Starosta Nové Paky: Dotacemi stát a EU řídí naše města

28.08.2013 17:45

Podle starosty Rudolfa Cogana (sdružení nezávislých kandidátů "Sportovci pro Novou Paku") bude teprve volební období od roku 2018 brutální. Proč? On sám však nechce kandidovat mimo kraj a chce se příští rok znovu ucházet o přízeň občanů v komunálních volbách. Jaké jsou jeho současné priority, jak jako opoziční zastupitel hodnotí hospodaření kraje či proč kritizuje nejen dotace, ale i politiku EU? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Nové Paky: Dotacemi stát a EU řídí naše města
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Nové Paky Rudolf Cogan zvolen za sdružení nezávislých kandidátů "Sportovci pro Novou Paku"

Nyní nás čekají předčasné volby, podle vašeho názoru, který jste sdělil našim stránkám na začátku roku, ale teprve volební období od roku 2018 bude brutální. Myslíte si to stále a proč?

Zadlužení našeho státu zatím na trzích dluhopisů nevzbuzuje zděšení. Při nárůstu dluhu 8 % ročně, což ČSSD už dokázala, budeme rychle na 100 % HDP, a pak budeme platit 10% úrok za státní půjčky. Na úroky si budeme půjčovat. To si nemůže dovolit nikdo normální. Státní bankrot pak bude blízko. Jako mazaným Řekům nám peníze nikdo nedá, Němci nebudou hloupí stále.

Vy osobně jste byl v krajských volbách v Královehradeckém kraji lídrem kandidátky TOP 09 a Starostů. Nemáte ale nyní, nebo i do budoucna, ambice kandidovat i do vysoké politiky?

Ne. Nechci dojíždět nebo bydlet v Praze. Ostatně kraje jsou můj hlavní obor, napsal jsem o nich knihu a teď dokončuji komentář k zákonu o krajích.

Je také podle vás pravděpodobné, že se za 4 roky kyvadlo vychýlí zase na druhou stranu a jako opozice v kraji se budete snažit, abyste kraj nepřebírali zadlužený po uši. Do jaké míry se vám to daří, a především - jak hodnotíte hospodaření současného vedení?

Musím říci, že v rámci svých myšlenkových schémat se snaží. Normálně se ČSSD chová tak, že si brutálně kupuje voliče přímými platbami. Nynější vedení kraje se soustředí na nemocnici Náchod, a to je alespoň investice s dlouhodobým efektem.

Problémy Regionálního operačního programu Severovýchod nejsou sice tak hluboké jako jeho severozápadního protějšku, který je zcela bez peněz, avšak kraji se nevyhnuly. Byť již korekci 240 milionů zaplatil stát, čímž problémy pominou, jaké dopady ale problémy způsobily v Nové Pace? A v čem vidíte hlavní úskalí problémů v rámci čerpání dotací? 

Město Nová Paka žádné peníze z ROP nedostalo.

Nesouhlasím s žádnými dotacemi. Je to způsob jak ovládat obce. Obec chce sice psa, ale proč by si s 90% slevou nevzala kočku. Penězi stát a EU řídí naše města, starostové jsou pak především žebráci v Praze.

Podle informací Jičínského deníku uvažuje příští rok usilovat o mandát starosty váš kolega Stanislav Albrecht, též ze sdružení Sportovci pro Novou Paku. Hovořili jste již spolu na toto téma? A budete kandidovat i vy osobně?

V řadách Sportovců pro Novou Paku je určitě pět osob starostovské úrovně. Na místostarostu další 4. Kolega Albrecht teď končí jako místostarosta, mj. dokončil čistírnu odpadních vod za cca 100 mil Kč, nevyčerpal ani rozpočet akce. Vrací se do podnikání. Nastupuje nový místostarosta Bouchner, dosavadní předseda silničního výboru – a na pozemní komunikace se teď zaměříme.

Do zastupitelstva města budu kandidovat.

Do voleb vám ale zbývá ještě rok, co tak bude nyní vaší prioritou?

Zahájení výstavby bazénu. A pak ty silnice, cesty, chodníky.

Čím dál více penzionů v Krkonoších krachuje. Co je podle vás příčinou a jak se vy osobně snažíte podpořit cestovní ruch v Nové Pace?

Cestovní ruch je obor podnikání jako každý jiný. Zvláštní výhody a podporu vymyslela EU. Zaplatila pár pěkných hotelů, a ty normální ztratily zákazníky. Kdo si nevyžebral pár milionů, má smůlu.

EU už takto nechala zdegenerovat zemědělství, rybářství a další sektory hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…