Stanislav Gross už leží v hrobě, ale Kalousek na něj něco zásadního prozradil

23.09.2015 16:18

Mladá fronta Dnes požádala o rozhovor Miroslava Kalouska. Ten byl překvapen, přesto však k němu svolil. Poté však už noviny rozhovor nezveřejnily a Kalousek na stránkách TOP 09 tvrdí, že za tím stojí Andrej Babiš a jeho „tvrdá cenzura“. A tak rozhovor, který pro někoho nemusí být zcela příjemný, zveřejnil sám.

Stanislav Gross už leží v hrobě, ale Kalousek na něj něco zásadního prozradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělal,“ říká Kalousek o svojí politické kariéře. Mluví i o TOP 09, na které se mu líbí, že si po pár letech našla svoje věrné voliče. „Je zřejmé, že je to pevně a hodnotově zakořeněný subjekt, jenž má své voliče, má koho oslovit a nestojí a nepadá se jménem Schwarzenberg ani Kalousek,“ komentuje současnou situaci svojí politické strany.

Vymezuje se proti „snahám o mnohem autokratičtější způsob státního řízení“, který se naše současná politická reprezentace podle něj snaží nastolit, a zdůrazňuje, že TOP 09 jde především o svobodu. „Lidská svoboda stojí a padá se svobodným trhem a s individuální podnikatelskou svobodou. Tedy s tím, co chce vláda pánů Babiše a Sobotky omezit, respektive zničit,“ tvrdí Kalousek, podle kterého chtějí zmínění politici vytvořit „státní oligarchii, na které je každý závislý“.

„Stačí, že máte pravdu. Pravda si své hlasy časem získá. Protože my tu pravdu máme, tak víme, že budeme mít i ty hlasy. Koneckonců na začátku evangelia bylo apoštolů také jenom dvanáct,“ vysvětluje Kalousek, že i přes nízké volební preference TOP 09 je naděje.

Komentuje také současnou situaci v médiích, kdy se prakticky nemluví o žádných skandálech politiků, i přestože jsou. „Dnes se tyto skandály běžně dějí, aniž si kdokoli troufá o tom informovat jako o skandálu. Možná se o tom zmíní, ale zmíní se o tom způsobem ‚nebude-li pršet, nezmoknem‘. Je tedy zřejmé, že v českých médiích skončila svobodná diskuse,“ konstatuje Kalousek, že před deseti lety by veřejná diskuse vypadala úplně jinak, a uvádí současné příklady „sterilního způsobu informování o Agroteku, Kleslové, České poště, Petrimexu“.

Celý text zde

Kalousek považuje cenzuru a obecnou nevyváženost médií, které spolupracují s politiky, za velký problém. „Oba dva víme, že takhle to je. Dnes však mlčíte jako ryby. A v tomto rozhovoru se mi snažíte ještě stále tvrdit, že jste objektivní. Nejste! Já to vím, vy to víte, vaši čtenáři to vědí. A vám osobně rozumím, že vám nic jiného nezbývá,“ říká Kalousek a dodává, že to není jen jeho názor. „Ale dnes to vidí v podstatě všichni. Někomu to vyhovuje, někomu to nevyhovuje, ale neznám nikoho, kdo by to neviděl.“

Důležité je však pro něj zablokovat přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, který je podle něj jen cestou Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky, jak převzít naprostou kontrolu nad všemi lidmi v zemi. „Buď na nás bude závislý sociálními dávkami, nebo na nás bude závislý jako náš zaměstnanec, či na nás bude závislý tím, že o něm budeme úplně všechno vědět, a jak cekne, tak to použijeme. A to není společnost, v níž bychom chtěli žít, ve které bychom chtěli, aby žily naše děti.“ A argumentuje čísly, kdy po zavedení EET v Chorvatsku se to vyplatilo pouze tamějšímu ministru financí, ne však státnímu rozpočtu. „A současně zaniklo 37 000 svobodných živností, což je to, o co šlo,“ shrnuje Kalousek chorvatské zkušenosti ze spolupráce oligarchy Ivica Todoriće a ministra financí Lalovace.

Chorvatskou dvojici následně přirovnává k duu Babiš – Gross. „Pan ministr Babiš v dobách, kdy nebyl v politice, se rád sázel – hádejte, za jak dlouho tu předseda vlády Gross bude, když zvednu telefon a zavolám, ať přijede. Předseda vlády Gross vždycky přijel do hodiny. Jistě věděl, proč to dělá,“ popisuje jejich vztah Kalousek a dodává, že nesmíme dovolit, aby zákon o EET prošel.

Na otázku, jak toho dosáhnout, má Kalousek jasnou odpověď. „Ideální způsob je, že kolegy přesvědčíme, že to je opravdu hloupost, a oni od toho sami upustí,“ říká Kalousek s tím, že je klidně budou přesvědčovat až do voleb.

V samotném závěru už se vyjádřil jen k současnému působení prezidenta Zemana, který podle něj stále poškozuje zahraniční obraz České republiky tím, že čím dál více komunikuje s nedemokratickými režimy. Kritizuje i jeho „servilní“ vyjadřování se na adresu Číny. „A už vůbec není pravda, že díky této servilitě hlavy státu roste náš obchod s Čínou. Podívám-li se do statistiky Eurostatu, nejrychlejší růst našeho obchodu s Čínou vykazují léta 2010 až 2012, kdy byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg a čínskému režimu jsme opravdu do zadku nelezli.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…