Staří dementní lidé volí Zemana s Okamurou. Proč mají volební právo? ptá se novinář, který se převlékl za pohlavní úd

19.04.2018 10:21

Publicista Jiří X. Doležal je znám svým velmi kritickým postojem k prezidentovi Miloši Zemanovi. Opakovaně se podivuje také nad tím, kdo vlastně tohoto „arogantního a pomstychtivého“ politika ještě volí. Už v roce 2013 napsal, že Zemana podporují už snad je „čů**ci“. Teď se proti podporovatelům Zemana vymezil znovu.

Staří dementní lidé volí Zemana s Okamurou. Proč mají volební právo? ptá se novinář, který se převlékl za pohlavní úd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

V létě roku 2013 Poslanecká sněmovna projevila vůli pokračovat v koalici ODS, TOP 09 a Lidem Karolíny Peake, ale prezident Zeman tuto vůli zcela ignoroval a jmenoval svou úřednickou vládu v čele s Jiří Rusnokem. Publicista Jiří X. Doležal tehdy v komentáři pro Reflex.cz psal o vládě kamarádíčků. A aby dal jasně najevo, co si o prezidentově počínání myslí, vzal si na sebe kostým, ve kterém sehrál roli pyje v kondomu. Aby bylo všem  jasné, jak o prezidentovi smýšlí, vzal si s sebou také transparent, na kterém stálo „všichni čůráci podporují prezidenta“.

„Neváhal jsem a vydal se skutečnost vyjevit veřejnosti a také panu prezidentovi vyjádřit podporu těch, kteří ho volili. Naštěstí žijeme v tržní realitě, a proto bylo poměrně snadné se za č***ka převléct. Kostým k této roli dodávají pod průhledným názvem Mr. Kondom za čtrnáct stovek. Tak jsme investovali a já se jednoho pošmourného dne v redakci převlékl. Oko nezůstalo suché,“ doplnil Doležal.

O necelých pět let později si už poněkolikáté vzal Doležal Zemana na mušku. A znovu do toho zapletl podporovatele prezidenta Miloše Zemana. Současnou hlavu státu volí prý také starší občané, i když nejen oni, a je známo, že ve stáří člověka občas opouští rozum. Doležal spekuluje, že právě tímto úbytkem rozumu lze do jisté míry vysvětlit stálou podporu Miloše Zemana či předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

„Proč mají dementní senioři zachované volební právo? Jednak, pokud má takový senior příbuzné, kteří se o něj starají, nebo žije sám, tak není nikoho, kdo by navrhl zbavení. To přichází v úvahu především tehdy, když je senior v ústavní péči, kde si ho všimnou. I v takové situaci však bývá dementní senior často na mnohých právech omezen (třeba smí disponovat jen omezenou částkou peněz), ale ne na tom volebním,“ napsal Doležal.

„Řada psychiatrů, byť třeba pacienta nějak omezí, volební právo seniorovi ponechá. Jednak lékaři vycházejí z pravdivého předpokladu, že takový senior má stejný (tedy žádný) potenciál pochopit politické procesy jako voliči s nejnižším IQ. A za druhé mnozí psychiatři takové voliče našim politikům přejí. Takže velká většina lidí s demencí volební právo má a mnozí z nich volit chodí,“ doplnil publicista.

Dementních je podle statistik asi 153 tisíc občanů této republiky, Dalších takřka 330 tisíc má problémy se soustředěním či s orientací. Jde o tzv. mírné kognitivní poruchy. Pokud má však problém soustředit se, dokáže udělat odpovědné občanské rozhodnutí u volební urny? Doležal si tím není jist. Máme tu tedy takřka půl milionu lidí, na jejichž úsudek se prý tak úplně nelze spolehnout.

„A když sečteme nejhloupější a senilní, tak i když odečteme sto šedesát tisíc těch, co k volbám nedorazí nebo nemají kvůli demenci volební právo, docházíme k úctyhodnému počtu dvou milionů slaboduchých voličů,“ dodal pro dokreslení situace Doležal.

Svou úvahu uzavřel poznámkou, že je možná na čase zamyslet se nad tím, kdo všechno by měl mít volební právo, a kdo už ne.

Jiří X. Doležal demonstruje proti Zemanovi v roce 2013

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…