Starosta Frýdlantu: Česká společnost musí dozrát

21.05.2015 15:13

Za jedno z největších rizik současného systému považuje Dan Ramzer (ODS) důsledky nárůstu popularity autoritářských populistických politických uskupení „jednoho muže“. A kriticky se opřel i do Martina Komárka z ANO. Proč? Ze své zkušenosti je také přesvědčen, že neustálé změny nepřinesly za poslední tři roky nic dobrého. Jak se ale v rámci svých možností bude snažit zpříjemnit život ve Frýdlantu? A jaké hlavní investice radnice plánuje?

Starosta Frýdlantu: Česká společnost musí dozrát
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

Ačkoliv jste ve volbách obhájil mandát, odnesl jste si z nich i jednu nepříjemnou zkušenost. Jak jste se svěřil ParlamentnímListům.cz, mrzí vás, že se čím dál více zapomíná na politický program kandidujících subjektů. Pak je velké nebezpečí, že, místo hledání průniků programů a cílů, dochází na střety osobních ambicí. Co je podle vás příčinou? Jak velkou roli v tom podle vás hraje čím dál větší počet kandidujících subjektů?

Příčinou je nezralost nebo absence politické kultury a ztráta důvěry obyčejných lidí v politické strany. Lidé, kteří jdou volit, se většinou řídí více citem a méně rozumem. Chtějí věřit a svou osobní odpovědnost delegují na ty, kteří jim toho dokážou slíbit nejvíc. V současné době na sebe strhávají pozornost politická uskupení „jednoho muže“ – ANO Andreje Babiše, Úsvit – donedávna Tomia Okamury, Věci veřejné Víta Bárty, Změna pro Liberec – Jana Korytáře. Jsou to autoritářské subjekty, pracující na principu firmy nebo občanského spolku bez jasně definované struktury. Mají velmi úzkou „elitářskou“ základnu. S velmi širokým, proti „nešvarům“ ostře se vymezujícím a často populistickým programem „pro všechny“.

Jak tedy vidíte budoucnost české společnosti? Mohou přinést nové strany nějakou pozitivní změnu?

Česká společnost musí dozrát. Nemůžeme za 25 let od sametové revoluce očekávat v budování demokracie a občanské společnosti stejné výsledky, jaké má Velká Británie za období od vydání Magny charty libertatum ve 13. století.

Co by podle vás Česku nejvíce pomohlo?

Politický konsensus a kontinuita v programu a politice státu, týkající se rozpočtové odpovědnosti, obrany státu, zahraniční politiky, školství, zdravotnictví, vyplácení penzí a solidarity s těmi, kteří si sami nedokážou pomoci. To vše navíc umocněné levnou a nezadluženou administrativou.

Jakou konkrétní změnu zákona byste uvítal jako starosta? Co vám nejvíce ztěžuje práci?

Hlavně žádné změny. Ty z minulých tří let jsou jen k horšímu. Nejvíce nám ztěžuje práci neustálý tlak na práva obecních i krajských samospráv.

Nyní ale k městu. Jaká důležitá rozhodnutí jsou před vámi?

Čeká nás finální schválení územního plánu města, jednání o výstavbě komunikace I/13 z Liberce do Frýdlantu, diskuse o budoucnosti nemocnice ve Frýdlantu a rozhodnutí o způsobech financování rozvojových projektů města.

Rozpočet Frýdlantu je zatížen úvěry z předchozích let. Jaký vliv to má na investice do rozvoje města?

Zatížení rozpočtu splátkami úvěrů již není dramatické. Jednáním se nám podařilo snížit budoucí finanční zátěže o téměř 5,5 miliónu korun. Investice již realizujeme, ale chybí nám vypsání projektů v novém projektovém období 2014–2020.

Jaké hlavní investice v druhé polovině roku plánujete?

Realizujeme „ze svého“ I.etapu kanalizace v lokalitě Hág za více jak 4 miliony korun, budeme opravovat komunikace a ve spolupráci s ŘSD realizujeme rekonstrukci křižovatky ulic Žitavská–Komenského. Dále máme v plánu zateplení hasičské zbrojnice a pořízení čisticího vozu. V těchto dvou případech ale čekáme na peníze z operačního programu EU Životní prostředí.

Frýdlant, sídelní město světového vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Kdysi centrum severovýchodních Čech. Dnes region, kde je málo práce a kam jezdí málo lidí. Jak ze začarovaného kruhu? Na to se ptá poslanec Martin Komárek. A nabízí i odpověď. Klíčem pro navrácení bohatství do města je dle něj turistický ruch. Souhlasíte? Nebo jak podle vás obnovit dřívější slávu města?

V minulých letech jsme realizovali mnoho projektů na podporu cestovního ruchu. Na to nepotřebujeme doporučení Martina Komárka.

Projekt Singltrek pod Smrkem přitahuje do našeho regionu bikery z celé Evropy, v minulosti jsme podpořili značení cyklotras a město Frýdlant investovalo do památek v minulých 6 letech více než 50 milionů korun. Teď potřebujeme fungující a kvalitní služby pro turisty a cílený, efektivní tok informací mezi subjekty poskytujícími zážitky a servis v cestovním ruchu.

Od pana poslance Martina Komárka bych raději než „knížecí rady“ přivítal podporu projektu a tok financí, který podpoří rozvoj Frýdlantska. Po příkladu společnosti Lesy ČR, které realizovaly projekt Singltrek pod Smrkem, nebo Libereckého kraje, který finančně podpořil analýzu protipovodňových opatření.

V souvislosti s novelou zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů radnice dočasně pozastavila poskytování dotací z rozpočtu. Víte již, kdy budou moci být obnoveny?

Podmínky pro rozdělování dotací z rozpočtu našeho města jsou již definovány. Pravidla pro žádosti a jejich hodnocení schválilo Zastupitelstvo města Frýdlant 29. dubna 2015.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…