Starosta Znojma: S KDU-ČSL ve vládě bude revize církevních restitucí obtížná, ne-li nemožná

07.12.2013 13:11

Byť v preferenčních hlasech na Jižní Moravě předstihl Vlastimil Gabrhel (ČSSD) současného předsedu poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, do sněmovny se nedostal. Našim stránkám se ale svěřil se svým pohledem na rodící se koalici a témata, které strany dělí. Poměrně zevrubně jsme se věnovali také hazardu a bezpečnosti obyvatel ve Znojmě, plánovaným investicím do infrastruktury a neopomněli jsme ani aktuální komunální téma, modernizaci znojemského fotbalového stadionu.

Starosta Znojma: S KDU-ČSL ve vládě bude revize církevních restitucí obtížná, ne-li nemožná
Foto: archiv VG
Popisek: Vlastimil Gabrhel (ČSSD), starosta Znojma

Pane starosto, v říjnových volbách jste neúspěšně kandidoval za ČSSD do sněmovny. Je pro vás osobně výsledek zklamáním? A co nyní očekáváte od budoucí vlády? Podaří se podle vás ČSSD sestavit stabilní a konstruktivní vládu, v níž bude moci prosadit své předvolební sliby? Přeci jen se nyní spekuluje o koalici ČSSD, KDU-ČSL a ANO, přičemž strany dělí řada zásadních témat, včetně daní. Domníváte se, že se zde podaří vyjednat shodu? Jaký kompromis by byl pro vás osobně přijatelný?

V parlamentních volbách jsem na jižní Moravě dostal více preferenčních hlasů než současný šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, takže o nějakém osobním zklamání nemůže být řeč. Naopak. Velmi si vážím, že mne mí Znojmáci podpořili třiceti dvěma procenty preferenčních hlasů. Rovněž volební výsledek ČSSD ve Znojmě patřil k nejlepším v celé zemi. To vše jsou pro mne signály, že lidé pozitivně vnímají práci, kterou se snažíme pro Znojmo udělat. Co se týče nově vznikající koalice ČSSD-KDU-ANO, tak mi připomíná naše současné uskupení na znojemské radnici, kde funguje obdobný model, a funguje velmi dobře. Takže pokud se ptáte, zda vláda na půdorysu těchto tří stran může fungovat, tak si myslím, že může. 

Prolomení církevních restitucí, bylo jedním z hlavních témat ČSSD před volbami. Nyní již Lubomír Zaorálek přiznal, že s církevními restitucemi nelze udělat nic, pokud církve nebudou ochotny být vůči požadavkům, či spíše prosbám, socialistů vstřícné. Domníváte se, že se tak v tomto směru podaří ČSSD něco vyjednat, nebo bude muset předseda, stejně jako po volbách v roce 2002, uznat, že ,,sliby nebyly zasazeny do reálných rámců"?

Vnímal jsem snahu o revizi církevních restitucí v našem programu jako důkaz toho, že umíme naslouchat hlasu občanů a že se budeme řídit vůli většiny lidí v tomto státě. Chápu, že dosáhnout jakéhokoliv nového konsensu ve vládě, kde bude silně zastoupena KDU-ČSL, bude obtížné, ne-li nemožné. Hodně bude záležet také na odpovědnosti církví a jejich přístupu k našim návrhům. Pokud by trvaly na tom, že získají majetek za každou cenu, tzn. i za cenu, že to ublíží všem lidem, tak se s tím pravděpodobně nedá nic dělat. Je to ovšem otázka jednání.

Poslancem jste se nestal, téměř rok ale ještě budete v čele města. Co je tak vaší prioritou do konce volebního období? Chtěl byste se pokusit obhájit mandát starosty? S jakým cílem?

Naši prioritou v příštím roce je provést ve městě řadu relativně drobných, ale velmi užitečných investic. Naši předchůdci na radnici se shlédli v jednorázových megalomanských projektech, které stály spoustu peněz a nezbylo pak na obyčejné výdaje, jako předláždění chodníku, údržba městského majetku včetně škol, školek, hřbitova, atd. My jdeme jinou cestou. Jako správní hospodáři se snažíme kontinuálně pečovat o městský majetek. Podle nás to je efektivnější a racionálnější způsob hospodaření, ze kterého navíc mají prospěch všichni občané ve Znojmě.

Znojmo nemá vyhlášku zakazující hazard, ke které se uchyluje stále více obcí, a v  listopadu se ve městě dokonce uskutečnil mítink proti hernám. Mítinku jste se ale nezúčastnil. Budete tak chtít s občany v nejbližší době o zákazu hazardu jednat? A kam putují peníze vybrané z provozu hazardu?

Zatím ne, ale také jsme diskutovali o úplném zákazu hazardu. V tuto chvíli jsme se přiklonili k restriktivním opatřením, které mají hazard omezit, nikoliv zakázat. Musím přiznat, že příjmy z hazardu ve výši desítek miliónů korun nejsou pro Znojmo zanedbatelné. Pokud by však negativa převážila nad pozitivy, hazard bychom zakázali úplně. To je bez debat.

