Starosta Českého Krumlova: Souboj politických stran je mi úplně cizí

01.04.2014 9:54

Jedné z dominant města, otáčivému hledišti, hrozí konec. Jaké kroky plánuje starosta Dalibor Carda (ČSSD) pro jeho záchranu? V čele města je první volební období a jak se svěřil našim stránkám, mandát by chtěl letos obhájit. S jakým cílem? A co nového ve městě plánuje ještě do konce volebního období? Řeč byla také o projektu rekreační zóny, ale nejen o tom…

Starosta Českého Krumlova: Souboj politických stran je mi úplně cizí
Foto: Archiv Z. Škromacha
Popisek: Vítězslav Jandák se starostou Č. Krumlova Daliborem Cardou

Pane starosto, v předčasných volbách jste neúspěšně kandidoval za sociální demokracii do sněmovny. Proč jste si vybral zrovna tuto stranu a byl jste tak zklamán výsledkem?

Do sněmovny jsem nekandidoval, ani jsem neměl zájem. Jsem spíše obyčejný pěšák a do generálního štábu se mi nechce. Určitě by mi nevyhovoval způsob sněmovního jednání. Souboj politických stran je mi úplně cizí. Hledám ta nejlepší řešení pro danou problematiku bez ohledu na to, jaká strana to navrhne. Podle mého názoru je to největší chyba velkých politiků, když si myslí, že ztratí tvář, když přijmou dobrý názor, který je veden ze strany opozice.

A jak nyní hodnotíte působení nové vlády? Přinese podle Vás nějakou pozitivní změnu?

Zatím jí dávám oněch pověstných 100 dní. Vše je moc nové. Ministři se ještě nestačili s problematikou pořádně seznámit.

Byť je následující otázka irelevantní, kdybyste se stal poslancem, co byste chtěl změnit? Kde podle vás pramení nespokojenost občanů takřka se vším?

Chci měnit pouze to, na co mám přímý vliv. Zde ve městě se snažím zavést logiku do většiny činností města. Začít se věnovat podstatě ve správě městského majetku, která je v ne úplně dobrém stavu. Místo pozlátek budovat vše, co je základem dobrého fungování města: naprosto spolehlivou infrastrukturu; uvést do pořádku vše, s čím se běžně lidí potkávají v každodenním životě; účelně vynaložit všechny prostředky pro dobrý běh města.

Současná koalice ve městě má ve svém programovém prohlášení mimo jiné projekt na vybudování rekreační zóny, v rámci níž by mělo ve městě vzniknout i letní koupaliště. Loni tak vznikla na radnici pracovní skupina, která se tento předvolební slib snaží uvést v realitu. Jak to s projektem vypadá? Podařilo se městu již sehnat vhodné investory?

Projekt je velmi dobře rozjetý. Začala realizace. Jen velikost nákladů nás donutí rozdělit realizaci minimálně do dvou etap. Již v letošním roce se ale občané budou moci v nové zóně rekreovat a v budoucím roce bude podle zájmu občanů dobudováno další zařízení. S celou investicí nám pomůže dceřiná společnost města Lesy města Český Krumlov, s. r. o., která má rybník rekreační zóny na starosti.

A jaké jsou vaše osobní priority do konce volebního období?

Začít realizaci projektu Revitalizace areálu klášterů. Dokončit výběr dodavatele stavební části a zahájit stavbu. Zahájit rekonstrukci autobusového nádraží. Po dvaceti letech neúspěšných jednání se podařilo najít řešení a stavba bude ještě v tomto roce zahájena. Dokončit výstavbu technického zázemí zimního stadionu. Pomoci příspěvkem hokejovému klubu ve vybudování nového šatnového bloku u zimního stadionu.

Chtěl byste také na podzim obhájit váš mandát?

O obhajobu se v každém případě pokusím. Jsem na další volební období dobře připraven, co se týče plánů. Chtěl bych využít zkušenosti, které jsem získal v průběhu let tohoto volebního období. Pokud však zvolen nebudu, rád se vrátím ke svému původnímu povolání.

Jak jste uvedl pro naše stránky, je vás 13 tisíc a infrastrukturu budujete a provozujete jako padesátitisícové město. Jaké investice tak plánujete do infrastruktury v nejbližší době? Co je ve městě nejvíce potřeba? A podařilo se vám již vyřešit komplikace v souvislosti s rekonstrukcí autobusového nádraží, s níž by se mělo začít na jaře?

V dalším volebním období bychom se chtěli věnovat rekonstrukci infrastruktury ve městě. Na řadě jsou další komplexní opravy ulic, které jsou ve velmi špatném stavu, rekonstrukce dvou důležitých mostů. Dokončení revitalizace klášterů a jejich uvedení do života města. Vybudování alespoň jedné cyklostezky, dokončení rekonstrukce autobusového nádraží. Dále je třeba věnovat pozornost snížení energetické náročnosti budov ve vlastnictví města. 

Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově se zabývají kriminalisté a hrozí jeho konec. Co by to podle vás znamenalo pro město a jak se k celému sporu stavíte vy sám?

Nesmyslné udání jednoho z majitelů pozemků opravdu nemá dobrý vliv na řešení tohoto již letitého problému. Komise ministra kultury za účelem řešení tohoto problému se sejde znovu v Českém Krumlově a bude se touto věcí opět zabývat. Bude záležet na stanovisku ministerstva, které z tohoto jednání vzejde. V kontextu vyšetřování se velmi špatně hlasuje o jakékoliv variantě bez podpory vlády a ministerstva.

V sousedních Českých Budějovicích v létě eskalovaly sociální problémy. Zaznamenal jste nějaké problémy i v Českém Krumlově? A především, co se snažíte preventivně dělat, aby k nim nedošlo?

Snažíme se těmto problémům co nejvíce předcházet a řešit je hned v zárodku. Náš odbor sociálních věcí v této věci pracuje velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…