Starosta Českého Brodu: ODS by mohla více spolupracovat s TOP 09 a stranou Svobodní

24.08.2014 13:09

Ač měl často chuť s politikou praštit, s cílem dokončit rozjeté projekty a přispět k nápravě některých městských problémů a neduhů by chtěl Jakub Nekolný (ODS) na podzim obhájit mandát. V politice není nováčkem, starostou je ale první volební období. V čem se za dobu jeho starostování proměnilo město a na co je nejvíce pyšný? I na to se ptala naše redakce.

Starosta Českého Brodu: ODS by mohla více spolupracovat s TOP 09 a stranou Svobodní
Foto: archiv JN
Popisek: Starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS)

V rámci senátních voleb bude ODS v některých městech spolupracovat s TOP 09. Co vy na to? A je podle vás, vzhledem k poklesu preferencí obou stran a celkového tříštění stranického systému, do budoucna reálná i nějaká užší spolupráce? Dokážete si třeba představit fúzi stran?

Osobně si dokáži na pravé části politického spektra představit bližší spolupráci nejen s TOP 09, ale i se stranou Svobodných. Ale nevidím vůli k užší spolupráci.

Jak velkou konkurencí jsou podle vás nejen pro ODS, ale celkově pro etablované strany nové strany a hnutí? Máte z nich obavu třeba vy sám v Českém Brodě?

V Českém Brodě kandiduje celkem 9 volebních subjektů, takže volič má široký prostor pro svůj výběr. Do soutěže se přihlásilo 7 politických stran a sdružení a 2 sdružení nezávislých kandidátu, která musela shánět podpisy, aby se mohla zúčastnit komunálních voleb. Konkurenci samozřejmě cítím, ale stejně jako v jiných malých městech lidé budou spíše vybírat mezi osobnostmi než mezi stranami.

Podle nejnovějších preferencí je u voličů nyní nejvíce populární hnutí ANO Andreje Babiše. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí tak „boduje”?

Andrej Babiš je úspěšný muž, který vybudoval úspěšnou firmu a lidé věří, že stejný úspěch bude mít i v případě řízení státu a věcí veřejných. K tomu se může přidat i tzv. bandwagon effect a příklon části voličů k v průzkumu vedoucím stranám a samozřejmě přetrvávající naštvání na stranickou politiku a preference alternativního řešení.

I vy osobně byste chtěl obhájit váš mandát. Co očekáváte od dvou následujících voleb? S čím do nich jdete?

Obhájit mandát bych chtěl kvůli tomu, že mě komunální politika baví, chci dokončit rozjeté projekty a postupně připravovat k realizaci další vize. Také bych chtěl přispět k nápravě některých městských problémů a neduhů, které se zatím vyřešit nepodařilo. Práce pro město mě naplňuje a vyšší politika neláká.

Jaký problém je třeba ve městě vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Shodnu se s názorem veřejnosti z právě skončeného dotazníkového šetření a jako problém vidím stav budov a jejich využití v areálu nemocnice a nefunkční koupaliště. V obou záležitostech již došlo k posunu, ale do voleb se nevyřeší. Na zateplení budovy a výměnu oken u bývalé gynekologie jsme již dostali dotaci a na podzim se práce zahájí. Osud koupaliště bude záviset na nových zastupitelích a v případě uvolnění financí do rozpočtu na rok 2015 bude koupaliště příští léto otevřeno. Nestihneme ani zrekonstruovat kuchyň ve školní jídelně, přeloženou na příští letní prázdniny.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Za největší úspěch považuji stavební práce v okolí nádraží, rekonstrukce školních budov, intenzifikaci čistírny odpadních vod, vybudování kanalizace a vodovodu ve Štolmíři. Mám radost ale i z práce městských úředníků, kterou chválí i veřejnost. Lidé oceňují i informace podávané pomocí městského zpravodaje zdarma do každé schránky, městských webových stránek nebo facebookového profilu města. Povedlo se oživit městské kino, přestavět jej na víceúčelový kulturní sál a naplnit programem. Z dalších dotačních titulů jsme obdrželi příslib dotace, a tak i kino již nebude hyzdit prostor u nádraží. Nepovedlo se mimo již zmíněné nemocnice a kina pokročit v rekonstrukci náměstí, vybudovat cyklostezku kolem atletického stadionu či dokončit tvorbu nového územního plánu. Práce čeká město i v oblasti bezpečnosti, protože se stále polovina občanů necítí ve městě bezpečně. Je pravda, že se toto procento sice pomalu, ale stále snižuje. Z policejních statistik nevyplývá žádný velký bezpečnostní problém, přesto lidé chtějí v ulicích více vidět strážníky městské i státní policie.

V čele města jste první volební období, v komunální politice nováčkem ale nejste a působíte zde již od roku 2000. Jaký byl pro vás rozdíl, přesednout ze židle zastupitele do křesla starosty?

Žádný velký rozdíl to nebyl, protože jsem předchozí tři volební období zastával pozici místostarosty.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, politikem jste se stal vlastně náhodou. Neměl jste tak chuť s tím někdy praštit? A chtěl byste se ještě někdy v budoucnu vrátit zpět do soukromého sektoru?

Chuť praštit s politikou mám poměrně často, hlavně když se setkávám s lidskou hloupostí a zlobou. Ale to potkává i jiné starosty. Samozřejmě v politice na rozdíl od soukromého sektoru přijímáte kolektivní rozhodnutí a tak člověk někdy docela trpí, když jeho názor nemá dostatečnou podporu. Ale s tím se zkrátka musíme smířit. Možná doba, kdy se budu vracet zpátky, není vůbec daleko.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Třeba ten, že svět není černobílý a tak ani černobílé hodnocení nebývá správné. Zkuste tu pomyslnou láhev vidět spíš poloplnou než poloprázdnou. Prostě se snažte i o veřejných věcech přemýšlet s optimismem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…