Starosta chtěl uplatit novináře Kroupu. Dopadl bídně

30.11.2010 18:22

AKTUALIZOVÁNO Politik se snažil 60 tisíci korunami zastavit natáčení reportáže, žurnalisté si ale předání natočili skrytou kamerou.

Starosta chtěl uplatit novináře Kroupu. Dopadl bídně

Během pondělí policie z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadržela starostu třetího pardubického obvodu Jána Kasiče z ČSSD a vydavatele místního periodika Patriot Svatopluka Kodeta. Oba muži se údajně pokusili uplatit štáb televize Prima a novináře Janka Kroupu, kteří o starostovi chystali reportáž do pořadu Soukromá dramata.

Informaci zveřejnila stanice Prima, která vše dokazuje nahrávkou, na které je údajný úplatek předáván. Peníze měly novinářům „zalepit ústa".


Já nic

"Co s tím mám já společného?" ohradil se Kasič, když ho Prima se záznamem konfrontovala. I Kodet odmítl, že by šlo o peníze za zastavení reportáže, navíc popřel, že by o chystaném pořadu věděl.

Již v pondělí večer se sešel zastupitelský klub Kasičovy mateřské sociální demokracie a vyzval podezřelého starostu k rezignaci na všechny veřejné posty. Zastupitelé mluví o selhání jednotlivce.

Rozehnal koncert

Deník Právo upozornil, že kompromitujícími informacemi mohlo být Kasičovo působení v uniformě Veřejné bezpečnosti.

„Z dostupných zdrojů je patrné, že dne 17. září 1983 se měl dostavit v 19 hodin do pohostinství v Kuněticích, kde se konal koncert. Toto vystoupení zakázal z důvodů, že nebylo řádně povoleno. Návštěvníkům však dovolil setrvat v pohostinství, ale okolo 23. hodiny se dostavili další příslušníci a s pomocí psů účastníky rozháněli. Přitom byli někteří zadrženi a později bylo šest z nich odsouzeno," dává starostovi za vinu Lukáš Těžký, zastupitel MO 3 za ODS.

Nejasná je také etapa Kasičova podnikatelského působení v 90. letech. Jeho jméno bylo spojeno s firmami Ekogrup s.r.o. a EMstar. U starosty působení v těchto firmách na území jeho městského obvodu by mohlo vyvolávat střet zájmů.

„Zastupitelský klub ČSSD hodnotí vzniklou situaci jako selhání jedince. Vyzvali jsme Kasiče k odstoupení ze všech veřejných funkcí," řekl Jakub Rychtecký, předseda zastupitelského klubu ČSSD. Pokud by Kasič sám neodstoupil, bude odvolán na mimořádném jednání zastupitelstva.

Čtěte také:

Sobotka: Zadržený zastupitel Kasič by měl pozastavit své členství v ČSSD

Primátorkou Pardubice je Štěpánka Fraňková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…