Starosta Soběslavi: Referendum k přijetí eura nepovažuji za důležité, je třeba jej přijmout

03.04.2014 15:09

ODS prosazuje referendum o přijetí eura a tento týden také spustila petici za českou korunu. Názor strany ale nesdílí starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS). V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili nejen o Evropské unii, blížících se volbách do Evropského parlamentu, ale i o reformním procesu ODS. Byť věří, že se strana bude pomalu zvedat, v Soběslavi sdružení ODS v důsledku negativních signálů po pádu Nečasovy vlády vytvořilo společnou kandidátku s nezávislými kandidáty. S jakým cílem ale kandiduje on sám?

Starosta Soběslavi:  Referendum k přijetí eura nepovažuji za důležité, je třeba jej přijmout
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

Petr Fiala má Vaši podporu již od počátku. Jak byste jej ale jako nového předsedu hodnotil? Neobáváte se toho, že pan profesor Fiala je sice velmi erudovaným akademikem, má hluboké teoretické znalosti konzervativního myšlení a politiky, ale nemá politické zkušenosti a nemá takový ten správný „drive“ či charisma velkého řečníka, který dokáže lidi strhnout?

Petr Fiala jako předseda ODS má stále mou podporu. Zhodnotit jeho práci je zatím předčasné, neboť od lednového kongresu uplynulo velmi málo času. Všechna jeho dosavadní vystoupení, která jsem měl možnost sledovat, se mi líbila. Nedomnívám se, že by neměl politické zkušenosti, neboť jako ministr školství v Nečasově vládě jich mnoho získal a byl jedním z nejlepších ministrů školství v polistopadových vládách. Vedení ODS by však mělo pracovat jako tým a věřím tomu, že pod vedením Petra Fialy bude pracovat velmi dobře.

Jakou šanci na úspěch dáváte ODS letos? Podaří se straně získat zpět své voliče? Jak? Přeci jen politologové popisují pravicového voliče jako charakterního, zásadového a neodpouštějícího chyby.

Doufám, že ODS se bude pomalu zvedat a získá opět důvěru pravicových voličů. Pravicová strana má zcela jistě na české politické scéně své místo a chyby některých jejích vrcholných politiků v minulé době nic nemění na základních hodnotách, které ODS dlouhodobě nese.

Jako první nás čekají volby do Evropského parlamentu. Jaký výsledek byste pro stranu považoval za úspěšný?

Za úspěch ve volbách do Evropského parlamentu bych pokládal překročení desetiprocentního výsledku hlasování.

Pokud se ještě pozastavíme u Evropské unie. Sobotkova vláda minulý týden schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. Co vy na to? Sdílíte názor strany, že přijetí mělo předcházet prosazení finanční ústavy proti zadlužování veřejných financí a také ústavního zákona o referendu o přijetí eura? A prozradíte nám, jak byste vy osobně v případném referendu hlasoval?

Tempo zadlužování státních financí je alarmující a vítám jakýkoliv závazný dokument, který zabrání tvorbě dalšího deficitu veřejných financí. Zákon o referendu v této oblasti nepovažuji za důležitý a přijetí eura - vzhledem k orientaci naší ekonomiky - bych přivítal.

Klíčové budou ale pro stranu zejména komunální volby. I vy byste chtěl obhájit mandát. Prozradíte nám, s čím do voleb jdete? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Ve městě je nedostatek pracovních míst, a tak velkým úkolem pro příští volební období zastupitelstva města budou investice do infrastruktury, rozvoje podnikání ve městě a také snaha o využití stávajících nevyužitých podnikatelských areálů. Zcela jistě bude potřeba také investovat do rozvoje bytové výstavby. Město by rovněž mělo usilovat o rozšíření ubytovacích kapacit pro rozvoj turistického ruchu a lepší využití potenciálu města a okolí. Město by také mělo i nadále podporovat činnost společenských a zájmových organizací a rozšiřovat nabídku sportovních, kulturních a společenských akcí pro všechny.

Neobáváte se, nejen v souvislosti se značkou ODS, negativní kampaně? Máte nějaké takové signály?

V letošním roce budeme mít pro komunální volby společnou kandidátku - Sdružení ODS a nezávislých kandidátů, jež vzešla z diskuse tak, abychom se vyhnuli negativním signálům, které přicházely především po loňském pádu vlády vedené ODS.

V Soběslavi je městská památková zóna. Jak významnou roli hraje ve městě turistický ruch? A co vy osobně děláte pro jeho podporu?

Turistický ruch má pro naše město velký význam a městská památková zóna a její regenerace je velkým a dlouhodobým úkolem. Turisté k nám přijíždějí především v letních měsících a bylo by dobré, aby navštěvovali naše město i v dalších obdobích roku. Největším problémem rozvoje turistického ruchu ve městě je nedostatek kvalitních ubytovacích kapacit, který brání využití potenciálu města. Příprava a následná realizace ubytovacích kapacit ve městě je velkým úkolem do budoucna.

Město letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, z něhož plánuje řadu rekonstrukcí. Největší z nich je revitalizace náměstí. Jaké další investice byste vyzdvihl? Co je ve městě nejvíce potřeba?

Dlouhodobě hospodaříme s vyrovnaným rozpočtem, v letošním roce zahajujeme rekonstrukci náměstí první etapou – severní stranou a rádi bychom ji dokončili v horizontu tří let. Dále budeme investovat do infrastruktury, především do opravy komunikací, chodníků a kanalizací včetně ČOV. Do příštího roku máme připravené rozšíření sportovní haly pro zkvalitnění volnočasových aktivit, především dětí a mládeže, a rádi bychom rozšířili nabídku cyklostezek v našem regionu. Důležitým úkolem je příprava pozemků včetně infrastruktury pro příchod nových podnikatelů a pro individuální bytovou výstavbu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…