Starosta Tišnova: Zvát KSČM do vlády je pro mě naprosto nepřijatelné

03.04.2013 17:20

Stranický sjezd ČSSD na starostu Tišnova Jana Schneidera (ČSSD) působil značně chaoticky a nic nového podle něj ani voličům nenabídl. Jak ale hodnotí spolupráci v rámci koalice ČSSD, VV a zelených, která ještě donedávna vedla město, a co stojí podle něj za jejím rozpadem? Nejen o tom, ale i o plánovaných investicích či o problémech, které trápí zdejší obyvatele, se svěřil našim stránkám.

Starosta Tišnova: Zvát KSČM do vlády je pro mě naprosto nepřijatelné
Foto: Redakce
Popisek: Jan Schneider (ČSSD) exstarosta Tišnova

Předseda ČSSD se nedávno nechal slyšet, že by preferoval levicovou vládu či pak se středovými stranami. Na sjezdu se tak rozhodli ponechat v platnost i Bohumínské usnesení. Souhlasíte?

Já jsem byl vždy spíše středo-levicově orientován, zvát KSČM do vlády je tedy pro mě naprosto nepřijatelné, ač samozřejmě vnímám poměrně velkou podporu, kterou má v poslední době tato strana od voličů. Je to však spíše k hlubokému zamyšlení nás, sociálních demokratů, zda by větší část těchto hlasů nemohla skončit ve prospěch sociální demokracie, stejně tak hlasy spíše středově orientovaných voličů. Pak může být sociální demokracie dostatečně silná na to, aby nemusela přemýšlet nad tím, zda oslovit komunisty k vládní spolupráci.

Rozruch vyvolalo a zřejmě ještě bude před volbami vyvolávat vyjádření stínového ministra financí Mládka na sjezdu strany směrem k živnostníkům, ale i následný obrat předsedy v kritice zvyšování DPH, které je ČSSD nyní rozhodnuta ponechat. Jak na tuto problematiku nahlížíte Vy osobně?

Sjezd strany na mne celkově, co do koordinace klíčových poselství, působil značně chaoticky. A zcela upřímně, nic nového ani voličům nenabídl. Naši voliči, a to především ti potencionální, se nic nového, přesvědčujícího, nedozvěděli. V kontextu některých personálních kroků spíše naopak. To nás nakonec může stát důležité body ve volbách.

Co se týká konkrétního vystoupení stínového ministra financí Mládka, bylo opravdu nešťastné. Vnímám vrstvu drobných živnostníků jako zcela nezbytnou pro ekonomiku našeho státu, stejně tak však nemohu přehlížet skutečnost, že tyto vrstvy odvádí, díky výhodnému systému paušálních náhrad a celkově špatně nastavenému systému odvodů, státu naprosté minimum na daních. Ale to není problém živnostníků, ale vlády, která není schopna na vyšší výběr daní dohlédnout. Nutno také podotknout, že média výrok pana Mládka značně překroutila. Ale jak jsem řekl, programové poselství sociální demokracie je v poslední době nekvalitní, nesystémové, nepřehledné. A předseda Sobotka bohužel také přispěl pověstnou troškou do mlýna.

Jak byste hodnotil spolupráci koalice ČSSD, VV a zelených, jež vede město? Podařilo se vám v rámci ní splnit programové cíle?

Spolupráce politických stran na té nejnižší úrovni není mnohdy o politice, ale spíše o konkrétních potřebách obce. A zde nerozhoduje, kdo je sociální demokrat a kdo zelený, zde se počítají především vlastnosti jednotlivců. Naše koalice prosadila mnoho důležitých kroků pro rozvoj města, zefektivnila chod úřadu, otevřela ho více občanům. Nedokážu si představit, jak bychom ten velký nepořádek, který po sobě zanechalo předchozí vedení města, napravovali třeba ve spolupráci s občanskými demokraty. Po této stránce tedy bylo naše spojení ideální. O to je pak horší to, že Strana zelených koalici před pár dny opustila. Důvodem byly, jak už to u těchto malých stran bývá, neuspokojené ambice jejich jediné zastupitelky. Jedno moudré rčení říká, že řetěz je silný tak, jak je silný jeho nejslabší článek. A to je právě komunální politika.

Od ledna si mohou občané užívat služeb zmodernizovaného kina. Kolik celkem opravy stály a do čeho plánujete investovat ještě do konce vašeho volebního období?

Investice do revitalizace kina byla něco přes osm milionů korun. Současná vysoká návštěvnost nám jednoznačně ukazuje, že byl tento krok správný a měl být učiněn již dávno. Bohužel můj předchůdce ve funkci starosty byl příliš konzervativní, možná i málo kompetentní na to, aby se do podobných rozvojových projektů pouštěl. Město jsme tak převzali v dosti zuboženém stavu. Dnes se jasně ukazuje, že i při značně zvýšeném množství investičních akcí může město hospodařit dobře. I přes velké investice do oprav školských a kulturních zařízení, infrastruktury či oprav městských objektů, je před námi stále velké množství práce. Co se neudělalo za deset, patnáct let, se nedá za jedno volební období dohnat. Rád bych započal rekonstrukci koupaliště, dostavěl nové učebny na základní škole, opravil hlavní náměstí, započal výstavbu nové kanalizace v lokalitě Za mlýnem, opravil další část městských komunikací. Ale je toho samozřejmě ještě mnoho a mnoho, včetně stále existujících mezer v hospodaření samotného městského úřadu. Věřím, že většina věcí se do konce období podaří realizovat a že i občané naši snahu ocení. A třeba nám dají další čtyři roky na to, abychom svoji práci dokončili k maximální spokojenosti všech.

30. března začalo astronomické jaro. Jaké škody napáchala zima v Tišnově?

Po nástupu do funkce jsme prosadili změnu modelu zimní a letní údržby města z dodavatelského na úklid prostřednictvím městské organizační složky. Díky tomu jsme ušetřili množství finančních prostředků, které jsme mohli obratem investovat do nákupu kvalitní techniky. Ve spolupráci s úřadem práce pak dáváme šanci pracovně se uplatnit nezaměstnaným spoluobčanům, systém tak dobře funguje a nějak výrazně městský rozpočet nezatěžuje. Co se týká kvality komunikací, ty městské postupně rekonstruujeme nebo alespoň průběžně a především kvalitně opravujeme. I v letošním roce, hned jak to počasí dovolí, se začnou intenzivně provádět opravy výtluků. Horší je to však s komunikacemi vyšších tříd, v našem případě komunikace krajské. Většina jich je v katastrofálním stavu a kraj se příliš nemá k jejich opravě. Ostatně ani množství finančních prostředků v rozpočtu kraje na rok 2013, které je snad historicky nejnižší, neskýtá šanci na zlepšení. Při svých cestách po republice si občas říkám, kam jen náš kraj ty prostředky dává, když se na základní potřeby nedostává.

Jaké jsou největší problémy, které trápí zdejší obyvatele? A jak byste je chtěli řešit?

Část problémů už jsem zmínil, je to například kvalita komunikací, počet míst v mateřských školách, chybějící obchodní prostory a obecně kvalitní městská infrastruktura v nově budované obytné lokalitě, chybějící parkovací místa a mnoho dalších. V poslední době se potýkáme také s problémy na úseku veřejného pořádku, kriticky nízký stav příslušníků místního oddělení státní policie však výrazné zlepšení neslibuje. Tam, kde to jde, se snažíme provádět nápravu, jsou však oblasti, na které je tišnovský starosta i s pomocí všech svých kolegů bohužel krátký. 

 

reklama

autor: Katka Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…