I vy osobně vítáte zřízení nové železniční zastávky v centru města, o niž radnice usilovala již delší dobu. Kdy by měla vzniknout? A domníváte se také, že se začne příští rok i se slibovanou modernizací další trati ze Znojma, která vede do Břeclavi?

Nová železniční zastávka pod názvem Znojmo – u nemonice vznikne na trati Znojmo – Okříšky v blízkosti nemocnice, přesněji řečeno na ulici Růženy Svobodové. Díky této zastávce budou mít např. zaměstnanci nebo návštěvníci nemocnice možnost vystoupit v její těsné blízkosti, což vidím jako velkou výhodu. Co se týče železniční dopravy jako takové, několikrát jsem o tristním železničním napojení Znojma směrem do České republiky diskutoval jak se zástupci Jihomoravského kraje, tak s ministrem dopravy. Reálná možnost větších investic do modernizace železničních tratí v tuto chvíli neexistuje, a proto věřím, že i částečná modernizace na trati mezi Znojmem a Břeclaví, která má být budována v následujících dvou letech, přispěje k vyššímu komfortu a spokojenosti cestujících.

Již v příštím roce by také měla pokračovat dlouho připravovaná stavba části obchvatu Znojma. Co si od něj slibujete a jak byste celkově hodnotil infrastrukturu ve městě?

Obchvat je pro Znojmo klíčový. Je to jedna z věcí, ve které se hodně angažuji, přestože je to běh na dlouhou trať. Vše by bylo pochopitelně snazší, kdyby se proti obchvatu nestavěla občanská sdružení zastoupená jednotlivci. Tito lidé se zaštiťují dobrými úmysly, a přitom dělají vše pro to, aby středem našeho historického města dále jezdily miliony kamionů. Trpí tím celé Znojmo. Nejsmutnější na celé záležitosti je, že jí to naše hloupé zákony dovolují. Je to typický příklad perzekuce většiny slušných lidí. A v tomto státě bohužel ne jediný.

Zástupci občanských spolků souhlasili s vašimi návrhy týkající se revitalizace dolní části parku. Podle vašich slov není možné z důvodu bezpečnosti obyvatel revitalizaci parku zastavit. Kdy by tak měla být dokončena? A vzniknou i vámi prosazované pracovní skupiny, které by řešily jednotlivá odborná témata?

Od začátku tvrdím, že s občanskými spolky máme společný zájem a cíl. Tím je kompletní revitalizace našich parků. Podle několik let starého dendrologického posudku mapujícího stav dosluhující zeleně by se měl park zrevitalizovat nejpozději do roku 2025. Naše nová šetření však ukazují, že stromy v našich parcích umírají ještě rychleji, takže i my musíme postupovat rychleji. V současné době máme nastaven harmonogram tak, abychom byli s prací hotovi za cca 10 let. Co se týče pracovních skupin, dali jsme občanským spolkům možnost zapojit se do dalších etap revitalizace.

Pro zajištění bezpečnosti obyvatel dolní části města jste zde také policii nařídil hlídkovat čtyřiadvacet hodin denně. Jak zde tak vypadá situace nyní? A plánujte ještě nějaké další opatření?

Permanentní hlídky v dolní části města byly reakcí na incident, který se odehrál nedaleko hotelu Dukla. Chtěli jsme zvýšit bezpečnost obyvatel v této části Znojma. Zároveň jsme chtěli dát výtržníkům jasně najevo, že žádné napadání lidí nebudeme u nás ve městě trpět. Vše je v souladu s novou bezpečnostní koncepcí, která reaguje na zvyšování počtu přestupků, jež je dána uvolňující se morálkou ve společnosti.

Na modernizaci znojemského fotbalového stadionu v Horním parku chybí finance. Domníváte se, že se je podaří získat a dokončit projekt včas? Máte připraven nějaký náhradní plán, kdyby byla zamítnuta žádost o dotaci? A jaké předpokládáte náklady radnice, jenž budí v zastupitelstvu vášně?

To je věc, na které nyní intenzivně pracujeme. Naši fotbalisté odvedli na podzim skvělý výkon a zasloužili by si na jaře hrát doma. Bohužel to nezávisí jen na nás. My jsme pro to, aby se první liga hrála u nás ve Znojmě, udělali vše. Vypracovali jsme projekty, poskytli fotbalovému klubu administrativní podporu na zpracování žádostí o dotace, navýšili jsme dotaci na běžný provoz a nyní čekáme, jak se k nim příslušná ministerstva postaví. Pokud dotace neschválí, zadlužovat město kvůli stadionu nechceme. Vzhledem k tomu, že míníme zachovat historickou siluetu Znojma a použít sklopné stožáry osvětlení, které budou v Česku raritou, přijde nás rekonstrukce na skoro sto miliónů korun. Zastupitelstvo již dříve schválilo, že z městské pokladny můžeme použít deset miliónů, a víc ani korunu. Tento postup považuji za rozumný a hodlám se jím řídit. Žádný náhradní plán proto neexistuje. Buď dotace dostaneme a stadion zrekonstruujeme, nebo budeme muset akceptovat nynější podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …