Starosta Frýdlantu: Že ODS není „mrtvá", ukázaly především komunální volby

23.12.2014 9:06

Frýdlant povede v příštích čtyřech letech koalice ODS, Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, ČSSD, Sdružení nezávislých kandidátů Frýdlant sobě se Starosty pro Liberecký kraj. S lídrem vítězné ODS a starostou Danem Ramzerem jsme si povídali nejen o průběhu voleb a povolebních vyjednáváních. Prozradil nám také své plány pro příští čtyři roky, ale i řadu problémů, které bude muset začít řešit neprodleně, včetně schvalování rozpočtu. Řeč přišla také na budoucnost ODS.

Starosta Frýdlantu: Že ODS není „mrtvá", ukázaly především komunální volby
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Ačkoliv se ODS v posledních volbách příliš nedaří, ve Frýdlantu získala téměř čtvrtinu zastupitelů a Vám osobně se úspěšně podařilo obhájit mandát. Jste spokojen s výsledky voleb? A je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

S výsledky voleb jsem velmi spokojený! 

Kladné je to a mám z toho radost, že odvahu kandidovat, našlo spousta nových kandidátů. Podílet se na správě věcí veřejných je velká odpovědnost.

Záporná je skutečnost, že se čím dál více zapomíná na politický program kandidujících subjektů. Pak je velké nebezpečí, že místo hledání průniků programů a cílů dochází na střety osobních ambicí. 

Povolební vyjednávání trvala necelé dva týdny. Jak byste hodnotil jejich průběh?

Průběh vyjednávání byl většinově korektní. Koaliční smlouva byla podepsána 10 dní od vyhlášení výsledků voleb. 

Koalice zde bude sestávat z vítězné ODS, Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst, ČSSD, Sdružením nezávislých kandidátů Frýdlant sobě a Starosty pro Liberecký kraj. Celkem tak budete mít v jednadvacetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 12 hlasů. Neobáváte se možných komplikací? Přeci jen spolupráce pěti stran může být mnohdy složitá. Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Máte pravdu. Na komplikace může dojít a třecí plochy se mohou vyskytnout. Pak bude na nás, politických partnerech, najít společný kompromis. Teď necelý měsíc po podpisu koaličního programu mě moc třecích ploch nenapadá.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro příští čtyři roky?

Vyrovnané hospodaření města, podpora podmínek vzdělávání a bezpečnost obyvatel a dopravy na území našeho města.

Co je pro Vás nyní prioritou číslo jedna? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v uplynulém volebním období jste to již nestihl?

Nyní je potřeba připravit rozpočet města na rok 2015, zahájit přípravu Valdštejnských slavností 2015 (máme 8 týdnů skluz) a nestihl jsem systémově nastavit spolupráci a partnerství, které zamezí zneužívání štědrého sociálního systému, kdy Ti, kteří si nedokážou, pomoci jsou na tom hůř, než Ti kteří, přestože mohou, tak nechtějí!

S koncem roku Vás také čeká schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Díky splácení dlouhodobého úvěru budeme využívat k naplnění rozpočtu i úspory. Hlavními investicemi bude rekonstrukce mateřské školy v Jiráskově ulici a vybudování splaškové kanalizace na Hágu, kde šetříme více jak třetinu nákladů díky koordinaci staveb s Libereckým krajem!

V jaké finanční kondici je vlastně město?

Město je ve velmi dobré finanční kondici. 

V roce 2016 doplatíme úvěr z roku 2004 a zbývá nám už jen jeden, na nákup ČOV z roku 2010, který jsme v tomto roce výrazně zlevnili o téměř celkových 5 miliónú korun!

V jaké fázi je záměr radnice zavést ve městě MHD?

Jsme stále na místě. Reálné je zavést ze tří možných linek, pouze jednu. Rozhodnou peníze.

Rozhovor jsme začali zmínkou o ODS a u strany také skončíme. Již téměř rok má ODS nové vedení. Jak se díváte na to, kam ta strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu? V čem konkrétně?

ODS má svůj politický program vystavěný na odpovědnosti a ke své odpovědnosti se bez výmluv hlásí.

V průběhu minulého roku se nové vedení ODS přihlásilo k odpovědnosti za "staré hříchy" a řeší je. Ať jsou to staré dluhy, vnitřní pravidla komunikace a hledaní konsensu ve vytyčování další politické práce. 

Že ODS není "mrtvá" ukázaly především komunální volby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …