Starosta Kolář dopálil Šlachtu: Schováváte ho, snažíte se mu chránit život a on zatím dává skypové rozhovory pro ČT!

10.05.2020 16:55

Moderátorka Jana Bobošíková přivítala v internetové televizi XTV ve svém pořadu JB Talk bývalého policejního plukovníka Roberta Šlachtu, který v roce 2013 vtrhl na Úřad vlády ČR. Velmi ho prý rozčiluje, když někteří novináři píšou, že nakonec zůstaly jen nezdaněné kabelky. Řekl pár slov ke koronaviru, ke kauze pomníku maršála Koněva, k agentovi s ricinem, ale také k vlastenectví. Nakonec vyslovil myšlenku, která Bobošíkovou překvapila natolik, že se odhodlala položit zásadní otázku. Jednalo se o policii a média.

Starosta Kolář dopálil Šlachtu: Schováváte ho, snažíte se mu chránit život a on zatím dává skypové rozhovory pro ČT!
Foto: Screen XTV
Popisek: Jana Bobošíková zpovídá Roberta Šlachtu

V úvodu Šlachta věnoval pár slov 75. výročí konce druhé světové války. Je přesvědčen, že řada lidí by se dnes nepostavila za svou republiku tak, jako to udělali účastníci Pražského povstání nebo lidé, kteří odešli bojovat proti Hitlerovi do zahraničí.

V té rozhádané a možná rozdělené společnosti chybí taková ta pokora, ten vzájemnej respekt. Myslím, že v té době to bylo, protože ten nepřítel byl jeden, byl proti republice velkej a ti lidi dokázali položit život. Já se bojím, že v dnešní době to tak úplně není. Ze své funkce, ať už u policie nebo na Generálním ředitelství cel jsem velel hodně lidem, stovkám lidí a byli tam takoví ti srdcaři, kteří dokázali udělat něco navíc, dokázali toho udělat hodně navíc. Nedívali se na čas, nedívali se na rodinu, ale časem těch srdcařů ubývalo. A toto je to moje srovnání. Samozřejmě, já jsem v té (válečné) době nežil, ale zajímají mě ti lidé, kteří pro tu republiku jsou schopní něco dělat,“ uvedl Šlachta.

Nějaké občany ochotné obětovat se za republiku však přece jen vidí i dnes a je mu líto, že se o nich nemluví.

„Určitě jsou, ale o těch se nemluví. To jsou ti, kteří nemají nějaký ambice o tom, že by někam dolezli, že by se cpali do funkcí. Jsou to lidé, kteří jsou dennodenně na ulici a pomáhají. Jsou to ti řadoví policisté, vojáci a hasiči, kteří jsou schopni pomoct, kdykoliv ti občané zavolají. A já myslím, že oni by to byli schopni udělat,“ pokračoval Šlachta.

Jistá obětavost by se podle jeho názoru měla projevit i v tom, že se lidé třeba sami nabídnou, že pomohu sklidit úrodu, protože v této situaci chybějí zahraniční sezónní pracovníci.

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády na Praze 6. „Já myslím, že teď máme mnohem důležitější starosti, než abychom řešili právě tyto problémy,“ konstatoval s odkazem na koronavirovou pandemii. Debata o historických událostech má podle Šlachty zůstat historikům, kteří se ostatně už přou o roli Koněva či o roli hitlerovských vlasovců, kteří Praze také pomohli s osvobozením.

Pokud jde o informaci týdeníku Respekt, že v souvislosti s odsunem pomníku maršála Koněva přicestoval do Prahy ruský agent s jedem zvaným ricin, aby zde zastrašil či přímo ohrozil na životě dva pražské komunální politiky, Šlachta zde byl poněkud skeptický.

„Mně připadá, aby tato informace byla v médiích, mně to připadá úplně nesmyslný skoro. Pokud by to tak bylo, tak bezpečnostní složky neměly takového člověka vpustit nebo měly okamžitě konat. Takže mě by zajímalo, kde byl ricin, jestli o tom věděli, jestli ho vpustili a samozřejmě se nabízí asi dvacet otázek,“ konstatoval Šlachta. „Pokud by bezpečnostní složky ty informace měly, tak jsem přesvědčen, že by ho nevpustily do země a řešilo by se to na diplomatické úrovni. Je skoro neuvěřitelný, že novinář něco takového napíše, ale když už to napsal a v tom veřejném prostoru to je, tak bych očekával, že se budou policisté ptát, kde tu informaci vzal, jak je možné, že věděl o pohybu nebezpečné látky – ricinu a tak podobně,“ pokračoval bývalý vyšetřovatel.

Kriticky se stavěl i k tomu, že starosta Prahy 6 Ondřej Kolář poskytl jako chráněná osoba v týdnu rozhovor České televizi.

„Pokud ten člověk i z ochrany dává skypové rozhovory, tak je to samozřejmě naprostý nesmysl, protože na jedné straně ho schováváte, snažíte se zabezpečit jeho život, ale na druhé straně se pak ten člověk vyjadřoval a vyjadřoval se navíc k takovýmto informacím, to je naprosto nepředstavitelný pro mě,“ uvedl Šlachta.

Jana Bobošíková poté přehodila výhybku ke koronavirové krizi a Šlachta konstatoval, že hasiči, policisté a zdravotníci koronavirovou krizi zvládají. K politikům byl však mnohem tvrdší.

„Ty informace, který probíhaly od začátku, jsou naprosto nesmyslný, rozdílný. Jinou informaci nám sdělí ministr zdravotnictví, potom jeho náměstek, potom ministr vnitra. Mně chybí to, že by vláda měla mluvit jedním hlasem. Jestli ten hlas bude takovej nebo takovej, to je jedno, protože oni mají informace, které my nemáme, ale vadí mně, že se ta stanoviska mění, že mluví každej, kdo zrovna před ta média vleze,“ zlobil se Šlachta.

Velmi kriticky se stavěl také k centrálnímu nákupu ochranných pomůcek. „Tady jsem velkej kritik,“ zdůraznil. Má totiž obavu, že si stát v krizi nepočínal s péčí řádného hospodáře. Tím pro Šlachtu ztrácí Babišova vláda nátěr protikorupční vlády. „Na jedné straně jsou lidé, kteří si pomáhali, šili si roušky, ale na druhé straně jsou tu nějací zloději přisátí na rozpočet,“ zlobil se Šlachta s tím, že úředníci, kteří podléhají ministrovi vnitra či ministrovi zdravotnictví, mají za úkol zakázky ohlídat.  

Má také za to, že tato vláda nedělá dost v boji proti ekonomické trestné činnosti. Pro Šlachtu to prý byla poslední kapka, aby odešel ze státních služeb. Slib policisty skládal v roce 1991 a odcházel v roce 2019. Za těch 30 let zaznamenal, že se od násilí a drog zločinci přibližně v roce 2005 přesunuli ke zločinům bílých límečků.

Nakonec kritizoval novináře za to, jak informovali o zásahu na Úřadu vlády a o případu Jany Nagyové dnes Nečasové. Novináři podle Šlachty poukazují na to, že z celé kauzy zůstaly jen nezdaněné kabelky, a to se Šlachtovi nelíbí. „Tak to přece vůbec nebylo,“ konstatoval s tím, že policie tehdy řešila otázku zneužití Vojenského zpravodajství, které doputovalo k soudu a bylo pravomocně rozhodnuto, i další věci.

Ale když si někteří policejní funkcionáři přečtou takovýto mediální výklad, tak se podle Šlachty zdráhají otevřít další kauzy.

Tato informace Bobošíkovou překvapila natolik, že položila přímou otázku.

„Počkejte, vy chcete říct, že se policejní funkcionáři neřídí zákonem, ale médii?“ otázala se.

„Tak samozřejmě že policejní funkcionáři vnímají, co se o nich v médiích píše. A zejména samozřejmě političtí funkcionáři, protože to voliči vnímají. Proč si myslíte, že je na každém oddělení tiskový mluvčí. Ale nemyslím si, že je to špatně, myslím si, že je to dobře, protože policie musí s veřejností komunikovat,“ uvedl Šlachta.  

Občané by se prý také u kauz měli podívat na to, co novinář napsal o konkrétní kauze a jak ta kauza po roce nakonec dopadla, aby novináři nesli také odpovědnost za to, co napsali.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…