Starosta Havlíčkova Brodu: Vývoj bezpečnostní situace ve světě mě znepokojuje

18.06.2015 12:59

I přes oslabení v zastupitelstvu se ODS podařilo uhájit v největším městě v české části kraje Vysočina mandát starosty. S Janem Teclem (ODS) jsme si povídali nejen o jeho prioritách. V souvislosti s aktuálními mezinárodními problémy se ale také zamyslel nad naší budoucností a zavzpomínal i na dobu před rokem 1989.

Starosta Havlíčkova Brodu: Vývoj bezpečnostní situace ve světě mě znepokojuje
Foto: archiv JT
Popisek: Starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl (ODS)

V komunálních volbách jste obhájil mandát starosty. Oproti předchozímu volebnímu období ale ODS ve městě oslabila a ztratili jste i mandát v zastupitelstvu. Čemu to přičítáte a je to pro vás signálem ke změně?

Domnívám se, že ve volebním výsledku ODS se částečně projevila i situace ve vrcholné politice. Nechci to však brát jako výmluvu.  Naopak se budu svou prací snažit, aby se v dalších komunálních volbách ODS v Havlíčkově Brodě vrátila minimálně na pět mandátů.

Je také třeba vyzdvihnout, že nejvíce mandátů získala KSČM, proti níž se ODS poměrně ostře vymezuje. Je tomu tak i v Havlíčkově Brodě, nebo zde je situace přece jen jiná?

V Havlíčkově Brodě KSČM získala stejně mandátů jako ČSSD a ODS (každý po čtyřech mandátech).

Animozita panuje nejen mezi ODS a KSČM, ale i mezi voliči těchto stran. Podepisuje se to nějak negativně na atmosféře, která ve městě panuje?

Takovou atmosféru ve městě nevnímám a na zastupitelstvu města bývají věci, kde hlasujeme odlišně, ale je i celá řada témat, na kterých se shodneme. Přece jen komunální politika je více o samotném chodu a hospodaření obce než o ideologiích.

Jak vy osobně na éru komunismu vzpomínáte?

Při vyslovení tohoto slova se mi vybaví velké fronty a nedostatkové zboží. Člověk musel mít buď štěstí, nebo dobré známe. A hned poté pocit, kdy si člověk musel dávat pozor na to, co říká, protože svoboda slova v této době skutečně nefungovala. A protože rád cestuji, tak si vzpomínám i na velmi omezenou možnost cestovat mimo země socialistického bloku.

Vzhledem k aktuální mezinárodní situaci. Neobáváte se toho, že by Rusko chtělo obnovovat bývalé sovětské impérium?

Současný vývoj mě znepokojuje. K vyřešení této situace bude podle mého názoru zapotřebí nemalého diplomatického úsilí.

Zpět ale k městu. V uplynulém volebním období jste inicioval zpracování Strategického plánu rozvoje města Havlíčkův Brod, který stanovuje základní směry rozvoje města v horizontu deseti let. Jaké jsou tak hlavní úkoly vedení města do příštích komunálních voleb?

Tyto úkoly jsou dány právě strategickým plánem, který je uceleným koncepčním programem rozvoje města v písemné podobě a je základním dokumentem pro jeho další vývoj v nadcházejících letech. Zároveň přináší pozitivní změny v ekonomickém a sociálním rozvoji města.

Součástí strategického plánu je akční plán zahrnující aktivity či projekty na období tří let, kdy prioritami jsou řešení cyklodopravy, zvýšení parkovací kapacity, budování a údržba veřejné zeleně a odpadové hospodářství. Již v tomto roce probíhá výstavba cyklostezky Na Losích a zpracovává se projektová dokumentace na realizaci cyklostezky Masarykova. Do konce roku zrealizujeme projekty podpořené z Operačního programu životní prostředí, zaměřené na veřejnou zeleň a ve městě vznikne nová třídička odpadů.

Z dlouhodobějšího hlediska jsou upřednostňovány rozvojové projekty cílené na dopravní a technickou infrastrukturu, životní prostředí či sociální oblast. Abych byl konkrétní, jde například o zateplení veřejných budov, rozšíření sítě cyklostezek ve městě a okolí a dokončení revitalizace Smetanova náměstí. Velký význam pro kulturní a společenský život obyvatel bude mít také nově zrekonstruovaná Stará radnice.

Vize města podle strategického plánu je „přirozené centrum regionu poskytující příjemné podmínky pro život svých občanů i návštěvníků města“ a pevně věřím, že se nám v tomto volebním období podaří tyto projekty z velké části zrealizovat, a tím tuto vizi částečně naplnit. 

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Budeme nadále pokračovat ve své práci jako doposud. V tomto volebním období se chceme zaměřit zejména na rekonstrukci komunikací a chodníků. Zároveň se zabýváme myšlenkou zřídit nový dům pro seniory se zvláštním režimem.

Podle vašich slov je nutné, aby radnice otevřeně a srozumitelně komunikovala s veřejností a poskytovala profesionální, vstřícné a efektivní služby úřadu. Má podle Vás radnice v tomto směru nějaké resty? A pokud ano, jak se je bude snažit napravit?

Jak už vyplývá z vašeho dotazu, ano, s veřejností komunikujeme. Pořádáme pravidelná setkání vedení města s našimi obyvateli. Chceme, aby byli obyvatelé města informováni o všech důležitých věcech, jež se v Havlíčkově Brodě dějí a které se samozřejmě týkají i jich. Informace se snažíme předávat prostřednictvím radničních novin, vysílání v kabelové televizi, formou webové prezentace a využíváme i Facebook. 

Při jakých příležitostech, jak často, komunikujete s občany vy sám?

Mohu odpovědět, že s občany komunikuji denně. Kromě způsobů komunikace uvedených v předchozí odpovědi se s občany setkávám při různých kulturních, sportovních a společenských akcích. Nestalo se, že bych odmítl občana, který by za mnou přišel s problémem přímo na radnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…