Stanjura v rádiu promluvil o dolu Bakaly a ztrhal Babišův návrh rozpočtu

02.04.2014 17:55

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury více než miliardová plánovaná investice státu do řešení sociální situace horníků Dolu Paskov nepomůže. „Jen se tím problém odkládá o jeden, dva roky,“ říká.

Stanjura v rádiu promluvil o dolu Bakaly a ztrhal Babišův návrh rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Stanjura v tomto zvažovaném kroku vidí diskriminační přístup. Připomíná, že i v mnoha jiných oborech, například ve stavebnictví, přišla v uplynulých letech řada lidí o práci. Nepřesvědčí jej ani skutečnost, že jde o vysokou nezaměstnaností zachvácené Ostravsko. Nezaměstnanost podle něj stoupala neustále. Tak proč pomoci právě horníkům z Dolu Paskov? „Co se stane koncem roku 2016?“ ptal se Zbyněk Stanjura řečnicky v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ve vysílání zpravodajské stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu. „Bude to to samé,“ ihned si odpověděl.

Připomněl, že podmínky Evropské unie umožňují státní pomoc jen v případě konečného uzavření dolu. „Když na světových trzích vzroste cena uhlí, nebude možno Důl Paskov znovu otevřít," zdůraznil poslanec Stanjura a dodal, že sanace by měla být problémem vlastníka, neboť z těžby mu v době konjunktury plynuly zisky.

Připustil však, že sociální situace horníků je vážná. Nicméně podle něj, pokud se nezmění cena uhlí na světových trzích, nelze situaci bezbolestně vyřešit. Chybu však nevidí ani zcela na straně majitele. „Podniky vznikají a zanikají podle hospodářské situace," konstatoval s tím, že vlastník si musí pomoci sám.

„Proč bychom měli pomáhat jedné skupině obyvatel?“ ptal se v pořadu předseda poslanců ODS. „Za poslední dva roky přišlo o práci 1.500 učitelů a jejich situací se vláda nezabývala." Lepší pomocí by podle Zbyňka Stanjury bylo zaměření na systémová řešení, jako rekvalifikace pracovníků, dobudování dopravní infrastruktury a podporu vědy a výzkumu. Způsob, který navrhuje předseda vlády a ministr průmyslu, naopak poslanec Stanjura označil za nesystémové řešení, jež vyřeší pouze situaci lidí, kteří mají dva roky do důchodu.

Zopakoval, že vlastníci se musí vypořádat se situací sami, a to včetně plnění kolektivních smluv.

Babišův schodek je málo ambiciózní

Bývalý ministr označil plánovaný schodek státního rozpočtu pro rok 2015 ve výši 100 miliard korun za „málo ambiciozní“, protože je to „příliš velký schodek“. Podle Zbyňka Stanjury nyní hospodářství roste a je tedy třeba lépe hospodařit. Ač si je vědom, že nelze z roku na rok sestavit vyrovnaný či dokonce přebytkový rozpočet, připomněl, že koaliční vláda hodlá naši zemi připojit k fiskálnímu paktu. V této souvislosti Stanjura zdůraznil, že máme vyšší deficit než požadované 1 procento HDP.

Ambiciózní schodek by podle Zbyňka Stanjury představovalo manko ve výši šedesát až sedmdesát miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…