová (ANO), sněmovní matador z řad ODS Marek Benda, pirátský poslanec Jakub Michálek a poslanec SPD Radim Fiala. Moravec Bendovi omlátil o hlavu, obrazně řečeno, kauzu disidenta Jiřího Gruntoráda. „Vaše rodina byla jedním ze symbolů sametové revoluce,“ zlobil se Moravec. Došlo i na chystanou návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Číně. Moravec naznačil, že „podle informací Otázek…“. A pak došlo na Ukrajinu. Ve studiu houstlo napětí.

Stačilo říct „jednat s Ruskem“ a „už žádné zbraně“. A byl oheň na střeše. Otázky se zvrhly
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

„Při poslechu projevů v Poslanecké sněmovně může mít člověk jasno v tom, jak je to v souboji pravdy a lásky se lží a nenávistí. … A jak napsal Karel Čapek, království lží není tam, kde se lže, ale tam, kde se lžím naslouchá,“ zahájil debatu Moravec.

Schillerová upozornila, že k demokracii patří diskuse, která mnohdy obsahuje i nekompromisní projevy a ostřejší výrazy. Sněmovna je tvrdé kolbiště a v tomto směru se to až tak nezměnilo. „Ale já vidím třeba problém v tom, že už se tady čtyřikrát nebo pětkrát hlasovalo natvrdo o zákonech ve třetím čtení. Tady si myslím, že byla demokracie pošlapána, ale doufám, že už se to nebude opakovat,“ poznamenala Schillerová.

Benda promluvil smířlivě. „Kolegové jsou soupeři, a nejsou to nepřátelé. Připadá mi přehnané, že někteří kolegové to staví tak, že jsme nepřátelé. Ale my za sebou máme 34. výročí sametové revoluce a máme se tady suverénně nejlépe. Nemáme to tady jako v Maďarsku, nebo teď do jisté míry jako na Slovensku nebo v Polsku, ale fungujeme tady. Miloš Zeman byl na Hradě, a přesto to tady fungovalo,“ připomínal Benda.

A R. Fiala se ohradil. „Já nemohu souhlasit s Markem Bendou, že jsme na tom suverénně nejlépe. Když se podíváme např. na ceny v Polsku nebo ceny energií na Slovensku, tak si myslím, že na tom nejsme suverénně nejlépe, ale k tomu se možná ještě dostaneme.“ A varoval před zavedením korespondenční volby nebo elektronického hlasování, které z Fialova pohledu může vést k ohýbání demokracie.

Také Michálek konstatoval, že politická debata v Česku, např. teď v ČT, je moderovaná a kultivovaná, přiměřeně kultivovaná je i jinde, i když opozice podle něj neustále protahuje svá vystoupení, aby na sebe strhla více a více pozornosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Otyleho , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 19.11.2023 14:53:57
prechytraleho Moravce naštěstí nesledují tudíž nezvracim,,Ale pozvat Bendu který ani netuší co je to ,, práce,, když mu tatík umetl cestičku k židli které se drží jak lejno košile to je hnus,, Ví Moravec kdo měl krycí jméno DOKTOR,,

|  24 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…