Stanjura si dal vlastňáka. Šíří se jeho slova. Z roku 2021

12.05.2023 10:54 | Ze sítí

Žádné zvyšování daní, stát musí šetřit na sobě. Nápad zvyšování daně z nemovitosti je nebezpečný! V internetovém prostoru kolují výroky, kterými ODS a současný ministr financí Zbyněk Stanjura chlácholili voliče v předvolebních slibech. Ti jim uvěřili a dnes je vše jinak.

Stanjura si dal vlastňáka. Šíří se jeho slova. Z roku 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

„Žádné zvyšování daní! Stát musí šetřit na sobě, ne na lidech. Proto vám garantujeme, že žádné daně zvyšovat nebudeme! S tím jdeme SPOLU do voleb,“ slibovala koalice SPOLU k polovině května 2021.

Jakým překvapením pak byl včerejší návrh vlády na zvýšeni daní OSVČ, zvýšení daní firem nebo zvýšení daní z nemovitostí.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Pro některé z těch, kteří na základě těchto slibů dali koalici Spolu ve volbách svůj hlas, je jejich včerejší porušení jasné „sbohem“. „Dvakrát jste slibovali nenavyšovat daně, dvakrát jsem vám věřil, potřetí už nikdy,“ vzkázal rozčílený přispěvatel do diskuse, podobného charakteru byla i celá řada dalších reakcí.

V kontextu nepříznivé nálady ve společnosti se na světlo světa vytáhl i příspěvek Zbyňka Stanjury (ODS) ze srpna roku 2021. Člověk, který dnes zvyšuje daň z nemovitosti, v něm tehdy jako opozičník přímo varoval, jak nebezpečné zvýšení zdanění nemovitostí je.

„Nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci. To není správná cesta. My naopak chceme digitalizaci, zjednodušení stavebního řízení a nízké daně,“ prohlásil před necelými dvěma lety.

Není divu, že takové otočky ve svých postojích vyvolávají posměch.

Tak schizofrenní názory nemohla jen tak mlčky přejít poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak Zbyněk Stanjura odmítal zvýšení daně z nemovitosti a měl pro to ‚neprůstřelné‘ argumenty. Tenkrát to byl podle něj ‚nebezpečný nápad‘, teď, když je ministr, se má podle jeho návrhu zvýšit daň až dvojnásobně,“ pozastavuje se na svém twitteru.

Daniela Ostrá z již mimoparlamentní ČSSD se rovnou vyjádřila v duchu, že před volbami je zřejmě dovoleno tahat lidi za nos. „Když se před volbami snažila sociální demokracie otevřít otázku daní, Zbyněk Stanjura to označil za nebezpečné. Nebezpečné je dělat si před volbami z lidí blázny a se sliby si utírat …(doplňte dle osobní preference),“ dodala ve svém tweetu.

Slova současného ministra financí připomněl David Antoš: „Stanjura: Neexistuje způsob, jak snížit schodek než snížit výdaje či zvýšit příjmy, či oboje. Tak proč jste to před volbami voličům tvrdili?“ ptá se jeden ze zakladatelů spolku Pro Euro v srdci Evropy, z.s.

Daň z nemovitost by se měla zvýšit v některých případech až na dvojnásobek, což negativně ovlivní ceny nájemného, míní analytici. Ministerstvo financí uvedlo jako modelový příklad průměrný sedmdesátimetrový byt v Praze 1, u kterého dnes majitel zaplatí daň z nemovitosti zhruba 1700 korun ročně, nově bude platit zhruba 2500 korun. Za podobně velký byt v Brně zaplatí dnes majitel zhruba 600 Kč, nově to bude asi 1200 Kč.

Vládní úsporný balíček čelí nejen ostré kritice opozice a odborů – ty si stěžují na to, že s nimi kabinet a jednotliví ministři záměry předem neprobírali. Konsolidační balíček zahrnuje 58 opatření, díky kterým se má snížit schodek rozpočtu v příštím roce o zhruba 94 miliard korun a v roce 2025 o 53 miliard korun, celkem tedy o 147 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Generální stávku ! Středulu vyhodit !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 12.05.2023 12:44:22

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…