Stanjurovy plány s DPH: Zdraží léky i voda

10.01.2023 17:50 | Ze sítí

Vládní koalice přemýšlí, jak snížit schodek veřejných financí o sedmdesát miliard, a jedním ze způsobů by podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) mohlo být i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty. Místo 10% a 15% sazeb DPH by podle něj mohla být pouze jediná, přičemž by se daně zvedly například u léků, stravovacích a ubytovacích služeb, vodného a stočného či kultury, kde dosud platí desetiprocentní DPH. Hovoří i o jedenáctiprocentním zvýšení DPH u některých služeb z deseti na 21 procent.

Stanjurovy plány s DPH: Zdraží léky i voda
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Přestože se premiér Petr Fiala (ODS) při složení vlády i během pozdějších měsíců opakovaně obrací k občanům s ujištěním, že vláda nezvýší ceny poznamenané současnou extrémní výší prostřednictvím zvyšování daňového zatížení, jeho ministr financí i další ministři však současně pomalu sdělují, že se daně – i přes vládní sliby – zvýší.

Zvýšení daní nastínil před středečním jednáním vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pro server Novinky.cz uvedl, že pokud vláda myslí vážně konsolidaci veřejných financí, musí se podívat na otázku příjmů, která souvisí i s některými daněmi. Jejich navýšení považuje za nutnost. To však zatím hovořil o spotřební dani zejména u alkoholu či tabáku.

Podobně se nyní staví ke zvyšování daní i ministr financí Stanjura, byť jeho návrh by byl o dost drastičtější, jelikož by jeho zrealizování postihlo zcela jistě všechny vrstvy občanů, neboť uvažuje nad zvýšením DPH u statků, které jsou častokrát nezbytné.

Česká televize informovala, že Stanjura ve své daňové reformě chystá namísto sazeb deset a patnáct procent DPH jen jednu. A to ve výši třináct nebo čtrnáct procent. V praxi by to tedy znamenalo, že většina zboží a služeb se sníženou sazbou DPH lidem značně podraží a na zlevnění zřejmě dojde jen dosti symbolické či na přechodnou dobu. 21% sazba DPH by zůstala také zachována.

Že dojde spíše k navýšení cen zboží a služeb kvůli vládnímu zvýšení daní, předpokládá i sám ministr a slibuje si, že se krokem zvýší příjmy rozpočtu. Vše však označuje za „zjednodušení“ systému.

„Záleží, které služby, případně které produkty necháte v té snížené sazbě. To má samozřejmě také vliv na celkovou rozpočtovou změnu v rámci DPH,“ komentoval též.

Lidé by se tak museli popasovat s dalším růstem cen, které již nyní dosti stoupají při současné dlouhotrvající inflaci, jež se již od počátku loňského roku stále pohybuje nad deseti procenty a posledních půl roku jsou pak její meziměsíční hodnoty v rozmezí patnáct a dvacet procent.

Vzrostly by například ceny léků, stravovacích a ubytovacích služeb, knih a časopisů nebo vstupenek na kulturní či sportovní akce. DPH u potravin, nealkoholických nápojů či zdravotnických pomůcek by mohla pak sice mírně zlevnit tyto produkty, otázka však je, zdali by se snížení DPH projevilo v celé výši, či by šlo jen o marginální zlevnění po velmi krátkou dobu, než by došlo při současné inflaci na narovnání cen na původní výši.

Vládní koalice by zároveň chtěla některé služby z desetiprocentní sazby DPH přeřadit část služeb a zboží rovnou do té nejvyšší, 21% sazby DPH. Mělo by jít o takové služby, které do nejnižší sazby přesunul v roce 2020 minulý kabinet. Například o kadeřnictví. „Dneska, když už ty profese nemají úbytek tržeb vlivem toho, že je omezený pohyb občanů, tak nemají ani nárok na tu sníženou sazbu DPH,“ míní předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).
O daňových změnách jsou podle ČT připraveny jednat všechny vládní strany, Piráti by však podle serveru iDNES.cz požadovali podmínku, aby se lidem zvýšení DPH vrátilo alespoň skrze slevu na dani. „Pokud má někde docházet ke zvýšení výdajů pro rodiny, musíme jim to někde kompenzovat,“ řekl šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) návrh svého nástupce považuje za „nešťastný“. „Ač zatím nejsou detaily, už teď je jasné, že by to znamenalo zvýšení DPH třeba na léky či vodné a stočné, tedy položky v rušené desetiprocentní sazbě. To je v době kritického nedostatku léků, kdy si země konkurují v zajištění jejich dostupnosti, mimořádně nešťastný nápad,“ uvedla.

Bývalá středočeská hejtmanka a poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová pak varovala, že už nyní mají lidé problém kvůli současným inflačním tlakům. „Nemají už teď lidé hluboko do kapsy? Vláda chce zvednout DPH u léků, vody, knih, časopisů, novin, vstupenek na kulturní akce. Jak už víme, bude to důvod k dalšímu zdražení,“ zdůraznila.

Podivila se též, že se má „látat rozpočet mimo jiné na úkor kultury“. „A co na to Martin Baxa?“ táže se ministra kultury.

Liberální institut pak poukázal, že už teď máme mnohem vyšší sníženou sazbu DPH, než je průměr EU.

„Huh, vláda chce zvýšit sníženou sazbu DPH (kterou už teď máme o dost vyšší, než je průměr EU)? Tahle vláda je fakt nalevo od ČSSD,“ dodal pak k tomu jeho ředitel Martin Pánek.

A prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza pak doplnil, že v ostatních evropských zemích je trend spíše opačný. „Další zemí, která kvůli pomoci svým občanům snižuje DPH na potraviny, je Španělsko. U základních potravin klesne DPH ze čtyř procent na nulu, u zbytku potravin z deseti na pět procent. Jen pro připomenutí – v ČR je DPH na jídlo patnáct procent, což je jedna z nejvyšších sazeb v Evropě,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…