Starosta Tanvaldu: Šance ODS na udržení pozic příliš velké nejsou

21.08.2014 10:56

Jedním z měst, kde se s jistou obmění starosta, a to pod dlouhých 24 letech, je Tanvald. S jakými pocity odchází? Město se bohužel do podvědomí mnohých lidí dostalo v souvislosti s nepřizpůsobivými. A nejen o nich, ale i o aktuálním tématu výstavby geotermální elektrárny ve městě jsme hovořili s Petrem Polákem (ODS).

Starosta Tanvaldu: Šance ODS na udržení pozic příliš velké nejsou
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS)

Starostou jste již páté volení období, což je dlouhá doba. Vidíte za sebou výsledky své práce? Na co jste nejvíc pyšný? 

Starostou jsem již od roku 1990, tj. šesté období, a výsledky práce jsou pro toho, kdo je chce vidět, určitě vidět. Nejvíce si cením toho, že svým nástupcům předávám město v dobré kondici, prakticky nezadlužené a s financemi na účtech v řádech desítek milionů korun.

V čem se za tu dobu podle vás proměnila komunální politika k lepšímu, či horšímu?

Určitě se proměnila více k horšímu. Nepřehlednost a složitost zákonů komplikují práci radnicím. Rovněž atmosféra ve společnosti není dobrá, podezíravost a osočování ze strany určitých lidí a skupin dle mého názoru přesahují hranice.

Neměl jste někdy chuť s politikou praštit?  A případně, co byste chtěl dělat, pokud byste se aktivně nevěnoval politice?

V minulých letech jsem o odchodu z politiky vážně neuvažoval. V současné době jsem rozhodnut si aktivně a doufám, že zaslouženě, užívat důchodu.

Nyní nás již na podzim čekají komunální volby a nabízí se tak otázka, zda budete chtít znovu obhájit váš mandát?

Jak vyplývá z mé předchozí odpovědi, v nastávajících komunálních volbách již nekandiduji.

Jaké šance na úspěch dáváte v nadcházejících volbách ODS? Zejména o komunálních volbách se hovoří jako o klíčových pro stranu. Domníváte se, že se jí podaří udržet své pozice?

Myslím si, že šance ODS na udržení pozic příliš velké nejsou. Nicméně v menších městech mohou výsledky výrazněji ovlivnit i jména na kandidátkách.

V rámci předčasných voleb v Tanvaldu výrazně uspělo hnutí ANO, které zde získalo přes 20 % voličů, ale i Úsvit s téměř 10 % voličů. Jak velkou konkurencí jsou pro vás nové strany v rámci komunálních voleb?

Hnutí ANO určitě konkurencí je, myslím si, že bude důležitá i skutečnost, která jména se na těchto kandidátkách objeví.

Tanvald patří k typickým lokalitám, v nichž dlouhodobě panuje napětí a spory mezi romskou komunitou a ostatními obyvateli. K dosud největšímu vyostření došlo na Nový rok 2012, kdy jeden místní obyvatel za ne zcela vyjasněných okolností zastřelil mladého Roma. I když muže soud později osvobodil, tanvaldští Romové jsou přesvědčeni, že šlo o rasově motivovanou vraždu a atmosféra ve městě je napjatá. Co se ze své pozice snažíte dělat pro zklidnění situace?

Vámi popisovaná událost v současné době prakticky nijak soužití ve městě neovlivňuje. Problémy soužití s romskou menšinou však existují. V poslední době jsme v Tanvaldu uskutečnili 3 jednání o  této problematice, a to za účasti senátora Jaroslava Zemana, některých poslanců Parlamentu ČR z naší oblasti, Policie ČR a starostů z okolních měst a obcí s cílem informovat o těchto problémech a podpořit přijetí senátních zákonů Parlamentem ČR, které se této problematiky týkají. Přijetím těchto zákonů by vedení měst a obcí dostalo do rukou alespoň nějaké možnosti řešit uvedené problémy efektivněji.

Příčinu problémů s takzvaně sociálně nepřizpůsobivými spatřujete v příliš štědré sociální politice státu. Jak v tomto směru hodnotíte návrhy nové vlády, která má boj s nepřizpůsobivými jako svou prioritu? Věříte tomu, že se něco změní k lepšímu?

Zatím jsem žádné konkrétní výstupy nezaregistroval.

V jaké fázi se nachází projekt na výstavbu geotermální elektrárny ve městě? A jak se na celý projekt díváte vy sám? V Semilech jej kvůli nesouhlasu obyvatel stopli, a i zde se ale ozývají kritické hlasy.

Z tohoto záměru se v Tanvaldu bohužel stalo výrazné předvolební téma. Já osobně si myslím, že realizace výstavby geotermální elektrárny (pokud je reálná) by městu prospěla. Doposud ale investor nepožádal o územní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…